Sprawa 1:
keicam 73 pisze:(...) spalanie w mieście 12l/100,trasa 9l/100,niby przyzwoicie...
nie, żebym nie wierzył...

myślałem (bolało to..), ale wymyśliłem... sprawdź sobie poprawność wskazań licznika... Najlepiej na trasie (im dłuższej - tym lepiej), słupki kilometrowe są ponumerowane, stoją co 100m... Otóż może być tak, że w niemcowni licznik (lub ślimak w skrzyni) był zmieniony i przystosowany do większych kół (średnica koła ma wpływ na poprawność wskazania licznika!). przed sprzedażą koła zostały zmienione na standard (lub nawet mniejsze) i stąd może się brać konieczność wyliczenia poprawki... (
bo licznik tak na prawdę wskazuje prędkość kątową wału, a nie prędkość liniową auta
)
Założę się, że jeśli z punktu A do punktu B jest n kilometrów, to po przebyciu tej drogi Twój licznik będzie wskazywać przebieg większy (lub znacznie większy) - sprawdź to sobie (i możesz dać znać na forum

)
A może po prostu masz Diesla i o tym nie wiesz

-------------------------
Sprawa 2:
keicam 73 pisze:(...) interesuje mnie instalacje lpg w trooperku, ale tylko z butlą umieszczoną pod autem (...) Ewentualnie jaką instalację polecacie...
Ja mam LandiRenzo. przejechane 13kkm, nie narzekam - nie ma wystrzałów, spalanie nie wzrosło względem benzyny (miasto:19-24, trasa 13-18 zależy, czy jedzie Ruda, czy ja (ja mam cięższą nogę)).
Butla pod autem mieści się bez problemu (55l, zwykła cylindryczna) i to bez demonażu zbiornika paliwa. Z przeglądem nie będziesz miał problemów, po warunkiem takiego ustawienia butli, żeby dało się odczytać numery bez jej zdejmowania.
Sprawdzone w terenie i na RSKP.