Jak podwyższyć Troopka
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Jak podwyższyć Troopka
Witam ,tak z ciekawości , ale wielu właścicieli tego pojazdu to się przyda.
Ja chciałbym się dowiedzieć jak najmniejszym kosztem można podwyższyć , ale nie budę , tylko całą ramę.
Ja chciałbym się dowiedzieć jak najmniejszym kosztem można podwyższyć , ale nie budę , tylko całą ramę.
- kacper_agh
-
Re: Jak podwyższyć Troopka
Podkręcić drążki, ale bez przesady zeby zawieszenie mogło jeszcze pracować w dół. czyli miedzy odbojnik a wahacz powinno być miejsce na wsunięcie dłoni. No a z tyłu to co kto woli, klepanie resorów lub wydłużyć wieszaki. Innych prostych i tanich rozwiązań chyba nie ma. Przód na wahaczu nie daje dużych możliwości do podnoszenia.
Ale z drugiej strony po co podnosić troopka nie wiadomo jak. Na drązkach i wieszakach dostaniesz z 3 cm liftu. Po podniesieniu budy albo podcięciu chodzą duże koła.
Ale z drugiej strony po co podnosić troopka nie wiadomo jak. Na drązkach i wieszakach dostaniesz z 3 cm liftu. Po podniesieniu budy albo podcięciu chodzą duże koła.
GG2362909 Uaz469 2,6i(Isuzu)/Trooper-Monterey 3,2/Alfa 156
Włoskie i rosyjskie mają w sobie to coś
- kacper_agh
-
http://www.opony-4x4.pl/ tu masz dobre opony nowe i bierznikowane. Ostatnia rzecz na której powinno się oszczędzać to opony.
GG2362909 Uaz469 2,6i(Isuzu)/Trooper-Monterey 3,2/Alfa 156
-
- jestem tu nowy...
http://www.mixopony.pl/product/5179/opo ... -ya192-kpl
to mnie zaciekawiło ,bo chcę aby był duży profil
I są nawet tanie.
to mnie zaciekawiło ,bo chcę aby był duży profil

I są nawet tanie.
Bez podnoszenia, podcinania itp. wchodzą opony do rozmiaru 30x9.5x15 a sa tacy co jeżdżą na 31x10.5x15. Czyli możesz spokojnie szukać opony w rozmiarze do okolic 255x75x15 a nawet 265x75x15
Ja w swoim staruszku mam 235x75x15 bodaj i jest OK.
Ja w swoim staruszku mam 235x75x15 bodaj i jest OK.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

-
- jestem tu nowy...
Ale ja nie tak orientacyjnie szukam nie szerokie , lecz z dużym profilem.
masz racje , nie dopatrzyłem się tego /90 a to daje dość wysoki profil co ciekawe ta opona będzie większa od 255/70 R15 o 30 mm na średnicy co daje 1,5 cm na wysokości samochodu .mazur73 pisze:małe
indeks prędkości 110 km/h to trochę mało
Przy wzglednie normalnej jeździe w średnich warunkach nie wiem czy warto szukać wynalazków opon z profilem 90. te 1.5 cm i tak nie za wiele da. Wolałbym jakieś porządne w standardowych rozmiarach opony zwłaszcza jeżeli i tka większosć jazdy to czarne.Macieklol pisze:Ale ja nie tak orientacyjnie szukam nie szerokie , lecz z dużym profilem.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

-
- jestem tu nowy...
Tak większość to asfalt , ale i tak po mieście nim jeździmy i tak do 25km trasy , a tak to na dłuższe drogi to nie jedziemy troopkiem , podobno w poprzednim tropku byly opony o profilu 100 ,ale nie mogę znaleźć takich
-
- jestem tu nowy...
Ja 192 to oryginał do UAZa. Na asfalt do Troopera to raczej bym szukał coś innego.
Trooper 2.8 TDI
-
- jestem tu nowy...
Aha ;d no dobra to jakieś oponki trzeba będzie szukać ;D A takie inne pytanko , gdzie można znaleźć reling/i do Trooperka z 1991
bo chcę halogeny na nim dać ;/ a nie mogę znaleźć

215/90/15 to dokładnie 15,5 cala, na 15sto calowej feldze da nam to 30,5" także do Troopa wejdą z tymże na tak wąskiej oponie będziesz zapadał się już w lekkim piasku, małym błotku a nawet na rozgrzanym asfalcie. nawet jeśli nie zjeżdzasz z twardego to minimum do masy Troopka to 235mm szerokości opony.
A idealnie to już by było przy 2" lifcie (bo taki śmiało można robić z przodu kręcąc drążki i z tyły na wieszakach) 32", np. 265/75/16, 235/85/16.
A idealnie to już by było przy 2" lifcie (bo taki śmiało można robić z przodu kręcąc drążki i z tyły na wieszakach) 32", np. 265/75/16, 235/85/16.
-
- jestem tu nowy...

Pisać tutaj , albo same mocowanie do tych rynienek w starym tropku. Z góry dzieki.
-
- jestem tu nowy...
Co za czasy nastały. Nie można nawet kupić relingów do zwykłych rynienek. Ja przerobiłem stary bagażnik który walał się po garażu ze 20 lat. Wcześniej jeździł na Zaporożcu 

Trooper 2.8 TDI
Ale relingi nie mają nic wspólnego z rynienkami 

)

-
- jestem tu nowy...
A bo mnie tutaj zmyliliA ma ktoś może takie relingi na sprzedaż , albo chociaż jeden
Pisać tutaj , albo same mocowanie do tych rynienek w starym tropku. Z góry dzieki.

Trooper 2.8 TDI
Może chce jeden w poprzek na dachu zapodać? 

)

- Ciplik
-
Czepiacie się chłopaka, przecież napisał ,że jeden i że na halogeny.
Poszukaj na szrotach. Powinien pasować od prawie każdego który ma rynienki.Macieklol pisze:Aha ;d no dobra to jakieś oponki trzeba będzie szukać ;D A takie inne pytanko , gdzie można znaleźć reling/i do Trooperka z 1991bo chcę halogeny na nim dać ;/ a nie mogę znaleźć
Ciplik Monterey LTD 3,1 TD '93
Mazda Familia 323 S V (BA) '95 (1.7 TD ISUZU Intercooler)
Mazda Familia 323 S V (BA) '95 (1.7 TD ISUZU Intercooler)
-
- jestem tu nowy...
OK. dzięki
Ale od jednego kolegi z forum , miał zobaczyć czy ma w garażu ;d wystarczy mi jedna poprzeczna belka ;d te uchwyty do rynienek

co do podnoszenia tropka czy moze ktos wstawic zdjecie podwozia i w paintcie narysowac strzałke na te "drazki" i napisac 'tym krecic'?
nic prostszego...
drążki idą wzdłuż ramy w przedniej połowie auta, drążek zaczyna się i wychodzi z wachacza przedniego (obok osi koła) i idzie sobie taka rurka z 1,2 m. 2-3 cm średnicy do tyłu i gdzieś w połowie auta widać koniec jego tzn. śruba na końcu.
jak klękniesz pod przednimi drzwiami i zerkniesz pod spód to ujrzysz właśnie drążek jak sobie idzie.
jak podnieść? mierzysz na równym podłożu ile masz cm od ziemi do nadkola i podkręcasz drążek o obrót, bujasz autem, układa się, mierzysz i tak kręcisz aż osiągniesz swój zamiar, potem druga mania i gotowe. potem z tyłu dasz podkładki pod sprężyny z kątownika ewentualnie przedłużki do amorków i za 20 pln z dobrymi mt-kami masz kawał napędy który już byle gdzie nie stanie. właściwości terenowe już urosną 10-krotnie a jak wsadzisz dłuższe amorki i sprężyny to i wykrzyż jak złoto i nie buja.
drążki idą wzdłuż ramy w przedniej połowie auta, drążek zaczyna się i wychodzi z wachacza przedniego (obok osi koła) i idzie sobie taka rurka z 1,2 m. 2-3 cm średnicy do tyłu i gdzieś w połowie auta widać koniec jego tzn. śruba na końcu.
jak klękniesz pod przednimi drzwiami i zerkniesz pod spód to ujrzysz właśnie drążek jak sobie idzie.
jak podnieść? mierzysz na równym podłożu ile masz cm od ziemi do nadkola i podkręcasz drążek o obrót, bujasz autem, układa się, mierzysz i tak kręcisz aż osiągniesz swój zamiar, potem druga mania i gotowe. potem z tyłu dasz podkładki pod sprężyny z kątownika ewentualnie przedłużki do amorków i za 20 pln z dobrymi mt-kami masz kawał napędy który już byle gdzie nie stanie. właściwości terenowe już urosną 10-krotnie a jak wsadzisz dłuższe amorki i sprężyny to i wykrzyż jak złoto i nie buja.
Ja swojego mam podniesionego właśnie na drążkach a tyłu dołożone pióro ale bez przesady żeby nie jeździć jak w taczce i spokojnie mi weszły 32/10.5/16 jeszcze jest luz
Macieklol relingi leżą i czekają są dwie sztuki
Macieklol relingi leżą i czekają są dwie sztuki

why are you so serious?
Inca truck 500 4x4
Grand caravan AWD 3.8
Inca truck 500 4x4

Grand caravan AWD 3.8