Isuzu Amigo 98
Moderator: Albert_N
- leszek_g
- jestem tu nowy...
Isuzu Amigo 98
Witam Szanownych Forumowiczow.
Jest to moj pierwszy post na tym forum, bowiem stoje przed okazja do zakupu fajnego Amigo. Nie mialem do czyniania z tym samochodem nigdy wczesniej, sposrod terenowek jezdzilem wczesniej tylko Toyotami 4runnerem i Land Cruiserem.
Sprzet stoi w rajchu, jest zaniedbany, ma peknieta tylna szybe z pleksi, zmatowialy lakier ale nie jest nigdzie stukniety oprocz obicia na krawedzi drzwi. Silniczek to lekko zaolejony 2,2l, ma naped tylko na tyl, skrzynia zwykla. ABS i klima. Byl sciagniety ze stanow.
Mam pytanko: czy warto wchodzic w ten busines, czy dostane czesci do amerykanca i na ile sa one zamienne z frontera 3 drzwiowa? Na co zwrocic uwage przy kupnie, gosc chce tylko ? 2.500 euro. Moze to za duzo?
Pozdrawiam i licze na podpowiedzi.
LG
Jest to moj pierwszy post na tym forum, bowiem stoje przed okazja do zakupu fajnego Amigo. Nie mialem do czyniania z tym samochodem nigdy wczesniej, sposrod terenowek jezdzilem wczesniej tylko Toyotami 4runnerem i Land Cruiserem.
Sprzet stoi w rajchu, jest zaniedbany, ma peknieta tylna szybe z pleksi, zmatowialy lakier ale nie jest nigdzie stukniety oprocz obicia na krawedzi drzwi. Silniczek to lekko zaolejony 2,2l, ma naped tylko na tyl, skrzynia zwykla. ABS i klima. Byl sciagniety ze stanow.
Mam pytanko: czy warto wchodzic w ten busines, czy dostane czesci do amerykanca i na ile sa one zamienne z frontera 3 drzwiowa? Na co zwrocic uwage przy kupnie, gosc chce tylko ? 2.500 euro. Moze to za duzo?
Pozdrawiam i licze na podpowiedzi.
LG
Ostatnio zmieniony czw lis 02, 2006 9:41 pm przez leszek_g, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- leszek_g
- jestem tu nowy...
Amigo
O kurde.... wyglada ze nie kupowac....
Ale prawde mowiac mnie nie zalezy bardzo na wlasciwosciach terenowych, po dziurach nie bede jezdzil, tylko jesienia na grzyby po twardych lesnych duktach. Jezdzilem kiedys Land Cruiserem po plazy, bezproblemowo, bez wlaczonych napedow-tylko tyl. Wazne sa opony. Ma to byc bryka ktora jezdzi po asfalcie, tzw bulwarowka. O odsprzedaz sie nie martwie, kazda potwora znajdzie amatora, sprawdzilem wiele razy...
Cena-to mnie ciekawi, czy nie jest to za wysoka. Sprawdzilem ceny tego sprzetu na ebayu amerykanskim, sa takie bryki po ok $3.500.
Druga bardzo wazna sprawa to zamiennosc czesci z frotka. Czy to jest to samo auto?
Bardzo prosze o pomoc
Wkleil bym fote ale nie wiem czy moge w tym watku to byscie ocenili.
Tu jest bardzo podobny, ten ''moj'' jest kremowy:
klik
Pozdrawiam serdecznie i prosze o posty
LG
Ale prawde mowiac mnie nie zalezy bardzo na wlasciwosciach terenowych, po dziurach nie bede jezdzil, tylko jesienia na grzyby po twardych lesnych duktach. Jezdzilem kiedys Land Cruiserem po plazy, bezproblemowo, bez wlaczonych napedow-tylko tyl. Wazne sa opony. Ma to byc bryka ktora jezdzi po asfalcie, tzw bulwarowka. O odsprzedaz sie nie martwie, kazda potwora znajdzie amatora, sprawdzilem wiele razy...
Cena-to mnie ciekawi, czy nie jest to za wysoka. Sprawdzilem ceny tego sprzetu na ebayu amerykanskim, sa takie bryki po ok $3.500.
Druga bardzo wazna sprawa to zamiennosc czesci z frotka. Czy to jest to samo auto?
Bardzo prosze o pomoc
Wkleil bym fote ale nie wiem czy moge w tym watku to byscie ocenili.
Tu jest bardzo podobny, ten ''moj'' jest kremowy:
klik
Pozdrawiam serdecznie i prosze o posty
LG
- leszek_g
- jestem tu nowy...
Amigo
Nic nie jest dla mnie przesadzone dopoki kasa nie trafi do sprzedawcy.
Na forum Auto-moto GW zapytalem sie o podobienstwa Isuzu Rodeo i Frontery, bo taka bryka jest do kupienia, stoi obok Amigo. W/g tego forum sa tylko czesciowo zamienne. Mniejszy jest ladniejszy, i sporo tanszy. Nie potrzebna mi taka wielka fura, ale jesli Amigos jest za drogi i nie znajde do niego czesci to zostanie tam gdzie jest.
Dlatego jeszcze raz prosze Forumowiczow o podpowiedz na co zwracac uwage przy kupnie, czy czesci z Isuzu sa zamienne z Frontera. Zalezy mi na FACHOWEJ poradzie.
Pozdrowionka
LG
Na forum Auto-moto GW zapytalem sie o podobienstwa Isuzu Rodeo i Frontery, bo taka bryka jest do kupienia, stoi obok Amigo. W/g tego forum sa tylko czesciowo zamienne. Mniejszy jest ladniejszy, i sporo tanszy. Nie potrzebna mi taka wielka fura, ale jesli Amigos jest za drogi i nie znajde do niego czesci to zostanie tam gdzie jest.
Dlatego jeszcze raz prosze Forumowiczow o podpowiedz na co zwracac uwage przy kupnie, czy czesci z Isuzu sa zamienne z Frontera. Zalezy mi na FACHOWEJ poradzie.
Pozdrowionka
LG
- fourup
- Kontaktowanie:
Fachowcem raczej nie jestem (poczekaj na Vadalla), ale może jednak na coś Ci się moje słowa przydadzą...
Otóż faktycznie Isuzu Amigo/Rodeo i Opel Frontiera to bardzo podobne konstrukcje. A dokładnie to Opel kupił i rozwinął (ale przy tej okazji popsuł) konstrukcje Amigo/Rodeo. Jeśli chodzi o części to nie ma problemu - jest sporo firm handlujących częściami do Isuzu. Generalnie Amigo jest mniej psujliwe i tańsze w serwisie niż Frontiera, ale wszystko tak naprawdę zależy od egzemplarza... Jednak Amigo z napędem tylko na tył to ...
... tylko na asfalt... 
Otóż faktycznie Isuzu Amigo/Rodeo i Opel Frontiera to bardzo podobne konstrukcje. A dokładnie to Opel kupił i rozwinął (ale przy tej okazji popsuł) konstrukcje Amigo/Rodeo. Jeśli chodzi o części to nie ma problemu - jest sporo firm handlujących częściami do Isuzu. Generalnie Amigo jest mniej psujliwe i tańsze w serwisie niż Frontiera, ale wszystko tak naprawdę zależy od egzemplarza... Jednak Amigo z napędem tylko na tył to ...

~fourup/zupka
Troopek był
Opuzu Frontper się już nie buduje...
GG:7509837
GSM:660264573
Troopek był

- leszek_g
- jestem tu nowy...
Dzieki z odpowiedz!
A co myslisz o cenie? 2.500euronow daje ok 17.000zl + lekka naprawa max za 500zl. Nigdzie w serwisach z cennikami aut uzywanych nie widzialem tego Isuzu i nie mam pojecia czy to drogo czy tanio. Daje mi to troche do myslenia, nie jest to popularne auto. Porownujac do Frotki cena wydaje sie okazyjna, z tego roku kosztuja 20-32tysiace, zaleznie od stanu tech. i strony po ktorej jest kierownica
Moze zalozyc watek na forum Opel???
LG
A co myslisz o cenie? 2.500euronow daje ok 17.000zl + lekka naprawa max za 500zl. Nigdzie w serwisach z cennikami aut uzywanych nie widzialem tego Isuzu i nie mam pojecia czy to drogo czy tanio. Daje mi to troche do myslenia, nie jest to popularne auto. Porownujac do Frotki cena wydaje sie okazyjna, z tego roku kosztuja 20-32tysiace, zaleznie od stanu tech. i strony po ktorej jest kierownica

Moze zalozyc watek na forum Opel???
LG
- fourup
- Kontaktowanie:
O cenie nie będę się wypowiadać, bo ta zależy od zbyt wielu czynników, jednak biorąc pod uwagę, że to auto ma tylko tylni napęd - nie dziw się, że jest poniżej ceny średniej.leszek_g pisze:A co myslisz o cenie? 2.500euronow daje ok 17.000zl + lekka naprawa max za 500zl. Nigdzie w serwisach z cennikami aut uzywanych nie widzialem tego Isuzu i nie mam pojecia czy to drogo czy tanio...
Auto to jest mało popularne, gdyż nie było do europy sprzedawane. Zdecydowana większość z tych Amigo, które teraz są u nas zostało przywiezionych do europy przez Amerykanów pracujących na starym lądzie. Możesz jednak szukać/porównywać z cenami Isuzu Rodeo (też mało popularny, ale częściej spotykany - wygląda jak długa Frontiera).leszek_g pisze:(...) Daje mi to troche do myslenia, nie jest to popularne auto. Porownujac do Frotki cena wydaje sie okazyjna, z tego roku kosztuja 20-32tysiace, zaleznie od stanu tech. i strony po ktorej jest kierownica...
Tam dowiesz się duż o frotkach i nabierzesz błędnego przekonania o awaryjności frotek, i o wielu innych aspektach posiadania FRONTIERY! Ale o Isuzu niezbyt dużo. A tak, jak napisałem w poprzednim poście - Frontiera Sport jest przebudowaną przez niemców koncepcją Amigo. Niby takie same auta, ale im bliżej się im przyjżysz, tym więcej różnic dostrzeżesz. I to różnic na minus dla Frotki!leszek_g pisze:(...) Moze zalozyc watek na forum Opel???
No i ostatnia kwestia - tak jak pisał @Mazur73 - jeśli myślisz o terenie, to odpuść sobie to auto, bo bez napędu na 4 koła w wiele miejsc da się wjechać. Problem jednak powstaje, gdy trzeba stamtąd wyjechać...
A posiadanie takiego autka prowokuje do zjechania z asfaltu...

~fourup/zupka
Troopek był
Troopek był

- leszek_g
- jestem tu nowy...
No i "przyjaciel" jest juz w rodzinie.
Twardy handlarz nic nie opóscil ale dorzucil mate gumowa do bagaznika (pewnie w nim wczesniej byla) i soniacza na CD (pewnie to samo).
Wrazenia z jazdy bardzo pozytywne, sporo mocy, wspomaganie kierownicy super, wygodny ale slabe hamulce i zero widocznosci do tylu. Troche bede przy nim grzebal...
Pozdrowionka
LG

Twardy handlarz nic nie opóscil ale dorzucil mate gumowa do bagaznika (pewnie w nim wczesniej byla) i soniacza na CD (pewnie to samo).
Wrazenia z jazdy bardzo pozytywne, sporo mocy, wspomaganie kierownicy super, wygodny ale slabe hamulce i zero widocznosci do tylu. Troche bede przy nim grzebal...
Pozdrowionka
LG
- fourup
- Kontaktowanie:
No to pogratulować odwagi...leszek_g pisze:No i "przyjaciel" jest juz w rodzinie....

Oby Ci się spisywał nie gorzej niż nasze bestie i obyś nigdy nie żałował tej decyzji...

Mimo wszystkich wad tych aut - jesteśmy z Tobą...
~fourup/zupka
Troopek był
Troopek był

- leszek_g
- jestem tu nowy...
Dzisiaj zamowilem podstawowe filtry, oraz komplet paska rozrzadu-tak na wszelki wypadek. Prawde mowiac myslalem, ze bedzie taniej
. Filtr oleju to 9$, powietrza 33$, paliwa 12$ a zestaw paska rozrzadu az 114$. Zaznaczylem, ze wszystko ma byc OEM, a co przyjedzie zobaczymy. Troche to kosztuje ale chce miec pewnosc, ze nic nie padnie w najblizszych kilku latach. Mysle, ze na 100% nie bede kupowal tylnej szyby tylko ja dorobie, bo niestety szyb nie sprzedaja inaczej jak w komplecie z dachem
. Z forum Suzuki dowiedzialem sie gdzie alternatywnych szybek szukac. Opcja szukaj jest genialna

Pozdrowionka

Pozdrowionka
- fourup
- Kontaktowanie:
leszek_g pisze:(...) Opcja szukaj jest genialna![]()
![]()

Ty tak z własnej woli, czy ktoś Cię zainspirował

Więcej takich forumowiczów i nie będzie z kim kasztanić wątków...

~fourup/zupka
Troopek był
Troopek był

-
- jestem tu nowy...
- Misiek Cypr
-
-
- jestem tu nowy...
- Misiek Cypr
-
-
- jestem tu nowy...
- leszek_g
- jestem tu nowy...
Kurde... Przybywa tych Amigosów
Nie zaglądałem tu dosyć długo, bo bestia jest kompletnie bezawaryjna. Nic się nie psuje, nawet żarówek nie zmieniałem. Przejechane od zakupu prawie 15k, założyłem gazownię STAG 300, pali 14l gazu średnio. Żyć nie umierać. A w Warszafie widać coraz więcej Rodeo/Amigo. Nic dziwnego, przy tym kursie $
Gdybym dziś miał podjąć decyzję o zakupie Amigo, już bym nie pytał o radę na forum-brać bezapelacyjnie!
Pozdrowionka dla posiadaczy Isuzu
LG
Nie zaglądałem tu dosyć długo, bo bestia jest kompletnie bezawaryjna. Nic się nie psuje, nawet żarówek nie zmieniałem. Przejechane od zakupu prawie 15k, założyłem gazownię STAG 300, pali 14l gazu średnio. Żyć nie umierać. A w Warszafie widać coraz więcej Rodeo/Amigo. Nic dziwnego, przy tym kursie $

Gdybym dziś miał podjąć decyzję o zakupie Amigo, już bym nie pytał o radę na forum-brać bezapelacyjnie!
Pozdrowionka dla posiadaczy Isuzu
LG
*Isuzu Rodeo 3.2
*Honda VFR 750F
*Honda VFR 750F