Większa moc w 2.8 tdi?
Moderator: Albert_N
Większa moc w 2.8 tdi?
Witam. Czy w trooperze 2.8 tdi da się podnieść moc? (Jeżdzę z całą rodziną i te 106 koni to trochę za mało) Może ktoś wstawiał jakąś inną turbinę? A może są jakieś inne sposoby? (nie mówcie o zmianie silnika na inny:))
Nie krzyczcie bo szukałem!!
Pozdrawiam
Nie krzyczcie bo szukałem!!
Pozdrawiam
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Re: Większa moc w 2.8 tdi?
Hmm benzyna 2.6 ma tylko 10 KM więcej i jeżdżę też z rodziną we 4 czy 5 osób do tego nie dawno jeszcze pies który ważył swoje 60 kg i jakoś nie czyłem specjalnie "braku". To nie są wyścigowe samochody z założenia..
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

Wiem wiem i ja nie zamierzam z tego autka robić wyścigówki. To szybszej jazdy mam motocykl:) Tylko przy wyprzedzaniu trzeba sporo czasu i stąd moje pytanie?
A tak poza tym to jaki moment obrotowy ma silnik 2.8?
A tak poza tym to jaki moment obrotowy ma silnik 2.8?
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
242 Nm przy 2300 obr/min.
Pewnie, można podnieść moc ale trzeba zmienić turbinę na większą i chyba pompę paliwa lub jej wydatek jeśli to możliwe. Są firmy specjalizujące się w tego typu przeróbkach ale cenią swoje umiejętności...
Pewnie, można podnieść moc ale trzeba zmienić turbinę na większą i chyba pompę paliwa lub jej wydatek jeśli to możliwe. Są firmy specjalizujące się w tego typu przeróbkach ale cenią swoje umiejętności...

Trooper 2.6i kat + sekwencja DIEGO G3
-
- jestem tu nowy...
Witam ,wiekszy przelotowy wydech ,podkrecic dawke paliwa ,zamontowac MBC i podkrecic doladowanie turbo ,ale zaczac od wydechu bo bez tego znacznie wzrosnie temperatura spalin a to nie jest zdrowe dla silnika i moze wiekszy intercooler ,pozdrawiam
Z wydechem to sobie jakoś poradzę ale turbiny, dawki paliwa itp... to już za trudne. A więc pozostanie to co mam chyba że możecie polecić kogoś kto się na tym zna i już robił coś takiego to byłbym wdzięczny.
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Na początek to proponuję:
1. zdjąć i wyczyścić dolot - auto lata już swoje ma a EGR syfi dolot niemiłosiernie
2. odłączyć/zaślepić EGR
3. jeśli jest to przepłukać IC - od razu sprawdzisz czy jest szczelny
Silnik odzyska trochę fabrycznych koni a efekt będzie jakby ich przybyło
Po tych manewrach możesz się bawić w modyfikacje.
Najprostsza to dołożenie IC (jeśli go nie ma), koszt niewielki a efekt będzie odczuwalny od razu. Jeśli ma to możesz pokusić się o większy - tylko trzeba pamiętać że większy IC to większa turbo-dziura, co w terenie jest niezbyt pożądane.
Dalej można wywalić katalizator (jeśli jest) - generalnie diesel im ma mniejsze opory na wydechu tym lepiej.
Na koniec poszukaj dobrego pompiarza i niech ci przestawi pompę na większą dawkę - z tego będzie najwięcej mocy. Wbrew pozorom seryjne graty są zwykle liczone z lekkim nadmiarem.
Wymianę pompy, wtrysków czy turbo sobie daruj , takie mody to już extremum i koszty są bardzo duże a ryzyko powikłań spore.
Powodzenia!
1. zdjąć i wyczyścić dolot - auto lata już swoje ma a EGR syfi dolot niemiłosiernie
2. odłączyć/zaślepić EGR
3. jeśli jest to przepłukać IC - od razu sprawdzisz czy jest szczelny
Silnik odzyska trochę fabrycznych koni a efekt będzie jakby ich przybyło

Po tych manewrach możesz się bawić w modyfikacje.
Najprostsza to dołożenie IC (jeśli go nie ma), koszt niewielki a efekt będzie odczuwalny od razu. Jeśli ma to możesz pokusić się o większy - tylko trzeba pamiętać że większy IC to większa turbo-dziura, co w terenie jest niezbyt pożądane.
Dalej można wywalić katalizator (jeśli jest) - generalnie diesel im ma mniejsze opory na wydechu tym lepiej.
Na koniec poszukaj dobrego pompiarza i niech ci przestawi pompę na większą dawkę - z tego będzie najwięcej mocy. Wbrew pozorom seryjne graty są zwykle liczone z lekkim nadmiarem.
Wymianę pompy, wtrysków czy turbo sobie daruj , takie mody to już extremum i koszty są bardzo duże a ryzyko powikłań spore.
Powodzenia!