uszkodzone sprzęgiełka czy może coś innego
Moderator: Albert_N
uszkodzone sprzęgiełka czy może coś innego
witam
oglądałem w celu zakupu świeżo sprowadzone isuzu campo. napęd nie działał na przednią oś czy może to być wina sprzęgiełek ? kontrolka na desce zapalała sie po przełączeniu na 4L i 4H. może ktoś wie jak prosto sprawdzić czy to wina sprzęgiełek.
sprzęgiełka wyglądają tak jak na tej aukcji http://allegro.pl/item835482599_opel_mo ... iasty.html
oglądałem w celu zakupu świeżo sprowadzone isuzu campo. napęd nie działał na przednią oś czy może to być wina sprzęgiełek ? kontrolka na desce zapalała sie po przełączeniu na 4L i 4H. może ktoś wie jak prosto sprawdzić czy to wina sprzęgiełek.
sprzęgiełka wyglądają tak jak na tej aukcji http://allegro.pl/item835482599_opel_mo ... iasty.html
Re: uszkodzone sprzęgiełka czy może coś innego
Mogą być sprzęgi, przeguby i np ekstremalna sytuacja: padnięty przedni most. A moze ktoś wywalił przedni wal bo był mu nie potrzebny?
Spotkałem takiego Jeepa kiedyś w niemcowni
Właściciel doszedl chyba do wniosku że nie potrzebny mu napę na 4 wieć po co wozić kilogramy zbędne 

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

raczej nie przeguby bo było by słychać, jeśli chodzi o wał to widziałem półośki, samochód bardzo ładnie skręca i żadnych dziwnych dźwięków nie słychać. wajcha od napędów bardzo lekko pracuje. myślę ze to sprzęgiełka ale dwa na raz?
Znaczy że ten wynalzek ma napęd na przód "z silnika" jak przednio napędowce? To w takim układzie to ja nie wiem 

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

wystarczy, ze jedno sprzegielko padlo i przednia os nie ciagnie
BMW X5 3.0 D rocznik 2002
jedno tylne koło do góry , napęd na 4 i spróbuj ruszyć , jeśli to sprzęgi to będziesz widział obracające się półośki z przegubami (te gumy harmonijkowe) jeśli nie ruszają się a wał się kręci to dyfer , jeśli wał stoi to skrzynia
-
- jestem tu nowy...
U mnie musiałem wymienić półoś ponieważ ścięło Mi wieloklin na półośce ...
lecz sprawdź najpierw jak radzi mazur73
lecz sprawdź najpierw jak radzi mazur73