kontrolka 'check engine'
Moderator: Albert_N
Masz przy nim instalację gazową?gimpfoto pisze:Mam troopera benzyna 2,6 zapala sie kontrolka check engine na ciepłym silniku gasnie jak zdejmuje noge z gazu. Czy to może być sonda? POMOCY. Jak sprawdzić czy sonda jest dobra?
Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8
- fourup

- Kontaktowanie:
a, żeby je odczytać trzeba zewrzec kabelki przy kompyterze... poszukaj na forum - chyba banita Miskiler nawet fotki robił, le wyszły mu już z serwera...
A dla majsterkowiczów - ja zrobiłem sobie przełącznik do odczytywania kodów... Nie muszę już za każdym razem uskuteczniać grzebalnictwa pod schowkiem srodkowym...
A dla majsterkowiczów - ja zrobiłem sobie przełącznik do odczytywania kodów... Nie muszę już za każdym razem uskuteczniać grzebalnictwa pod schowkiem srodkowym...
~fourup/zupka
Troopek był
Opuzu Frontper się już nie buduje...
GG:7509837
GSM:660264573
Troopek był
Opuzu Frontper się już nie buduje...
GG:7509837
GSM:660264573
Re: kontrolka 'check engine'
Witam wszystkich mam takie pytanko podczas ostatniej wyprawy 2 razy zapaliła mi się kontrolka "check enigine" za każdym razem poświeciła około 5 minut i zgasła auto chodzi normalnie czy tak ma być?
- Xshyshtoff
-

- Kontaktowanie:
kalwin...
na boga...
!!
zastanów się czego oczekujesz!!!
1. ktoś Ty..
2. w czym siedzisz jak prowadzisz..
3. co masz pod maską...
4. co oznacza w Twoim nazewnictwie "wyprawa".. /przygrzałeś silnik? podtopiłeś-wlałeś wodę na maskę? zalałeś komorę silnika? przechyliłeś zbyt mocno? czy po prostu pojechałeś na miesięczną wycieczkę na wschód i wlałeś innego paliwa niż się samochód spodziewał../.
i wtedy można zaczać zadawać Ci kolejne pytania, które pomogą udzielić Ci jakiejkolwiek pomocy..
Ale od razu odpowiem na zadane przez Ciebie pytanie: tak ma nie być.
Albo inaczej: to nie jest prawidłowe.
czy moja odpowiedź coś zmieniła w Twojej wiedzy o problemie?
na boga...
zastanów się czego oczekujesz!!!
1. ktoś Ty..
2. w czym siedzisz jak prowadzisz..
3. co masz pod maską...
4. co oznacza w Twoim nazewnictwie "wyprawa".. /przygrzałeś silnik? podtopiłeś-wlałeś wodę na maskę? zalałeś komorę silnika? przechyliłeś zbyt mocno? czy po prostu pojechałeś na miesięczną wycieczkę na wschód i wlałeś innego paliwa niż się samochód spodziewał../.
i wtedy można zaczać zadawać Ci kolejne pytania, które pomogą udzielić Ci jakiejkolwiek pomocy..
Ale od razu odpowiem na zadane przez Ciebie pytanie: tak ma nie być.
Albo inaczej: to nie jest prawidłowe.
czy moja odpowiedź coś zmieniła w Twojej wiedzy o problemie?
Vehicross był ale się zbył
Mitzcek Monterrro-lubi podróże duże i nie duże
GOT Gekon Offroad Team
Mitzcek Monterrro-lubi podróże duże i nie duże
GOT Gekon Offroad Team
Witam
mam Opla Monterey 3.0 td 99r, kontrolka praktycznie od jakiegoś czasu zapala mi się na stałe (wcześniej tyko czasami) ,
jak można w tym modelu odczytać kod błędu, i gdzie można znaleźć ich opis.
Pozdrawiam
MG
mam Opla Monterey 3.0 td 99r, kontrolka praktycznie od jakiegoś czasu zapala mi się na stałe (wcześniej tyko czasami) ,
jak można w tym modelu odczytać kod błędu, i gdzie można znaleźć ich opis.
Pozdrawiam
MG
Opel Monterey 3,0D
1999r 5d
1999r 5d
Serwis Opla i komputer no i modlitwa żeby dało rade wszystko zczytać...
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)
-
kampfhundnr1
- jestem tu nowy...

Witam Szanownych Posiadaczy zacnych aut jakimi są z pewnością Wasze Isuzu.
Otóż może ktoś mi powie gdzie są przewody w Rodeo 2,6 +lpg które trzeba zewrzeć żeby odczytać błędy. W tunelu środkowym ich nie znalazłem. A mam "problem" z kontrolką chek która zapala się w czasie jazdy przy rozgrzanym silniku i natychmiast gaśnie jak ujmę gazu. Jak nie ujmę to też gaśnie ale po kilku sekundach. Auto chodzi normalnie na wolnych obrotach i na wysokich , ma moc spala średnio około 17l gazu. Sonda lambda nowa. Komputer resetowałem 2h poprzez zdjęcie klemy z aku. I dalej jest to samo.
Otóż może ktoś mi powie gdzie są przewody w Rodeo 2,6 +lpg które trzeba zewrzeć żeby odczytać błędy. W tunelu środkowym ich nie znalazłem. A mam "problem" z kontrolką chek która zapala się w czasie jazdy przy rozgrzanym silniku i natychmiast gaśnie jak ujmę gazu. Jak nie ujmę to też gaśnie ale po kilku sekundach. Auto chodzi normalnie na wolnych obrotach i na wysokich , ma moc spala średnio około 17l gazu. Sonda lambda nowa. Komputer resetowałem 2h poprzez zdjęcie klemy z aku. I dalej jest to samo.
najprawdopodbniej gazownicy nie wsadzili albo nie dobrali "emulatora" który ma robvić w bambuko sonde lambda i check "woła" problem z podawaniem paliwa przez układ wtryskowy. Przewody do "diagnozy' powinny być gdzieś przy kompie.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)
-
kampfhundnr1
- jestem tu nowy...

Być może to jest jakiś trop , ale kontrolka zapala się również jak gonię go na benzynie. Jutro zmierzę sygnał z sondy miernikiem. Bo bezpieczniki są o.k.
Ostatnio zmieniony śr wrz 28, 2011 6:52 am przez kampfhundnr1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kampfhundnr1
- jestem tu nowy...

Odnawiam temat ponieważ nie mając czego sie czepić postanowiłem obadać kolejny raz sprawę kontrolki. Otóż tak jak pisałem zapala się gdy silnik jest ciepły i gaśnie po ujęciu gazu. Po odczytaniu błędów okazuje się: 13 sonda lub jej obwód. Sondę wsadziłem nową firmy JC zresetowałem kompa i dalej jest to samo.
I w związku z tym mam pytanie - jeśli ktoś wymieniał sondę na zamiennik to na jaki ?
I w związku z tym mam pytanie - jeśli ktoś wymieniał sondę na zamiennik to na jaki ?