d-max
Moderator: Albert_N
Re: d-max
może mieć ToD`aAdamo pisze:Nie ma.seba4x4 pisze:Szybkie pytanie..... D-max ma międzyosiowy mechanizm różnicowy?

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
ToD zły nie jest, tylko ABSa potrzebuje,
a co do samego D-Maxa, to auto ok tylko słabe półosie z przodu, słabe drążki kierownicze, i ciut zjebany silnik, ale jak dba sie od początku to spoko nie ma problemów
najbardziej uciążliwe problemy to awarie czujników i tyle 
a co do samego D-Maxa, to auto ok tylko słabe półosie z przodu, słabe drążki kierownicze, i ciut zjebany silnik, ale jak dba sie od początku to spoko nie ma problemów

w końcu zawias masz w prostej lini z Troopera więc jak ma być niewygodnie
zresztą jak popatrzysz to mechanicznie jest trooper IV generacji z poprawionym delikatnie silnikiem, u nas w zasadzie nie kupisz V6 ale jest w stanach dostepna normalnie

zresztą jak popatrzysz to mechanicznie jest trooper IV generacji z poprawionym delikatnie silnikiem, u nas w zasadzie nie kupisz V6 ale jest w stanach dostepna normalnie

- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Rozumiem, ze mowicie o D-maxie 1.
Tam jest z przodu zawias Froty dokladnie rzecz biorac.
A z moich obserwacji wynika, ze taki magiel Froty jest ze dwa razy cienszy od magla Pajero 3.
Zawias Pajero 3 jest w L200.
Tam jest z przodu zawias Froty dokladnie rzecz biorac.
A z moich obserwacji wynika, ze taki magiel Froty jest ze dwa razy cienszy od magla Pajero 3.
Zawias Pajero 3 jest w L200.
nie z froty a z troopera drobna różnica niby a zasadniczo ma kolosalny wpływ na wytrzymałość
tam jest zwykła przekładnia kierownicza jak w Montku/trooperze to nie maglownica jak w vectrze
zresztą jest identyczna bo pracuje u mnie w montku takowa, spokojnie to ogarnia koła 33x12,5R16 w MT i nawet nie pada makabrycznie 

tam jest zwykła przekładnia kierownicza jak w Montku/trooperze to nie maglownica jak w vectrze

Właśnie kupiłem D-Maxa (albo to co z niego zostało) 
No i będzie "pomotaniec" z niego ...
Silnik z BMW już leży na palecie do niego
Przy okazji mam duużo części z demontażu do 2008 roku które "wypadną" z niego podczas motania.
Mosty, zawias, wnętrze, skrzynia ładunkowa itp itd

No i będzie "pomotaniec" z niego ...
Silnik z BMW już leży na palecie do niego

Przy okazji mam duużo części z demontażu do 2008 roku które "wypadną" z niego podczas motania.
Mosty, zawias, wnętrze, skrzynia ładunkowa itp itd
FON 666 131 133
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
No to fajnie. Ja dalem do motania Frote pod Y61 wg mojego pomysla.
Frota i Dmax1 sa takie same z przodu w sensie ramy zawiasu i szklieletu budy.
Jaki planujesz lift?
U mnie ma byc minimalny do osiagniecia - 10cm.
Frota i Dmax1 sa takie same z przodu w sensie ramy zawiasu i szklieletu budy.
Jaki planujesz lift?
U mnie ma byc minimalny do osiagniecia - 10cm.
Przy załoazeniu sztywnych 2 mostów na sręzynie od Y60 + 2 cale max to już i tak będzie baaardzo wysoki.
Mosty z Y61 sa (zwłaszcza przedni) w porównaniu z Y60 - gównolityczne choc sama przekładnia wydaje sie być mocniejsza.
Pochwy są z gorszego materiału niż w Y60
Mosty z Y61 sa (zwłaszcza przedni) w porównaniu z Y60 - gównolityczne choc sama przekładnia wydaje sie być mocniejsza.
Pochwy są z gorszego materiału niż w Y60
FON 666 131 133
Obadamy.
Na razie zbieram klamoty.
Dziś zdobyłem reduktor wały mosty (patrolowe oczywiście) sprężyny wahacze i sierżanta na tył od defa
Ale chyba trzeba będzie założyć osobny temat żeby tu nie kasztanić
Na razie zbieram klamoty.
Dziś zdobyłem reduktor wały mosty (patrolowe oczywiście) sprężyny wahacze i sierżanta na tył od defa

Ale chyba trzeba będzie założyć osobny temat żeby tu nie kasztanić

FON 666 131 133
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Ciągalem nowym d-maxem przez ostanie dni przyczepę sygnalizacyjną drogową (lekka ale daje gigantyczne opry powietrza)
Ugotowałem skrzynie mimo jazdy na 4 biegu i 90 km/h - to IZUZU ma w papierach chyba 170 KM a ciagnie tak samo jak stary hilux z dychawicznym 2,4 td
To nie jest typowy pickup tylko jakas popierdułka
Ugotowałem skrzynie mimo jazdy na 4 biegu i 90 km/h - to IZUZU ma w papierach chyba 170 KM a ciagnie tak samo jak stary hilux z dychawicznym 2,4 td
To jakiś zepsuty musiał byćgÓral świętokrzyski pisze:Ciągalem nowym d-maxem przez ostanie dni przyczepę sygnalizacyjną drogową (lekka ale daje gigantyczne opry powietrza)

Ciągałem po górach lawetę z patrolem i robiło bez scen. Mam automata i nawet kontrolka temp. Oleju w skrzyni się ani razu nie zapaliła

- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Auto jest fajne , duże i wygodne w środku, tylny resor fatalny (na pusto taczki straszne)
mało pali- komputer pokazywal średnią bez pryczepy 8,6
Ale te niby 168 KM z 2,5 TD radziło sobie z rozlozoną przyczepą sygnalizacyjną http://www.navstar.pl/index.php?page=pr ... alizacyjna tak samo jak stary hilux 2,4 td
4 bieg 80-90 km/h i na trasie warszawa łódż ugotowałem skrzynie a spalił na odcinku 120 km 35 litrów gnojówki
bez przyczepy szedł jak wariat ten ISZUZU
szkoda, bo brałem go poważnie jako następce mojego hiluxa - w koncu się zepsuje gdyż zrobił już prawie 0,55 mln km
mało pali- komputer pokazywal średnią bez pryczepy 8,6
Ale te niby 168 KM z 2,5 TD radziło sobie z rozlozoną przyczepą sygnalizacyjną http://www.navstar.pl/index.php?page=pr ... alizacyjna tak samo jak stary hilux 2,4 td
4 bieg 80-90 km/h i na trasie warszawa łódż ugotowałem skrzynie a spalił na odcinku 120 km 35 litrów gnojówki
bez przyczepy szedł jak wariat ten ISZUZU

szkoda, bo brałem go poważnie jako następce mojego hiluxa - w koncu się zepsuje gdyż zrobił już prawie 0,55 mln km
Mam pytanie do tych co jeżdżą D-max'em
Tak rozważam kupno i pomyślałem nad Isuzu (nie nowy - używany)
Zapotrzebowanie
- ciąganie przyczepy - tak ok 3 tony
- niezawodność
- długie trasy
- wygoda
- jazda również w terenie - ale takim wyprawowym a nie przeprawowym
I teraz pytanie
- jak sprawuje się silnik 2,5 i 3,0 - który lepszy - bo nie zawsze mocniejszy czy większy to lepszy - spalanie ?, trwałość? niezajebliwość?
- dla wygody wolałbym automat - ale ....jak jest w przypadku takiego użytkowania z trwałością i niezawodnością
- kiedy były jakieś zmiany, generacje - ewentualnie po którym roczniku szukać albo do którego
Prosiłbym o jakieś sensowną poradę - bo w ogóle nie "siedzę" w tej marce
Zapotrzebowanie
- niezawodność

- długie trasy

- wygoda
I teraz pytanie
- jak sprawuje się silnik 2,5 i 3,0 - który lepszy - bo nie zawsze mocniejszy czy większy to lepszy - spalanie ?, trwałość? niezajebliwość?
- dla wygody wolałbym automat - ale ....jak jest w przypadku takiego użytkowania z trwałością i niezawodnością
- kiedy były jakieś zmiany, generacje - ewentualnie po którym roczniku szukać albo do którego
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
http://www.kajmanoverland.pl
Ja mam nowy model, który jest od 2012. Wszystkie wymogi spełnia. Z lawetą lata, a kilka dni temu obleciał Durmitor. Jedyne straty to podrapany lakierCajman pisze:Mam pytanie do tych co jeżdżą D-max'em
Zapotrzebowanie
- niezawodność
- długie trasy
- wygoda
I teraz pytanie

Z poprzednim modelem nie miałem doczynienia to nie pomogę.
Znajomy właśnie oddał do serwisu, na malowanie. Roczny samochód. Cały zardzewiałh5n1 pisze:Rdza....
Dla wszystkich wlascicieli D-max informacja na temat rdzy.
Wlasnie zatwierdzili mi lakierowanie wszystkich 4 drzwi z powodu wychodzacej rdzy spod dolnych listew okiennych.
Na wiosne lakierowana byla klapa tylna z powodu rdzy na styku z platikowa wkladka na pace.
NIe byl lekko ale D-max ma dosc solidna gwarancje na nadwozie i tylko trzeba pilnowac aby serwis dokonal inspekcji podczas serwisowania. Ja nie serwisuje samochodu w serwisie firmowym ale na inspekcje rdzy podjechalem we wlasciwym czasie i wbilem do ksiazeczki.
Z pozostalych usterek to wlasnie dostalem wezwanie na zamontowanie jakiegos podgrzewanego elementu w ukladzie wentylacji silnika.
Mam nadzieje ze dzieki temu silnik przestanie przerazliwie piszczec przez pierwsze kilka minut jazdy w zimie....
Poza tym ostatnio wymienilem podnosnik szyby w drzwiach kierowcy bo chrupal.
A poza tym to wlasnie wchodzi do sprzedazy najnowszy D-max z biturbo. Do tego troche wiekszy i ma kontrole trakcji.
Jutro ide na jazde probna:)

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
Który model? U mnie po 2 latach nigdzie nie ma nawet grama nalotu.Piotrul pisze:Znajomy właśnie oddał do serwisu, na malowanie. Roczny samochód. Cały zardzewiałh5n1 pisze:Rdza....
Dla wszystkich wlascicieli D-max informacja na temat rdzy.
Wlasnie zatwierdzili mi lakierowanie wszystkich 4 drzwi z powodu wychodzacej rdzy spod dolnych listew okiennych.
Na wiosne lakierowana byla klapa tylna z powodu rdzy na styku z platikowa wkladka na pace.
NIe byl lekko ale D-max ma dosc solidna gwarancje na nadwozie i tylko trzeba pilnowac aby serwis dokonal inspekcji podczas serwisowania. Ja nie serwisuje samochodu w serwisie firmowym ale na inspekcje rdzy podjechalem we wlasciwym czasie i wbilem do ksiazeczki.
Z pozostalych usterek to wlasnie dostalem wezwanie na zamontowanie jakiegos podgrzewanego elementu w ukladzie wentylacji silnika.
Mam nadzieje ze dzieki temu silnik przestanie przerazliwie piszczec przez pierwsze kilka minut jazdy w zimie....
Poza tym ostatnio wymienilem podnosnik szyby w drzwiach kierowcy bo chrupal.
A poza tym to wlasnie wchodzi do sprzedazy najnowszy D-max z biturbo. Do tego troche wiekszy i ma kontrole trakcji.
Jutro ide na jazde probna:)