CZARNA LISTA, OSZUSCI, NIEPOLECANE, ZASTRZEZENIA, UWAGI…

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

krys80

CZARNA LISTA, OSZUSCI, NIEPOLECANE, ZASTRZEZENIA, UWAGI…

Post autor: krys80 » pt sty 04, 2013 9:52 am

Mam nadzieje ze ten dzial nie bedzie sie rozwijal, jednak wiele sytuacji z otatniego i zapewne nie tylko, roku pokazaly ze taki dzial jest niestety potrzebny.
Dlatego w nowym roku, idac wzorem innych podobnych do naszego forów zakladam ten watek.
Dzielimy sie wiedza dotyczaca GAZ-69 w wielu aspektach, jednoczesnie kazdy z nas jest kupujacym lub kozystajacym z jakis uslug lub firm etc. i sa sytuacje ze nie zawsze jestesmy zadowoleni z tego za co zaplacilismy.
Do tej pory chyba najczesciej przelykalismy gule i szlo sie dalej, a kolega forumowy za jakis czas nacinal sie na to samo lub cos podobnego w tym samym miejscu, lub u tej samej osoby, a mozna bylo by tego uniknac, lub chociazby uczulic innych na to co, gdzie i u kogo jest nie do konca tak jak byc powinno.
Zazwyczaj na innych forach tego typu watek jest zatytulowany krótkko ,,Czarna lista’’ lub ,,Oszusci’’.
Ja postanowilem nieco go rozszezyc, tak by mozna bylo tu zamieszczac przegiecia ciezkiego kalibru, ale tez i drobne uwagi które nie dyskwalifikuja danej firmy, czy osoby ale gdybysmy my sami mieli jeszcze raz zrobic to samo to czegos tam lepiej bysmy dopilnowali itp. – to pozwoli kolejnej osobie która zdecyduje sie na zakup, wykonanie jakiejs uslugi w tym samym miejscu, na lepszy efekt koncowy.
Dzial taki tez dziala dyscyplinujaco szczegulnie na allegrowych sprzedajacych, którzy tez odwiadzaja czasem te forum i czesto bywa ze znalezienie sie w tym dziale jest lepsze niz nie jeden negatywny komentarz :P .
Dlatego zamiast pisac o tego typu sprawach w dziale ,,Orginalny osprzet do GAZ-69’’ gdzie tego typu informacje po pewnym czasie zgina w nawale innych kwestii tam rozstrzasanych, w tym dziale kazdy kto tu zajzy bedzie mógl szybko sie zorietowac co i jak w tym temacie.
Proponuje by za kazdym razem jak ktos bedzie mial tu cos do dodania, zawsze choc by w paru zdaniach opisal sytuacje i powody wpisu.
Dla duzych przegiec, jak i dla notorycznych przeginaczy na potrzeby tego dzialu tak na szybkosci przerobilem taki o to znak, który mozecie sobie dowoli kopiowac i przyznawac tym którzy na to definitywnie zasluguja- tylko nie przesadzajcie z przyznawaniem go z byle co….bo w tedy ranga znaku spadnie :P :P :P

http://img690.imageshack.us/img690/3563/kutas1.png

Awatar użytkownika
piotr759

Re: CZARNA LISTA, OSZUSCI, NIEPOLECANE, ZASTRZEZENIA, UWAGI…

Post autor: piotr759 » pt sty 04, 2013 11:44 am

Mam niewątpliwa przyjemność przyznać pierwszego karnego kut..asa. Czerwona kartka z dzika rozkoszą - jak to mawiał poprzedni szef PSL-u - dla Pana (a może Pani - bo czasem odpisuje na maile jako Genowefa Szafraniec) SOVIETRETRO. Za notoryczne oszukiwanie kupujących i naginanie rzeczywistości do swoich potrzeb. Nawet jego "przemiłe" listy które dołącza do każdej paczki nie ratują sprawy. Chyba, że ewentualnie potencjalni przyszli klienci uznają treść jego listów z opiniami typu "przesyłam panu oryginalna oliwiarkę, łyżkę, etc ... do sovieckiego wozu Gaz 69 i polecam się na przyszłość" jako swoisty certyfikat autentyczności.
Zdecydowanie nie polecam interesów z tym Panem/Panią. Opis interesów zamieściłem wcześniej w dziale "oryginalny osprzęt do gaza 69".
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt sty 04, 2013 1:10 pm

to ja mam taką nalepę dla kolesia niegdyś aktywnego na tym forumie - co wyłudził ode mnie silnik v6 z forda i miał mi kiedyś zapłacić. Siódmy rok kiedyś trwa..

krys80

Post autor: krys80 » pt sty 04, 2013 1:31 pm

Mroczny pisze:to ja mam taką nalepę dla kolesia niegdyś aktywnego na tym forumie - co wyłudził ode mnie silnik v6 z forda i miał mi kiedyś zapłacić. Siódmy rok kiedyś trwa..
Jak przyznajesz komus glówna nagrode tego dzialu w postaci:

http://img690.imageshack.us/img690/3563/kutas1.png

to prosimy o konkretne dane zdobywcy by inni omijali delikwenta szerokim lukiem...a nie tak pólgebkiem ze ktos cos tam gdzies...pada konkretny zarzut to i konkretna osoba/ firma za tym powinna sie kryc, bo inaczej to mija sie z celem, bo z tego ostrzezenia nikt nie skozysta....bo niby jak?

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt sty 04, 2013 1:42 pm

nie chcę tak od razu z liścia ładować
może się zreflektuje i odpowie

jak nie to uzupełnię dane kolegi z gorlic/warszawy
:)21

krys80

Post autor: krys80 » pt sty 04, 2013 1:54 pm

Mroczny pisze:nie chcę tak od razu z liścia ładować
może się zreflektuje i odpowie

jak nie to uzupełnię dane kolegi z gorlic/warszawy
:)21
OK.
Podeslij mu link do tego watku....moze to go zreflektuje....to miejsce ma spelniac funkcje ostrzegawcze ale i swego rodzaju prewencyjne....bo jesli przez to ze ten watek powstal...choc jeden forumowicz uniknie wydymania, lub moze nawet ktos cos odzyska...znaczy ze jest on potrzebny i powinien powstac juz dawno, a nie dopiero teraz....choc lepiej pózno niz wcale :P .
Ostatnio zmieniony pt sty 04, 2013 2:07 pm przez krys80, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » pt sty 04, 2013 1:58 pm

krys80 pisze:puzno
Litości...
http://bykom-stop.avx.pl/
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
dawidbajorek

Post autor: dawidbajorek » pt sty 04, 2013 4:57 pm

piotr759 pisze:Mam niewątpliwa przyjemność przyznać pierwszego karnego kut..asa.SOVIETRETRO. Za notoryczne oszukiwanie kupujących i naginanie rzeczywistości do swoich potrzeb.
podpisuje sie pod tym, aukcje S. omijam, nawet jeśli coś mi sie potencjalnie na zdjęciu podoba...
46....469 :)

Awatar użytkownika
dawidbajorek

Post autor: dawidbajorek » pt sty 04, 2013 10:43 pm

Ten S. podpisuje wszystko co znajdzie Gaz-69 ....
http://allegro.pl/gaz-69-banka-na-olej-i2923641047.html

i pomaga w tym mu chyba "nasza naiwność"....
46....469 :)

Awatar użytkownika
rafał29

Post autor: rafał29 » sob lut 09, 2013 10:27 pm

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » sob lut 09, 2013 11:46 pm

Mroczny pisze:to ja mam taką nalepę dla kolesia niegdyś aktywnego na tym forumie - co wyłudził ode mnie silnik v6 z forda i miał mi kiedyś zapłacić. Siódmy rok kiedyś trwa..
Ty ... jak on Ci płaci tak jak Ty mi robisz rozliczenie to następne 7 lat Ci przelew będę robił :)21
Miałeś policzyć :roll:
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... :)21

Awatar użytkownika
toruńskigazik

Post autor: toruńskigazik » wt kwie 02, 2013 9:19 pm

rafał29 pisze:http://allegro.pl/gaz-69-zegar-czasu-i3013836388.html

sa debile :)21 daja 180 zl by pozniej ....

http://www.ebay.de/itm/GAZ-69-Instrumen ... 19d8c3ce34

przekazać zaraze dalej :)21
Nawet fotek własnych nie robi
http://moto.allegro.pl/lewarek-gaz-69-u ... 85872.html

http://www.ebay.de/itm/GAZ-69-UAZ-origi ... 19da5ce78a

Ten sam kupujący/sprzedający.

Generalnie to zarobkowanie nie jest zabronione, ale wiedzę kolo czerpie z naszego forum bo aukcją na all zainteresował się w momencie kiedy Piotr linka do niej wkleił.
Liczy się tylko frajda !!!!!!!
Był Gaz 69

Awatar użytkownika
toruńskigazik

Post autor: toruńskigazik » wt kwie 02, 2013 9:59 pm

Nie to żeby zaraz oszust czy coś ale przestrzegam przed farbą z tej aukcji

http://moto.allegro.pl/farba-wojskowa-k ... 87481.html

Kupił ją gość któremu w remoncie uaza pomagam. Wysyłka była w ustalonym terminie reszta też o.k. Tyle że kolor w żaden sposób nie pokrywa się z tym z fotek. Na zdjęciach wyraznie widac przewagę zielonego a w rzeczywistości farba jest ciemnoszara i mocno rozcieńczalnikiem chrzczona. Sporo się przy niej nakombinowałem żeby żądany odcień osiągnąć.

Nie wyszło nic taniej niż dorobienie akrylu według oryginału.
Był Gaz 69

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » wt kwie 02, 2013 10:04 pm

toruńskigazik pisze:Nie to żeby zaraz oszust czy coś ale przestrzegam przed farbą z tej aukcji...Tyle że kolor w żaden sposób nie pokrywa się z tym z fotek. Na zdjęciach wyraznie widac przewagę zielonego a w rzeczywistości farba jest ciemnoszara i mocno rozcieńczalnikiem chrzczona. Sporo się przy niej nakombinowałem żeby żądany odcień osiągnąć.

Nie wyszło nic taniej niż dorobienie akrylu według oryginału.
No akurat kolor przy farbie to raczej ważna sprawa.
A pytałeś o możliwość wymiany?
Bo jak nie, to raczej twoja wina - problem niewyraportowany, nie istnieje - może by wymienił :)21
Z opisu wynika, że dostałeś farbę nabraną prosto z beczki bez mieszania. Czyli dużo rozpuszczalnika i szarego pigmentu. Zielony niestety opada niżej.
Ostatnio zmieniony śr kwie 03, 2013 4:37 pm przez grobas, łącznie zmieniany 1 raz.
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
rafał29

Post autor: rafał29 » śr kwie 03, 2013 9:46 am

zastanawiam się kiedy tylko do forum dorwą się Chińczycy - jestem na etapie zbieractwa klamotow do m72 i to co zobaczyłem na rynku to włos na głowie mi się zjerzyl - dostępna jest cała emka w częściach wyprodukowana w chinach - wszystkie detale kopiują i wypuszczają na rynek - a ze jakość na poziomie produkcji zsrr lat 50 -tych to wiele parts idealnie wpisuje się w ten klimat- tylko czekać aż gaz-69 w każdym detalu się pojawi

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » śr kwie 03, 2013 10:02 am

rafał29 pisze:zastanawiam się kiedy tylko do forum dorwą się Chińczycy - jestem na etapie zbieractwa klamotow do m72 i to co zobaczyłem na rynku to włos na głowie mi się zjerzyl - dostępna jest cała emka w częściach wyprodukowana w chinach - wszystkie detale kopiują i wypuszczają na rynek - a ze jakość na poziomie produkcji zsrr lat 50 -tych to wiele parts idealnie wpisuje się w ten klimat- tylko czekać aż gaz-69 w każdym detalu się pojawi
Pewnie to tylko kwestia czasu - wiele mechanicznych części mogą już mieć - przecież ich samochód "Pekin" jest wzorowany na Uazie 469, podobnie jak ich ciężarówki - niemal identyczne jak poczciwe Zisy i Gazy.
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » śr kwie 03, 2013 1:22 pm

Chińczycy nie kopiują części do M72. A to z prostego powodu - oni ją produkują na licencji od zamierzchłych czasów. I pewnie nie przestali do tej pory.
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
toruńskigazik

Post autor: toruńskigazik » śr kwie 03, 2013 6:50 pm

Był Gaz 69

Awatar użytkownika
toruńskigazik

Post autor: toruńskigazik » śr kwie 03, 2013 8:54 pm

rafał29 pisze:zastanawiam się kiedy tylko do forum dorwą się Chińczycy - jestem na etapie zbieractwa klamotow do m72 i to co zobaczyłem na rynku to włos na głowie mi się zjerzyl - dostępna jest cała emka w częściach wyprodukowana w chinach - wszystkie detale kopiują i wypuszczają na rynek - a ze jakość na poziomie produkcji zsrr lat 50 -tych to wiele parts idealnie wpisuje się w ten klimat- tylko czekać aż gaz-69 w każdym detalu się pojawi
Chińczyków się nie obawiaj. Ich części wyprodukowane na nowoczesnych obrabiarkach numerycznych czasami nadają się do użytku. Znacznie gorszą zmorą jest współczesna, garażowa produkcja z takich państw jak Ukraina. Wzmożona podaż części z byłych republik CCCP dedykowanych do sowieckich bokserów jest naturalną odpowiedzią na popyt między innymi na naszym allegro.

Koła talerzowe dyfra których bicie dochodzi centymetra !!!!!!!! lub całe dyfry które tracą uzębienie przy pierwszym strzale ze sprzęgła to temat stary i znany. Linki z których zakończenia odpadają w trakcie montażu, szczęki hamulcowe obite plastikiem i takie tam historie.
Ostatnim hitem jest moczenie części żeby złapały nalot korozyjny lub mazanie w smarze i zawijanie w szary papier. Wtedy cena idzie w górę dość mocno no i szansa na sprzedaż też wzrasta. Wiadomo - części z zapasów wojskowych CCCP swoją wartość mają.
Był Gaz 69

Awatar użytkownika
Xerkses
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Xerkses » czw wrz 26, 2013 2:06 pm

Witam kolegów.
Chciałbym z całego serca przestrzec przed fajansiarzami z okolic Wólki Kosowskiej ogłaszającymi się na allegro pod tego typu aukcjami:
http://allegro.pl/gaz-69-uaz-naprawa-pi ... 76613.html
To są ludzie niebezpieczni, liczący na szybki i łatwy zarobek, odwalający najzwyklejsze fuchy. (nieraz groźne dla życia) :)11
Kto chce niech ryzykuje, ja ostrzegam z dobrego serca, sam nigdy auta wymagającego "specjalnej" opieki jak UAZ GAZ bym im więcej nie oddał, tym bardziej jak komuś zależy na dobrze odrestaurowanym zabytku.
Kontakty jakie podaje do siebie ten spec to: maniek9935@wp.pl i 602 499 016
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » pt wrz 27, 2013 7:27 am

Xerkses pisze:Witam kolegów.
Chciałbym z całego serca przestrzec przed fajansiarzami z okolic Wólki Kosowskiej ogłaszającymi się na allegro pod tego typu aukcjami:
http://allegro.pl/gaz-69-uaz-naprawa-pi ... 76613.html
To są ludzie niebezpieczni, liczący na szybki i łatwy zarobek, odwalający najzwyklejsze fuchy. (nieraz groźne dla życia) :)11
Kto chce niech ryzykuje, ja ostrzegam z dobrego serca, sam nigdy auta wymagającego "specjalnej" opieki jak UAZ GAZ bym im więcej nie oddał, tym bardziej jak komuś zależy na dobrze odrestaurowanym zabytku.
Kontakty jakie podaje do siebie ten spec to: maniek9935@wp.pl i 602 499 016
Pozdrawiam
Czyli chodzi o xscc1 - http://allegro.pl/show_user.php?uid=21626574
Sam miałem do nich dawać sprzęt do blacharki...

Możesz napisać konkretniej o co dokładnie chodzi?
Tak żeby nie wyszło, że ktoś np. pokłócił się o cenę usługi z warsztatem i smaruje na nich po necie - jakieś konkrety, co skwasili?
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
Xerkses
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Xerkses » pt wrz 27, 2013 11:15 am

Tak, napisałem już w dziale Uaz, to tylko zacytuję:
"Wszystkie jakieś ich małe niedoróbki tylko mnie wkurzały (silnik uszczelniany 2 razy - za każdym razem po paru km. lało się gorzej jak przed zrobieniem, czy spawanie z którym musiałem jeździć po kilka razy bo nie pamiętali sami co mają robić i robili potem na szybko bez oczyszczenia i na odczepnego), ale jak po zrobieniu reduktora, na zlocie w Bornym wioząc pod górkę znajomą rodzinę wywaliło mi flanszę razem z przednim wałem bo te pajace nawet nakrętki nie zapunktowały to mnie już było gorąco :)11
Oczywiście o reklamacji na zasadzie zwrotu gotówki mogę sobie pomarzyć, bo o ponownym oddaniu samochodu już nawet nie myślę, a wymiana impertynencji przez telefon jest bezsensowna.
O jakiś pierdołach nawet nie chce pisać, a denerwowali permanentnie, nie liczy się dla nich ani czas klienta, ani to co do nich mówi.
Tacy "fachowcy" z allegro"
Wiem, że mają warsztat w Stefanowie i drugi w Jankach i pracuje ich czterech, wszystko młode chłopaki, które podejrzewam uczą się na samochodach swoich klientów. Od znajomego Zbyszka z S. wiem, że jednego gazika którego właśnie "odrestaurowali" opitolili zieloną farbą na skorodowaną kastę, bo właściciel miał bardzo mało czasu na doglądanie samochodu, ale ostatnio chyba go znalazł - dlatego w dziale GAZ też napisałem.
Ogólnie wku..wa mam na nich niesamowitego za takie ich bałwaństwo, nierozumienie co się do nich mówi i udawanie potem głupich, jak coś się stanie :)11

Awatar użytkownika
Xerkses
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Xerkses » pt wrz 27, 2013 11:18 am

Aha jeśli chodzi o pieniądze, to
grobas pisze: Tak żeby nie wyszło, że ktoś np. pokłócił się o cenę usługi z warsztatem i smaruje na nich po necie - jakieś konkrety, co skwasili?
tu w żadnym wypadku złego słowa nie powiem, bo liczą bardzo mało za robociznę, tylko bezpieczniej i lepiej by dla wszystkich było gdyby Oni w ogóle nic nie robili przy samochodach

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » pt wrz 27, 2013 12:51 pm

Xerkses pisze: ale jak po zrobieniu reduktora, na zlocie w Bornym wioząc pod górkę znajomą rodzinę wywaliło mi flanszę razem z przednim wałem bo te pajace nawet nakrętki nie zapunktowały to mnie już było gorąco :)11
... Od znajomego Zbyszka z S. wiem...
Jak dałem GAZika na remont skrzyni i reduktora do warsztatu w S (ciekawe czy to to samo "S" 8) ) to po odebraniu znalazłem na flanszy wału zerwaną srubę (pewnie się nie chciało jej wyjąc jak "popusciła", i wsadzic nowej :-? ) - zdarza się więc najlepszym. Reduktor stuka po remoncie tak samo jak i przed, tyle że ja lżejszy jestem o pare ładnych stówek.
Trudno w tych czasach o solidny warsztat i trzeba stosować zasadę "ufaj i sprawdzaj"
Ja ciągle szukam warsztatu gdzie mógłbym spokojnie dać machinę do robienia.
Ostatnio zmieniony pt wrz 27, 2013 2:56 pm przez grobas, łącznie zmieniany 1 raz.
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » pt wrz 27, 2013 2:10 pm

grobas pisze:
Trudno w tych czasach o solidny warsztat i trzeba stosować zasadę "ufaj i sprawdzaj"
Ja ciągle szukam warsztatu gdzie mógłbym spokojnie dać machinę do robienia.
Na rynku jest coraz więcej warsztatów, które chyba z powodu braku umiejętności napraw współczesnych samochodów, próbują odnaleźć miejsce dla siebie w branży oldtimerów. Bo przecież takiego Gazika to każdy głupi potrafi "zrobić" w myśl zasady "farba khaki pokrywa wszystkie braki". W moim odczuciu, solidny warsztat aspirujący do miana warsztatu specjalizującego się w "zabytkach" powinien mieć w swoim portfolio wykonane także inne prace - bo w porównaniu z Gazikiem wzorcowe wyremontowanie np. Warszawy, Wołgi czy choćby innej Syrenki może świadczyć o posiadaniu odpowiednich kwalifikacji w tej materii.
Gazik (w właściwie chyba reklama usługi) widoczny na linku wklejonym przez kolegę Xerkses to niestety porażka - samochód pomalowany jest widać "z metra" a jakość zdjęć pozostawia wiele do życzenia.
Gaz 69M (E) 1972r.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”