DLACZEGO ZAWSZE COS?

Trooper, Amigo, Rodeo, WFR, Bighorn, D-Max

Moderator: Albert_N

Mavv

DLACZEGO ZAWSZE COS?

Post autor: Mavv » ndz maja 07, 2006 7:34 pm

WITAM SPRAWA JEST TAKA SMOTNA :( KUPILEM TROOPKA 2 MIESIOCE TEMU JAK GO KUPOWALEM TO NIE BYLO LEPRZEGO AUTKA NA SWIECIE ZACHWALAL SPRZEDAWCA :D :)2 :D :)2 JADAC DO DOMU PALIL MI 20L/100KM OK MOZE MUSI :)2 PRZY -1 NIE ODPALAŁ OK PRZYSZLA WIOSNA :)2 PĘKŁA RAMA (CHYBA BYLA JAK KUPOWALEM) KOŁO PRZEKLADNI KIER OK POSPAWALEM :)2 PADLO WSPOMAGANIE ZROBILEM JEST OK :)2 TERAZ PĘKŁ RESOR PRZY PROBIE WYMIANY UKRĘCIŁY SIE GWINTY W TYCH SKOBLACH TRZYMAJACYHC RESOR DO WALU . DO TEGO OLEJ LECI Z NIEGO JAK Z CEBRA ,PLYN HAMULCOWY LECI DO SERWA ....... PYTANIE CZY JA PRZEJEŁEM WSZYSTKIE USTERKI TROOPEROW CZY MOZE KTOS TEZ TAK MA ?? ?? ?? ALE WALCZE POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » ndz maja 07, 2006 8:06 pm

Większość tych wad była do sprawdzenia w chwili kupna , więc zamiast słuchać opowieści dziwnej treści ze strony sprzedawcy to trzeba było się przypatrzyć trupowi od spodu i nie było by problemu a jak się samemu nie zna to trzeba było mieć swojego fachowca który by zweryfikował stan tego auta :(
http://www.mazur73.pl/
Trooper 2,8td 88 r long
Cadillac Seville 4,6l , 306 KM

dyfer41
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dyfer41 » ndz maja 07, 2006 8:17 pm

Witam.Nie jesteś osamotniony ,ja kupiłem swojego za grosze i wiedziałem że trzeba w niego włożyć mase pracy. Pomijając to że zapalił mi się silnik(pękł przewód olejowy nad turbem, fajczył się jak średniowieczna pochodnia). Zdążyłem ugasić, całe szczęście że byłem sam bez dzieci i żony . Wymieniłem turbo, przewody gumowe,świece, wtryski, filtry,paski itp. Myślałem że to wszystko, lecz się myliłem ponieważ, przy naprawie układu wydechowego, gdy został podniesiony wyleciały mu kule z wachaczy górnych i koła mu opadły, a mi ręce. Zrobiłem przud cały, okazało się jak spadł śnieg że po załączeniu napędów, wajcha sama odbijała nie trzymała napędów, do tego doszedł jeszcze rozwalony krzyżak na przednim wale i łożyska w tylnym moście. I gdy już się cieszyłem, jazdą moim trupkiem, powiększyła mi się rodzina o 1 więcej, czyli razem 4+ja i żona, a mój trupek zarejestrowany jest na 5 osób(dodaję że mam krótkiego 3-drzwiowego), i nie ma żadnych szans zarejestrować go na 6 osóbowy. I po tym wszystkim to jest dopiero żal go sprzedać.:(

Awatar użytkownika
cziter

Post autor: cziter » ndz maja 07, 2006 8:44 pm

Ja nie narzekałem na swojego chociaz kupilłem go za grosze od gościa który szastał kasą na prawo i lewo i stął mu trupek za halą produkcyjną.....Wszystko dokłądnie obadałem miałem znajomego któy sie zajmuje terenówkami wiec go zabrałem na oględziny.. Stwierdził że mechanizmy sa sprawne i jest troszke do podrobienia...NIe narzekam narazie....
Trooper 2.6MPI - 33" a'la SIMEX
BMW 320D

"Burn Your Tire, Not Your Soul"

Mavv

Post autor: Mavv » ndz maja 07, 2006 9:00 pm

oglądałem go ale bylem zbyt napalony byla 22h po 4 h jazdy .SREDNIOWIECZNA POCHODNIA to brzmi dumnie :)2 :D ja na swojego dalem6400 . przed troopkiem miajem honde prelude 3 gen. cudo bustwo miod wypad mi gorny wachacz tyl przy 120 na winklu spadlem z 2m nasypu na dachu w las :D :)2 dlatego moze jestem troche przygnębiony :-?

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » ndz maja 07, 2006 10:26 pm

a dlaczego resor byl przykrecony do walu ?
a jak sie kupuje auto stare i tanie to niestety trzeba sie liczyc z tym, ze handlarz zrobil go na "sztuke". Tez mialem takie auto kiedys, jak wiekszosc z nas.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

boris.blank

Post autor: boris.blank » pn maja 08, 2006 6:41 am

Ukręciłeś śruby U-boltów bo nie podgrzałeś ich wcześniej palnikiem.
W TRUPERACH do 1987r (przednie wahacze ciągnięte na dwóch prętach fi15.) należy obadać dokładnie miejsce przymocowania tych "drążków" do ramy - potrafi się wyłamywać mocowanie).
Wymień uszczelnienia pompy hamulcowej (20zł) i przestanie cieknąć.
Pewnie założyłeś gaz i samochód przysiadł = pęknięcie resoru.
Od razu informuję, że po założeniu butli z gazem dodajcie sobie + jedno pióro.
Z silnika cieknie olej najprawdopodobniej w miejscu przylegania miski olejowej do podpór wału korbowego. Uszczelnienie fabryczne to paski gumy, która przepuszcza olej jak gąbka i trzeba zdjąć miskę, wymyć acetonem wszystko i najpierw gumki ułożyć w misce na czarny silikon, potem miskę do kadłuba też zamocować na czarny silikon. Silnik będziesz miał suchy jak pieprz.

Awatar użytkownika
woszi

Post autor: woszi » pn maja 08, 2006 7:09 am

@ boris
mówisz o wycieku oleju z przodu wału?
Ja wymieniłem zimer (przy okazji wymiany rozrządu) i dalej się poci, może to to o czym mówisz ??
Troopek '89 dłuuuuugi
wspomnienie (SIĘ DOIGRAŁ)

Mavv

Post autor: Mavv » pn maja 08, 2006 6:20 pm

resor przykrecony do mostu :D . PISZE SIE FAJNIE WYMIEN TO WYMIEN TAMTO I BEDZIESZ JEZDZIL :)2 MAM POPROSTU DOSC WEMIAN NAPRAW I JESZCZE NIE JEZDZILEM PO TERENIE (NIE LICZĄC LASU KICHA) :( POZATYM NIE MAM PALNIKA A OLEJ CIEKNIE Z PRZODU WALU I MISKI. MAM TROOPKA 2.6 GAZ LONG 89R . TRZEBA NAPRAWIC I SIE KIEDYS STYKNOC CO BY FURY POROWNAC :D

boris.blank

Post autor: boris.blank » pn maja 08, 2006 6:52 pm

Olej na 99% cieknie spod miski poprzez te gówniane gumki. Niestety trzeba wyjąć silnik albo unieść go aby zdjąć miskę. W benzynie banalne ale w dieslu...masakra.

Mavv

Post autor: Mavv » pn maja 08, 2006 8:05 pm

DOBRZE ZE MAM BENZYNE !! ALE UNIESC SILNIK TROCZE LIPA ?? DUZO TRZEBA SIE NAUCZYC JESLI CHODZI O OBSLUGE TROPKA

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » pt maja 12, 2006 10:08 am

Mavv pisze:DOBRZE ZE MAM BENZYNE !! ALE UNIESC SILNIK TROCZE LIPA ?? DUZO TRZEBA SIE NAUCZYC JESLI CHODZI O OBSLUGE TROPKA
Nauczysz się, nauczysz.......... Dostałem kiedyś Troopera do lekkiego spawania w prezencie. Później doszedłem do wniosku, że był to koń trojański :D :D Nie zmienia to faktu, że stoi do dziś na podwórku i czeka na reinkarnację z jakimś V8 i dołem od Patrola :wink:
http://www.seba4x4.pl/
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

nietoperz667
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nietoperz667 » śr paź 08, 2008 11:07 pm

Tak to jest ze starymi samochodami... zawze coś odpada....zawsze coś sie wykrzaczy...i zawsze w najmniej odpowiednim momencie...
Wiem, ze temat równie stary co w większości nasze samochody, ale dołoże od siebie ( głownie dla tych co tak jak ja wpadli tu nowi ) i powiem Ci ze masz farta , ze nigdy nie jeździłeś radzieckimi samochodami ( GAZ-UAZ itp ) tam wycieki oleju świadczą o jego obecności w silniku :> zaś "odpadanie i urywanie się " - to norma nawet w fabrycznie nowych sztukach.... mam "na stanie" UAZ-a 452 z 1972 roku (wczesniej GAZ69M i UAZ469B) i Trupa z 90 za którego dałem kwote x a za "startowe" uzdatnienie go ( za stary jestem i po latach walki z radzieckimi samochodami juz mi sie nie chce) musiałem dołorzyć 2 razy x a i tak jeszcze duzzzzzo jest do zrobienia... Całe szczęście , ze wyjściowy "x" był stosunkowo niską ceną... niestety stare samochody wymagają cierpliwości, pracy i kasy a i tak nigdy nie bedą jak nowe....i niech to zdanie bedzie konkluzją mojej wypowiedzi....

przyznam jednak, z całym szcunkiem dla radzieckich technologii, pod którymi przeleżałem pare lat z olejem lejącym się w rekawy i które po mimo to kocham, ,że Trupem mi sie jeździ zdecydowanie "wygodniej" na codzień niż UAZ-em.. i zdecydowanie bardziej ekonomicznie .. wiec moze warto troche się pomęczyc i doprowadzic plaskacza do takiego stanu , zeby nie wkurzał, tylko dawał troche radości...bo to potrafi...bo to nie jest złe auto....
Trooper 2.8TD 90 long - przejechane pół miliona i jeździ
UAZ 452M 72 radiostacja RD-115ZMT

Awatar użytkownika
marek1313
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marek1313 » czw paź 09, 2008 6:37 pm

no i tu sie zgodze z wypowidzią kolegi :D sam zakupiłem miesiac temu troopera i cóz :lol: pierwszy rajd brak cisnienia aleju i rezultat to zgjete kotbowody, pekniete tłoki, pokrzywione zawory i długo by jeszcze wymieniac :o ale silnik dostał drugie życie i gada (co rawda tanio nie było) :) teraz jest spawany a zeby rama nie pekła :P no i za tydzien śmigam :) juz nie moge sie doczekac :lol:
4X4 FULL-GAZ KASZUBY
Suzuki Samurai
mała zmota :) 1.8 16V 140PS

Awatar użytkownika
h5n1

wyciek oleju z miski

Post autor: h5n1 » czw paź 09, 2008 9:40 pm

Jezeli chodzi o wyciek oleju z miski olejowej poprzez wspomniane gumki to ja poradzilem sobie w inny sposob. Pod cisnieniem umylem srodkiem do mycia gaznikow cala okolice wspomnianych gumek. Wysuszylem wszystko sprzonym powietrzem. Wycisnalem cala flaszke czarnego silikony do misek itp. w szczeline i zarownalem paluchem. Na koniec podgrzalem to wszystko tzw. opalarka coby silikon zwiazal przed odpaleniem. Rozwiazanie paskudne ale zajelo mi to max 30 minut i silnik od tego momentu suchutki.
BMW X5 3.0 D rocznik 2002

Awatar użytkownika
kw99

Post autor: kw99 » pt paź 10, 2008 5:44 am

wygląda na to że nie kupiłeś troopa tylko trupa tak się to niestety kończy jak ktoś niema pojęcia a chce zaoszczędzić parę groszy na "znawcy tematu"
to naprawde kosztuje wiele więcej :( 8)
PATROL lift 10" + simex 35" SWAP JEEP 5,2 V8 :)21

Awatar użytkownika
matee2

Post autor: matee2 » pt paź 10, 2008 1:41 pm

Ja mojemu trooperkowi dałęm 2 życie po tym jak zobaczyłęm dziure w ramie rozebrałem całego ospawałem wypiaskowalem przegladnolem hamulce rozebrałem silnik no i dzis zrobilem już pierwsze kilometry ;D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Isuzu”