dziwny dzwiek z silnika
Moderator: Albert_N
-
ZAJACPOWER
- jestem tu nowy...

dziwny dzwiek z silnika
Witam od pewnego czasu zaczal wydobywac sie dziwny metaliczny dzwiek jakby spod pokrywy od zaworow wiec postanowilem sprawdzic zawory .Byly one na zimnym na ok 0.20mm wiec ich nie ustawialem.Mnial ktos cos takiego musze dodac ze tylko na nagrzanym silniku slychac stukanie na zimnym jest ok.
ISUZU TROOPER 2.6I
SUZUKI SAMURAJ SJ413
SUZUKI SAMURAJ SJ413
-
ZAJACPOWER
- jestem tu nowy...

Re: dziwny dzwiek z silnika
Tu jest problem bo po zmianie silnika nie podlaczono mi wskaznika do czujnika i teraz nie mam
ISUZU TROOPER 2.6I
SUZUKI SAMURAJ SJ413
SUZUKI SAMURAJ SJ413
UUuuuuuu to może nawet nie wiesz że umarł Ci silnik? 
Zacznij od podłączenia czujnika cisnienia oleju...
Zacznij od podłączenia czujnika cisnienia oleju...
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)
-
ZAJACPOWER
- jestem tu nowy...

No to fajnie juz 2 silnik
a ile ma wskazywac wskaznik?
ISUZU TROOPER 2.6I
SUZUKI SAMURAJ SJ413
SUZUKI SAMURAJ SJ413
W normalnych warunkach od 2 do 4 to norma kG/cm2 bodaj.
Przy okazji sprawdź czy podłączony jest dobrze czyjnik od kontrolki cisnienia oleju
W teorii jeżeli przy zapalaniu zapala Ci sie kontrolka na desce a po odpaleniu gaśnie to moze nie jest jeszcze tak całkiem źle
pod warunkiem że choc to masz podlączone.
Przy okazji sprawdź czy podłączony jest dobrze czyjnik od kontrolki cisnienia oleju
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)
z doświadczenia wiem że kontrolka może zgasnąć pomimo tego że w misce jest 1,5 litra oleju i ciśnienie takie że wskazówka ledwo odrywa się od swojej spoczynkowej pozycji , więc samym gaszeniem się lampki bym się nie sugerował , podjedź do jakiegokolwiek warsztatu niech wkręcą Ci zwykły mechaniczny miernik i będzie jasne