skaczące obroty w trooperze
Moderator: Albert_N
skaczące obroty w trooperze
mam troopera 2,6 l wstawiony gaz od paru dni skacza mi obroty czyli nie stoja jak kiedys na równym poziomie 1 tys tylko podwyzszaja sie do 1,5tys czasami do 2 tys co sie moglo wydarzyc jak na to poradzic obroty skacza tak zarowno na gazie jak i na benzynie nawet przy nagrzanym silniku. plyn jest parownik cieply nie wiem moze macie jakas rade
siema co sie moze dziac. Od paru dni w moim troopku 2,6l benzyna z instalacja gazowa obroty nie chca spasc ponizej 1,5 tys i ksztaltuja sie tak mniej wiecej od 1,5 tys do 2 tys. Zauważylem ze kontrolka temperatury dochodzi maksymalnie do niecalej polowy przedzialki nawet jak przejade sporo km i nawet jak jezdze po dzierach to sie nie podwyższa. Czy to moze byc przyczyna wszystkiego. Mechanik mi gadal ze moze termostat jest walniety ale mój trooper grzeje jak przejade 500 metrów. Pomocy co sie moglo przydażyc.
siema co sie moze dziac. Od paru dni w moim troopku 2,6l benzyna z instalacja gazowa obroty nie chca spasc ponizej 1,5 tys i ksztaltuja sie tak mniej wiecej od 1,5 tys do 2 tys. Zauważylem ze kontrolka temperatury dochodzi maksymalnie do niecalej polowy przedzialki nawet jak przejade sporo km i nawet jak jezdze po dzierach to sie nie podwyższa. Czy to moze byc przyczyna wszystkiego. Mechanik mi gadal ze moze termostat jest walniety ale mój trooper grzeje jak przejade 500 metrów. Pomocy co sie moglo przydażyc.
Re: skaczące obroty w trooperze
Sprawdż przepływomierz i setki tysięcygronos pisze:mam troopera 2,6 l wstawiony gaz od paru dni skacza mi obroty czyli nie stoja jak kiedys na równym poziomie 1 tys tylko podwyzszaja sie do 1,5tys czasami do 2 tys co sie moglo wydarzyc jak na to poradzic obroty skacza tak zarowno na gazie jak i na benzynie nawet przy nagrzanym silniku. plyn jest parownik cieply nie wiem moze macie jakas rade

Wojtek
przeplywomierz jest na obudowie filtra powietrza(takie male czarne),jak masz 2,6 to nie ma tam gaznika -byl w 2,3...
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=19783
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=19783
...to je reli...
...były pilot...

...były pilot...

- fourup
- Kontaktowanie:
Mam podobny problem, ale po porzyczeniu od kumpla (i chwilowej wymianie) modulu aparatu zaplonowego - problem zniknal... 
Niestety, musialem go kilka dni pozniej oddac i znowu mi skacze na obrotach...
ale byle do lata - w lecie wszystko sie zrobi... jak mam w perspektywie dlubanie pod maska przy -10°C to zaczyna mi sie nawet podobac takie skakanie obrotów...
...

Niestety, musialem go kilka dni pozniej oddac i znowu mi skacze na obrotach...
ale byle do lata - w lecie wszystko sie zrobi... jak mam w perspektywie dlubanie pod maska przy -10°C to zaczyna mi sie nawet podobac takie skakanie obrotów...

~fourup/zupka
Troopek był
Opuzu Frontper się już nie buduje...
GG:7509837
GSM:660264573
Troopek był

Na wylocie z filtra powietrzagronos pisze:przepływomierz moze byc walniety przy tych objawach a naprawic to jedynie wymienic na nowy a gdzie jest ten przeplywomierz
najpierw se go wykręć (2 śrubki z góry) i wyczyść te 2 druciki.
Najlepiej weż na podmiankę od kolegi sprawny i sprawdz czy pomoże
Troopek '89 dłuuuuugi
wspomnienie (SIĘ DOIGRAŁ)
wspomnienie (SIĘ DOIGRAŁ)
gronos pisze:czy walniety silniczek krokowy moze byc przyczyna skaczacych obrotów w trooperze raz wachaja sie od 1 do 1,5 raz spadaja ponizej 1 i samochod gasnie a czasami wala powyzej 2 i wogole jaka rada na to ale komputer pokazal kod 44 czyli sonda lambda lub jej obwod. jak wyciagam sonde to nie ma zadnej roznicy w zachowaniu samochodu to pewnie jest walnieta jak ja sprawdzic czy jest dobra czy jej sie cos popieprzylo
gronos pisze:swoje problemy z troopkiem opisywalem w paru tematach na forum skaczace obroty uszczelka pod glowica kod 44 wymienilem sonde lambda i nadal samochodzik chodzi mi na nierownych obrotach na benzynie jak go zapale ma takie male ze gasnie na gazie znowu wysokie wkoncu wchodza na normalne czyli 1 ale jak jade to skacza jak go pogazuje na luzie to wracaja do 1 i nadal silnik chodzi nierowno troche go trzesie bylem juz u paru mechanikow i zaden nie moze za duzo poradzic. mam pytanie czy mozna zresetowac komputer i ustawic wtryski w moim troopku 2,6 l bo jeden naprawde dobry mechanik to poradzil ale nie zna samochodu i nie wie jak sie go resetuje macie jakies rady. wogole tez jak jade i wciskam na chamulec to obroty sie podwyzszaja potem spadaja co moze byc grane z tak nierowna praca silnika gdzie wogole maja komputery w kujawskopomorskim zeby ustawic moj samochoo
fourup pisze:U mnie byly takie same historie z obrotami... w koncu ustaly (na razie)...
a zrobilem:
1) demontaz EGRa wraz z osprzetem
2) wymiana wszystkich przewodow podcisnienia
3) wymiana kabli
4) wymiana swiec
5) nowe filtry powietrza i gazu
i przeszlo mu...
nie wiem jak u Ciebie, ale moje auto z innym komputerem (z innego troopka) chodzilo tak samo, a tamten troopek na moim komputerze pracowal jak nalezy, wiec (przynajmniej w moim przypadku) komputer nie miał nic do rzeczy...gronos pisze:mam pytanie czy mozna zresetowac komputer
gronos pisze:sprawdzilem serwo i nie przecieka weze tesz sa w miare szczelne nie wiem co jest grane na te nierowne obroty i dziwna prace silnika jak zastawiam wlot powietrza kolo chlodnicy to silnik dostaje wyzszych obrotow i rowniej pracuje czyli uklad jest chyba szczelny jak reaguje na lekkie zastawienie
- fourup
- Kontaktowanie:
sprawdz sobie poziom plynu wspomagania...gronos pisze:JESZCZE PRZY SKRECANIU KIEROWNICA OBROTY SPADAJA MOZE TO BEDZIE JAKAS PODPOWIEDZ MOZE TE HUJE CO MI WYMIENILI USZCZELKE POMYLILI KABLE I DLATEGO SIE PIERDZIELI
a spadek (lekki) obrotow przy skrecaniu (zwlaszcza na maxa) to normalne... - po prostu pompa wspomagania zaczyna pracowac i potrzebuje troche mocy...
tak samo wlączenie swiatel (zwlaszcza mocne zarowki) powoduje wieksze obciazenie alternatora, co z kolei powoduje lekkie opadniecie z obrotow...

~fourup/zupka
Troopek był
Troopek był