Przelacznik
Moderator: Albert_N
Przelacznik
witam kupilem niedawno troopera 2.8TD 92 rok i zastanawia mnie od czego jest przelacznik jest na nim cos jakby pompa wtryskowa a w srodku znaczek taki jak do grzania swiec. co to podgrzewa?
Gdyby na gównie szło zarobic, biedni rodzili by sie bez dupy
Re: Przelacznik
Może właśnie świece? 

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

swiece sie grzeja po przekreceniu zaplonu. a to jest na desce rozdzielczej
Ale niektórzy producenci autek wpadli na genialny pomysł coby przy niskich temperaturach można było je dodatkowo dogrzewać. Nie upieram się nie musi to być akurat tu stosowane. Nie mam doswiadczenia z wersjami TD do rocznika 92 

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

to jest właśnie system szybkiego dogrzewania silnika , podobno działa poniżej 8 st i wygląda to tak że świece chodzą na pół gwizdka i domyka lekko przysłonę pod turbiną , u mnie poza zapaleniem się lampki na tym przycisku nie wywołało to najmniejszej reakcji w pracy czy szybkości grzania się silnika - pewnie się zepsuło ;(
no u mnie jak bylo cieplo to nie swiecilo sie nic jak wlaczylem. ale juz teraz jak sa przymrozki to dziala tylko nie wiem czy warto tego uzywac. i dziala zarowno na cieplym jak i na zimnym silniku
Pytanie czy działa czy świeci? 

)