ładowaniee trooperrrrrr
Moderator: Albert_N
ładowaniee trooperrrrrr
Witam,
Taki kolejny problemik. Kiedy troopek chodzi na wolnych obrotach to ma ładowanie w granicach 13.5-14 V czyli wszystko wpożądku ale kiedy włącze światła to spada znacznie radio i już spada nawet do 12.1. Alternator jakiś czas temu był robiony szczotki i łozyska ok. rok temu może 1.5. Akumulator nowiutki. Nawet pasek od alternatora dałem nowy. Co to może być??? z goóry dzięki.
Taki kolejny problemik. Kiedy troopek chodzi na wolnych obrotach to ma ładowanie w granicach 13.5-14 V czyli wszystko wpożądku ale kiedy włącze światła to spada znacznie radio i już spada nawet do 12.1. Alternator jakiś czas temu był robiony szczotki i łozyska ok. rok temu może 1.5. Akumulator nowiutki. Nawet pasek od alternatora dałem nowy. Co to może być??? z goóry dzięki.
żałoba po sprzedaniu trooperka;( Freelander 04' 2.0td4
Re: ładowaniee trooperrrrrr
Wiadomo że jak włączysz światłą i radio to spadnie, bo najpierw altek zasila ten włączony sprzęt, a później akus, tak mi się przynajmniej wydaje.
Hakuna matata madafaka!
regulator widocznie nie domaga albo za niskie obroty 

no napewno nie może spaść poniżej 12.6 czylu tyle ile ma akumulator bo inaczej by go rozładowywało, więc niewm co z tym, ale bede kombinował.
Ja bym jeszcze sprawdził połączenie alternator - akumulator (stan połączeń), Zmierz jeszcze napęcie na samym alternatorze jeżeli tam będzie to samo co na aku to przewody są w miare ok.
Ja miałem podobny przypadek i okazało się że padły diody - konkretnie połowa mostka (kontrolka normalnie gasłą a łądowania pod obciążeniem nie było) sprawe załatwił następny alternator. Przy okazji zostałl wymieniony na większy, bo stndardowy w 2,6 b ma skandalicznie mały prąd)
Ja miałem podobny przypadek i okazało się że padły diody - konkretnie połowa mostka (kontrolka normalnie gasłą a łądowania pod obciążeniem nie było) sprawe załatwił następny alternator. Przy okazji zostałl wymieniony na większy, bo stndardowy w 2,6 b ma skandalicznie mały prąd)
3,1 ltd 93' do niedawna troopek 2,6 89'
-
- jestem tu nowy...
Jakim przyrządem mierzysz i w którym miejscu instalacji?
W podpisie widzę że masz LPG na 100% większy alternator,bo instalacja LPG lubi i to bardzo "ampery".
W podpisie widzę że masz LPG na 100% większy alternator,bo instalacja LPG lubi i to bardzo "ampery".
misiek13 pisze:Jakim przyrządem mierzysz i w którym miejscu instalacji?
możesz rozwinąć ?
Tez bardzo chetnie posluchammazur73 pisze:misiek13 pisze:Jakim przyrządem mierzysz i w którym miejscu instalacji?
możesz rozwinąć ?

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
mierze zwykłym miernikiem elektrycznym, wcześniej mierzyłem skalowym ale to nie ma róznicy czym wazne są wyniki, a mierzyłem i na akumulatorze i na alternatorze tu i tu tak samo, gdyy włączam elektryke przysiada do 12 V, wieć chyba alternator pada innej opcji chyba nie ma??
a tak liczyłem na to że dowiem się jak to gaz zjada ampery 

pytanko jeszcze jedno, regulator napięcia jest przy alternatorze czy gdzieś indziej??
regulator jest wew.Żaru pisze:pytanko jeszcze jedno, regulator napięcia jest przy alternatorze czy gdzieś indziej??
jeżeli masz oryginalny alternator to można wyjąć regulator zdejmując jedynie blaszaną pokrywke z tylniej obudowy
3,1 ltd 93' do niedawna troopek 2,6 89'
majstry męczyli sie tydzień i wkocu efekt pozytywny, tylko szkoda że nie potrafili naprawić starego przez tydzień i wymienieli na inny. no ale cuż, pozdrowienia dla nich;p