Co sądzicie o 230V?
Moderator: Albert_N
Re: Co sądzicie o 230V?
obawiam się tylko czy nie wystąpi w tym układzie deficyt prądu , alternator daje te 55 amper na pewno przy obrotach większych niż bieg jałowy silnika .
Na pewno wystąpi, dlatego taka przetwornica to raczej do dorywczych użyć niż do ciągłego eksploatowania.mazur73 pisze:obawiam się tylko czy nie wystąpi w tym układzie deficyt prądu , alternator daje te 55 amper na pewno przy obrotach większych niż bieg jałowy silnika .
I z takim zamysłem ją kupiłem... 55A daje nam 600W mocy po odliczeniu strat na przetwornicy. Dzisiaj będę miał amperomierz cęgowy więc dokładnie sprawdzę ile ma alternator pod obciążeniem a ile bierze przetwornica.
Trooper 2.6i kat + sekwencja DIEGO G3
pieprzenie trzy po trzy wiekszosci fahoffcuff.
od lat zabieram na wyprawy przetwornice 1000 w i czesto uzywam jej w polaczeniu z flexem 700w. dziala jak trzeba, tylko musi byc podlaczona grubym kablem do aku. trzeba tez miec zdrowy aku no i ladowanie odpowiednie. jedno z czym sie zgodze z calego tego pieprzenia to to ze jest do prac dorywczych ze wzgledu na ujemny bilans pradowy bo ciagnie okolo 80A na pelnej mocy.
przetwornica ktorej uzywam to IPS1000 kupiona w azo.pl
od lat zabieram na wyprawy przetwornice 1000 w i czesto uzywam jej w polaczeniu z flexem 700w. dziala jak trzeba, tylko musi byc podlaczona grubym kablem do aku. trzeba tez miec zdrowy aku no i ladowanie odpowiednie. jedno z czym sie zgodze z calego tego pieprzenia to to ze jest do prac dorywczych ze wzgledu na ujemny bilans pradowy bo ciagnie okolo 80A na pelnej mocy.
przetwornica ktorej uzywam to IPS1000 kupiona w azo.pl
Nie rozumiem o co chodzi z tym pieprzeniem bo u mnie też chodzi jak trzeba...RL_LOL pisze:pieprzenie trzy po trzy wiekszosci ...
Niestety cęgi o których mówiłem nie mają zakresu dla prądu stałego i nie wiem czy takie w ogóle istnieją. Będę musiał znaleźć inny sposób.
gri74 pisze:
Jasnejuz się czuj jak popracujesz tym diaksem ...
pomysł nie zadziała
o np to jest pieprzenie od rzeczy. ze niby sie nie da.
Aaaa... potwierdzam.
Nareszcie ktoś kto ma i używa 
Wszystko zależ od przetwornicy i instalacji czyli wszystkiego co dostarcza jej prąd. Na mojej budowie jeden z "majstrów" zawsze miał ze sobą przetwornicę ale poza ładowaniem akumulatorów wkrętarki nic na niej nie robił, raz podłaczył piłę do drewna tarczową i na pierwszym sęku się "skończyła" przetwornica. Tak więc być może z dobrą przetwornicą, pożądnym akumulatorem, alternatorem w przyzwoitym stanie plus odpowiednim okablowaniem cos sie da tam podłączyć i przeciąć, wywiercić czy przeszlifować, ale ja i tak poprzestanę na podłączaniu ładowarek do telefonów, zasilania notebooka itp. 
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)
synku , zastanów się trzy razy co piszesz,,,,RL_LOL pisze:gri74 pisze:
Jasnejuz się czuj jak popracujesz tym diaksem ...
pomysł nie zadziała
o np to jest pieprzenie od rzeczy. ze niby sie nie da.
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
To jednak da się czy się nie da?gri74 pisze: synku , zastanów się trzy razy co piszesz,,,,
- gebels
-

- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
skiczu pisze:To jednak da się czy się nie da?gri74 pisze: synku , zastanów się trzy razy co piszesz,,,,
chwile porobi ale obawiam się ze jak chwile potniesz to albo prądu braknie, albo się przetwornica przegrzeje, albo najbardziej prawdopodobne że jak aku przysiądzie to albo spalisz altka albo padnie szybciej któryś z kluczy w przetwornicy (jak masz jakiegoś znajomego elektronika i zechce mu się zrobić układ do pomiaru mosfetów i na dodatek w sklepie mu pozwolą je mierzyć to jak dobierze z progiem 2% i dołoży parę rzeczy do niej to przetwornica w trybie ciągłym ok 80% może non stop oddawać, no chyba że wymienisz na altka z jakiegos Vana - daja ok 120 A)
Czwarte serce 
gebel powiem krotko : bzdury
widze ze na tym forum nie przegada sie teoretykow ktorzy wiedza najlepiej
No dobra , to powie mi ktoś może ile ma mocy typowa wyciągarka np. 5 tonowa ?
Ok nie trudźcie się już sprawdziłem. Wyciągarki biorą ok 4,5 kW z akumulatora. Po przeliczeniu na prąd pobierany wychodzi mi jakieś 375 A, co przy akumulatorze 90 Ah pozwala na wyciąganie na nieodpalonym silniku przez jakieś 14 minut. Chyba rzadko trwa to tak krótko...
Proporcjonalnie można przyjąć pobór prądu 90 A i czas pracy (na nieodpalonym silniku).
czyli wg teorii tutejszych medrcow taka wyciagarka nie ma prawa dzialac
- Misiek Bielsko
-

- Kontaktowanie:
Szkoda słów, praktycy....
Spróbuj się kiedyś jeden z drugim cwaniaki ciągnąć choć 4 minuty na nieodpalonym silniku. Moc wrażeń
Spróbuj się kiedyś jeden z drugim cwaniaki ciągnąć choć 4 minuty na nieodpalonym silniku. Moc wrażeń
masakra. skoro ciagacie sie na odpalonym silniku na wyciagarce pobierajacej ~375A i wszystko gra to faktycznie taka przetwornica pobierajaca 90A MOMENTALNIE EKSPLODUJE AKUMULATOR i SPALI W PIZ* ALTERNATOR
. SZACUN naprawde za teoryje wyssane z palca. Koncze dyskusje w tym watku bo nie ma sensu dalej pisac (i nawet czytac te bzdury).
- Misiek Bielsko
-

- Kontaktowanie:
Słuchaj... znawco.
Czy ktoś napsał, że się ciąga na nieodpalonym silniku?
Czy ktoś napisał, że coś eksploduje?
Naucz się może czytać ze zrozumieniem...
Może i "kątówka" chwilę pochodzi, ale to naprawdę mega awaryjne rozwiązanie, zależy, co będziesz próbował ciąć. Da się też spawać elektrodowo przy użyciu przerobionego na spawarkę alternatora, ale rzecz w tym, że posiadłeś, jak się zdaje monopol na wedzę praktyczną.
Tylko z czytaniem słabo... oj słabo
Czy ktoś napsał, że się ciąga na nieodpalonym silniku?
Czy ktoś napisał, że coś eksploduje?
Naucz się może czytać ze zrozumieniem...
Może i "kątówka" chwilę pochodzi, ale to naprawdę mega awaryjne rozwiązanie, zależy, co będziesz próbował ciąć. Da się też spawać elektrodowo przy użyciu przerobionego na spawarkę alternatora, ale rzecz w tym, że posiadłeś, jak się zdaje monopol na wedzę praktyczną.
Tylko z czytaniem słabo... oj słabo
ok specjalnie dla ciebie "znafco" odpisze.
a wiec ktos napisal ze to nie zadziala. pozniej ktos napisal ze spali sie alternator. i to wszystko o przetwornicy.
i teraz jak czytam ze ciagasz wyciagara ktora pobiera 375A i altermnator sie nie pali to k* wyjasnij mi jakim cudem ma sie spalic od 3razy mniejszego pradu ? i wyjasnij dlaczego mi sie jeszcze nic nie spalilo i wszystko dziala? i jeszcze mam pytanie czemu nie spalilo sie zalozycielowi watku i tez mu wszystko dziala?
albo nie... nie wyjasniaj. ide stad w uj
a wiec ktos napisal ze to nie zadziala. pozniej ktos napisal ze spali sie alternator. i to wszystko o przetwornicy.
i teraz jak czytam ze ciagasz wyciagara ktora pobiera 375A i altermnator sie nie pali to k* wyjasnij mi jakim cudem ma sie spalic od 3razy mniejszego pradu ? i wyjasnij dlaczego mi sie jeszcze nic nie spalilo i wszystko dziala? i jeszcze mam pytanie czemu nie spalilo sie zalozycielowi watku i tez mu wszystko dziala?
albo nie... nie wyjasniaj. ide stad w uj
pomijając merytorykę to jeszcze jest coś takiego jak kultura, szacunek dla rozmówcy i umiejętność rozmawiania 
ok. Cofam pytanie i proszę admina o likwidacje tematu bo się pozabijają. Wiem co chciałem wiedzieć. Żałuje tylko że sam musiałem sprawdzić.
to podziel się wiedzą...
- gebels
-

- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
RL_LOL pisze:gebel powiem krotko : bzdury
widze że niejedną przetwornice naprawiłeś i masz zajebiste pojęcie o jej działaniu
ps. luknij w temat wpada nowy na impreze może cos do ciebie dotrze
Czwarte serce 
Ok. Na moje potrzeby wystarcza i polecam każdemu kto chce zasilać urządzenia o mocy do 1000 W.Mroczny pisze:to podziel się wiedzą...
- janusz k160
-

I temu panu padło zasilanie nim dojechał do lokalu wyborczego

Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci