Jak podwyższyć Troopka
Moderator: Albert_N
Re: Jak podwyższyć Troopka
o właśnie, sprostowanie. resory zamiennie ze sprężynami 

ok,kapuje, teraz tylko pytanie ile mozna podniesc w cm tropka/monciaka(to to samo tak?) i ile cm ma seria od asfaltu do nadkola?
przód możesz podnieść 5-6 cm bezpiecznie bez większych wpływów na jazdę. jak dasz wyżej, amortyzator robi się za krótki i musisz wymienić lub zrobić przedłużki (biedna i niepolecana wersja) bo albo go urwiesz albo na pierwszym łuku wylecisz.
tył podobnie, tylko tam z kolei powyżej 7-8 cm będzie brakowało i amora i przewodów hamulcowych. można przenieść trójnik i kombinować.
tył podobnie, tylko tam z kolei powyżej 7-8 cm będzie brakowało i amora i przewodów hamulcowych. można przenieść trójnik i kombinować.
bzduraSTRUNA pisze: przód możesz podnieść 5-6 cm bezpiecznie bez większych wpływów na jazdę. jak dasz wyżej, amortyzator robi się za krótki i musisz wymienić lub zrobić przedłużki (biedna i niepolecana wersja) bo albo go urwiesz albo na pierwszym łuku wylecisz.
skok zawieszenia z przodu się nie zmienia, wiec i seryjny amorek wyrobi. Zakres pracy wahaczy pomimo liftu jest taki sam! To wynika z konstrukcji IFS, i jest ograniczony odbojami wahaczy.
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
kolego, skok zawieszenia się skraca, podnosząc na wachaczu, skracasz jego prace i tym samym prace amortyzatora.CrOOchy pisze:bzduraSTRUNA pisze: przód możesz podnieść 5-6 cm bezpiecznie bez większych wpływów na jazdę. jak dasz wyżej, amortyzator robi się za krótki i musisz wymienić lub zrobić przedłużki (biedna i niepolecana wersja) bo albo go urwiesz albo na pierwszym łuku wylecisz.
skok zawieszenia z przodu się nie zmienia, wiec i seryjny amorek wyrobi. Zakres pracy wahaczy pomimo liftu jest taki sam! To wynika z konstrukcji IFS, i jest ograniczony odbojami wahaczy.
podnieś przód swojego montka 3" (oczywiście mowa o amorach seryjnych) i sprawdź ile zostało Ci pracy w dół Twoim amorkom

i na tak podniesionym spróbuj przejechać po leżącym policjancie, dość szybko, powyżej 40-50. sam sprawdzisz jak pracują Twoje amory do dołu

skok sie nie zmienia, bo zakres pracy góra dół zostaje taki sam. A skok to nie tylko praca do dołu, ale również do góry. A to że napniesz drązki jak baranie jaja i wtedy wahacz nie pracuje jak powinien to inna bajka. Ale jego skok zostaje taki sam bo ogranicza go nie wysokość liftu a dolny i górny odbojnik.
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
nie ma co mieszać
drążek nie puści zatem się skraca, podobnie jak praca amortyzatora. jak podkręcisz więcej niż 2", zalecana wymiana na dłuższy.

- rus_one
-
- Kontaktowanie:
A kolega widział chociaż IFS? Bez motania z odbojami czy wahaczami nie ma opcji żeby brakło amora.
miasto WOODSTOCKu
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
A ja się zapytam jak podnieść prosto i tanio przód właśnie?
Pomysł na tył mam taki co by most pod resory założyć ale co z przodem nie mam pomysłu...
Mam podniesionego na drążkach około 5-6cm i tył o 7cm dłuższymi wieszakami a i tak zdarza mi się często w terenie powiesić podłogą
Pomysł na tył mam taki co by most pod resory założyć ale co z przodem nie mam pomysłu...
Mam podniesionego na drążkach około 5-6cm i tył o 7cm dłuższymi wieszakami a i tak zdarza mi się często w terenie powiesić podłogą

widziałem bo miałem i mocno motałem.rus_one pisze:A kolega widział chociaż IFS? Bez motania z odbojami czy wahaczami nie ma opcji żeby brakło amora.
mowa tylko i wyłącznie o podkręcaniu na drążkach.
z drugiej jednak strony, jak się zastanowię to przyznam Ci rację, amora po podkręceniu 2-3" nie zabraknie bo pracy w dół nie będzie już wcale

- rus_one
-
- Kontaktowanie:
I właśnie to jest zasadniczy problem drążków. Za dużo skręcisz to zawias w dół nie robi i jest jeszcze gorzej 
SlonPl
Zawiasem prześwitu nie zrobisz. Za małe koła masz.

SlonPl
Zawiasem prześwitu nie zrobisz. Za małe koła masz.
miasto WOODSTOCKu
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
a jakie najwieksze kola z oponami wejda do tropka/montereya? i z kad/od czego pasuja... kto na forum ma takie duze,foto?
-
- jestem tu nowy...
Czytałem ,że bez liftu największe wchodzą 31x10,5x15 A na pewno 30x9,5x15
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Moim skromnym zdaniem do IFSowego zawiasu dobre są 235x85x16" średnicą coś ok 32 cali a węższe i lżejsze niż 15"
miasto WOODSTOCKu
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
Ja mam 270/75R15 i musialem wyciac blotniki bo na wykrzyzu tyl mi rantem atakowal opone z boku
-
- jestem tu nowy...
Wydaje mi się ,że masz za dużą oponę i dlatego Ci rant ociera , ja mam 230/70r15 to miejsca jest pełno.
U mnie już też... niema to jak kątówka 

- Ciplik
-
Dokładnie ja takie mam i jedno co zrobiłem to przód na drążkach o jakieś 3 cm do góry. Są naprawdę fajne na nasze koleiny.rus_one pisze:Moim skromnym zdaniem do IFSowego zawiasu dobre są 235x85x16" średnicą coś ok 32 cali a węższe i lżejsze niż 15"
Ciplik Monterey LTD 3,1 TD '93
Mazda Familia 323 S V (BA) '95 (1.7 TD ISUZU Intercooler)
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
I nie rozwalają zawiasu 

miasto WOODSTOCKu
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
Ciplik - Mozesz zmierzyc wysokosc od podłoza (najlepiej twardego:D ) do błotnika
ile to cm 
przy załozeniu takich kół/opon ile podnosi sie przeswit oraz cały samochód??

- Ciplik
-
Nie wiem jaki jest seryjny ale teraz prześwit oraz cały podniósł się o jakieś 4 cm na samych oponach. Teraz już nie zaczepiam w lesie reduktorem o pnie, co mnie bardzo cieszy. Co do wysokości od podłoża do błotnika jak tylko pomierzę to podam. Robiłem to zaraz po wymianie kapci i nie jestem pewien ale coś mi świta 91 lub 94 cm.Sonic1983 pisze:Ciplik - Mozesz zmierzyc wysokosc od podłoza (najlepiej twardego:D ) do błotnikaile to cm
- Ciplik
-
Troche to trwało ale mam już pomierzone. Naturalnie na twardym i równym. Wyszło mi z przodu 88 cm a z tyłu 89 cm. Jest tylko jedno ale, amorki na przeglądzie wykazały 34% oraz "brak" sprężyn. Cały komplet do wymiany tzn 4xamorki i 2xsprężyny. Jednym słowem wynik jest nie miarodajny.

- Ciplik
-
Zamiar mam takowy, ale to chyba już nie w tym roku.
Jakie miałeś ciśnienie w oponach podczas pomiaru?
Scieżki diagnostyczne można oszukać balansując ciśnieniem w oponach.
Scieżki diagnostyczne można oszukać balansując ciśnieniem w oponach.
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban