Chcę, ale boję się... czyli naiwne pytania.
Moderator: Albert_N
Chcę, ale boję się... czyli naiwne pytania.
Witam wszystich
Obecnie jestem posiadaczem plaskacza (jeszcze przez mną dużo nauki), w sumie zdecydowałem się na wymianę auta i co najwazniejsze, jak Żonę spytałem na parkingu co by wybrała, czy SAFRANE czy CHEROKEE jednoznacznie wskazała na jeepa (wiedziałem!). Czyli pierwszy (jakże ważny) krok mam za sobą.
Mieszkam w niedużym prowincjonalnym miecie (150 km do Wrocławia i 180 do Poznania), nie znam się na mechanice, ale posiadam "zaprzyjaźnionego SUPERDŁUBACZA za niewielkie pieniądze". Poza tym zawsze oglądalem się za dużymi... samochodami. Czesto wypadamy rodzinnie do do lasu i w góry. I teraz pytana:
1. Czy pakowanie się w kilkunastoletniego TROOPERKA (najprawdopodobniej z NIemiec) jest rozsądne, tym bardziej, że obecne moje autko ma 7 lat jest przyjaźne wyposażenie i nie psuje się? (odpowiedzi prawdopodobnie znam)
2. Gdzie kupujecie części do swoich "milusińskich" (bo u mnie na prowincji...)?
3. Czy istnieje zamontowanie klimatyzacji w TROOPERKU (pokochałem ją i w następnym aucie musi być)?
Rozważam również CHEROKEEgo, ale... chyba jest zbyt skomplikowany.
Z wyrazami szacunku
ankiel
Obecnie jestem posiadaczem plaskacza (jeszcze przez mną dużo nauki), w sumie zdecydowałem się na wymianę auta i co najwazniejsze, jak Żonę spytałem na parkingu co by wybrała, czy SAFRANE czy CHEROKEE jednoznacznie wskazała na jeepa (wiedziałem!). Czyli pierwszy (jakże ważny) krok mam za sobą.
Mieszkam w niedużym prowincjonalnym miecie (150 km do Wrocławia i 180 do Poznania), nie znam się na mechanice, ale posiadam "zaprzyjaźnionego SUPERDŁUBACZA za niewielkie pieniądze". Poza tym zawsze oglądalem się za dużymi... samochodami. Czesto wypadamy rodzinnie do do lasu i w góry. I teraz pytana:
1. Czy pakowanie się w kilkunastoletniego TROOPERKA (najprawdopodobniej z NIemiec) jest rozsądne, tym bardziej, że obecne moje autko ma 7 lat jest przyjaźne wyposażenie i nie psuje się? (odpowiedzi prawdopodobnie znam)
3. Czy istnieje zamontowanie klimatyzacji w TROOPERKU (pokochałem ją i w następnym aucie musi być)?
Z wyrazami szacunku
ankiel
-
W mojej opinii szukaj tylko pomiotów japońskiej motoryzacji. Zapomnij o samochodach z Europy (poza mercem G) a tym bardziej z Hameryki.
Toyota LJ70 2.4TD, Nissan Terrano I 2.4TD Isuzu Trooper Magic II powiedzmy 1992 2.8TD lub Pajero to sa samochody dla ciebie. Kupując patrz tylko i wyłącznie na przebieg i stan mechaniczny - blacharkę zrobi ci każdy najgłupszy blacharz a auta te sa na ramie więc się nie starzeją tak jak osobówki. Klimę możesz w 99% przypadków zamotować dodatkowo.
Dodaję: zapomnij też o mercu G - za pieniądze jakie chcesz wydac kupisz starego zjeżdzonego kibla ze skręconym licznikiem - komfortu zero - nie warto.
Toyota LJ70 2.4TD, Nissan Terrano I 2.4TD Isuzu Trooper Magic II powiedzmy 1992 2.8TD lub Pajero to sa samochody dla ciebie. Kupując patrz tylko i wyłącznie na przebieg i stan mechaniczny - blacharkę zrobi ci każdy najgłupszy blacharz a auta te sa na ramie więc się nie starzeją tak jak osobówki. Klimę możesz w 99% przypadków zamotować dodatkowo.
Dodaję: zapomnij też o mercu G - za pieniądze jakie chcesz wydac kupisz starego zjeżdzonego kibla ze skręconym licznikiem - komfortu zero - nie warto.
Ostatnio zmieniony ndz lip 31, 2005 9:38 pm przez boris.blank, łącznie zmieniany 1 raz.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
-
Re: Chcę, ale boję się... czyli naiwne pytania.
Ad.1. Nie jest to rozsądne, ale przyjemności prawie nigdy nie są rozsądne.ankiel pisze:1. Czy pakowanie się w kilkunastoletniego TROOPERKA (najprawdopodobniej z NIemiec) jest rozsądne, tym bardziej, że obecne moje autko ma 7 lat jest przyjaźne wyposażenie i nie psuje się? (odpowiedzi prawdopodobnie znam)
Ad.2. Telefon do handlarza i wysyłka pocztą.
Ad.3. Do każdego można założyć, tylko może być to droższa inwestycja niż auto.
P.S. Dlaczego uparłeś się na Troopera? Jest wiele innych ciekawych (czyt. typowych) samochodów.
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
Bo to jedyny świetny, słuszny, właściwy, wspaniały i rozsądny wybórMaq pisze:
P.S. Dlaczego uparłeś się na Troopera? Jest wiele innych ciekawych (czyt. typowych) samochodów.

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

A jakie są "typowe"? 

ankiel pisze: (...) Rozważam również CHEROKEEgo, ale... chyba jest zbyt skomplikowany.
Z wyrazami szacunku
ankiel

...a tak na poważnie, to nie wykluczałbym szerokiego z konkurencji z trooperem,
oczywiście pamiętając, że stopień skomplikowania rośnie wraz....... z wiekiem auta

JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów 

skomplikowany? w ktiorym miejscu? przesuwasz wajche z P na D, wciskasz gaz i jedziesz. Jak juz ci sie znudzi to wciskasz hamulecankiel pisze: (...) Rozważam również CHEROKEEgo, ale... chyba jest zbyt skomplikowany.
Z wyrazami szacunku
ankiel

Tez zaczynalem szukac od Troopera i jedengo prawie kupilem. Ale potem przewiozlem sie po dziurach XJtem i sie mi zmienilo. A jak poczytalem o wyskakujacych z turbodzyszli korbowaodach, to podjalem decyzje

Bo lato to pora to czas na kochanie, tak bylo zawsze i tak juz zostanie