Zderzak pod wyciągarkę
Moderator: Albert_N
- dominik502
-
- Kontaktowanie:
Zderzak pod wyciągarkę
Zanabyłem właśnie wyciągarkę do swojego troopka i poszukuję projektu na zrobienie zderzaka.
Jeśli ktoś z Was posiada takowy projekt to chętnie skorzystam.
Jeśli ktoś ma taki zderzak to będę wdzięczny za przesłanie fotek tego zderzaka ( dominik502@intreria.pl).
Najbardziej interesuje mnie kwestia mocowań zderzaka do ramy oraz mocowanie wyciągarki do zderzaka.
Będę wdzięczny za pomoc.
Jeśli ktoś z Was posiada takowy projekt to chętnie skorzystam.
Jeśli ktoś ma taki zderzak to będę wdzięczny za przesłanie fotek tego zderzaka ( dominik502@intreria.pl).
Najbardziej interesuje mnie kwestia mocowań zderzaka do ramy oraz mocowanie wyciągarki do zderzaka.
Będę wdzięczny za pomoc.
Suzuki SJ 1.8 M40 - zmienił właściciela
RR P38 4.6 HSE - zmienił właściciela
Pajero II 3.0
Pajero II 3.0
- dominik502
-
- Kontaktowanie:
Re: Zderzak pod wyciągarkę
Dzięki
Pajero II 3.0
Pajero II 3.0
może bys się przywitał na wstepie... A co do schematu zderzaka to nikt takich rzeczy nie posiada. Kogo stać to idzie do sklepu i kupuje, kogo nie stać albo chce zrobić po swojemu to po prostu zaczyna mierzyć, rysuje i zleca komuś albo sam robi. Zdejmij zderzak w swoim zobacz jak idzie rama ewentualnie przedłuż ją (dobierasz taki sam profil o długości jaki ci pasuje i robisz mocowania i przykręcasz do oryginalne). Następnie robisz łoże pod wyciągarkę tak jak Ci pasuje. A co do reszty zderzaka to po prostu główne elementy starasz się ciąć na gilotynie do blachy reszta kątówką. 2-3 dni i masz zderzak jaki Ci pasuje. Pamiętaj tylko że elementy główne zderzaka tj: mocowania do ramy, płyta wyciągarki- robisz z grubszej blachy, natomiast resztę możesz z cieńszej.(Przecież cały zderzak ma budowę szkieletową) Tylko rób to z głową żebyś nie przesadził z grubością blachy a co za tym idzie z wagą zderzaka. Za cienkiej też nie możesz użyć bo zaraz przy pierwszym ciągnięciu albo wyrwie Ci wyciągarkę razem ze zderzakiem albo mocowania szekli.
Żeby coś wynaleźć, wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu./
- kacper_agh
-
W Krakowie serwis Isuzu ma swój patent na zderzak, nie wiem ile kosztuje, ale mam taki i jest nie do zajechania.
Jakbyś chciał mogę dać Ci do nich kontakt a zderzak wygląda tak:

Jakbyś chciał mogę dać Ci do nich kontakt a zderzak wygląda tak:

GG2362909 Uaz469 2,6i(Isuzu)/Trooper-Monterey 3,2/Alfa 156
Włoskie i rosyjskie mają w sobie to coś
90% zderzakó stalowych któe sa robione w warsztatach do Patroli "Hiszpanów", starszych Toyek LC, Pajero itp w zasadzie będą podchodziły pod Troopera, sposó mocowania itp będą takie same z wyjątkiem rozstawów tychże mocowań do ramy. Więc zero problemów. Samemu chcesz robić to zacznij od pogrzebania w necie jest sporo udokumentowanych "produkcji" tak opisami jak i zdjęciami.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

- dominik502
-
- Kontaktowanie:
A kolega dlaczego się nie przywitał?vip pisze:może bys się przywitał na wstepie...
Ja to zrobiłem przy pierwszym swoim wpisie na forum i myślę, że wystarczy. To, że pod swoim nickiem mam opis "Jestem tu Nowy" nie oznacza, że to jest mój pierwszy wpis. Ty zapewne też kiedyś miałeś taki opis pod nickiem. To tak w kwestii wyjaśnienia.
Jeśli chodzi o zderzak, to niedawno go zdejmowałem i wstępną koncepcję już mam. Rozumiem, że forum służy wymianie informacji, więc liczyłem na pomoc. Może ktoś kiedyś motał sobie zderzak i ma jakieś zdjęcia, które ułatwią mi zrobienie zderzaka.
Kacper_agh dzięki za zdjęcie. Jeśli chodzi o zakup nowego zderzaka, to raczej odpada, ponieważ mam znajomego, który posiada sprzęt i umiejętności do zrobienia "by handmade". Na pewno koszty będą niższe niż zakup nowego zderzaka.
Płytę pod wyciągarkę mam z blachy 8mm, myślę, że 3mm na zderzak będą OK.
Pajero II 3.0
Pajero II 3.0
kolego podpowiem że 3 będzie za słaba... Min 4mm grubości... A co do 8 to spokojnie wystarczy..
Żeby coś wynaleźć, wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu./
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

- kacper_agh
-
Kolego ten mój zderzak jest prosty do zrobienia i praktycznie niezniszczalny, prędzej się rama złamie.
Zrobić trzeba rysunek, dać do wypalenia na laserze ( nie jest to drogie) i wypalasz sobie 2 blachy główne, te co przyreca sie do ramy i ida łukiem do rur, na laserze mozna robic dowolne krzywizny wiec mozna to estetycznie wyprofilowac, (blacha 8 -10 mm) trzyma na "sztorc:" wiec bardzo mocna.
I to wszsytko łaczy sie z rurami które balchy mają już wyciete, wszsytko pasuje, jeszcze tylko dospawasz profile na boki i gotowe.
Zrobić trzeba rysunek, dać do wypalenia na laserze ( nie jest to drogie) i wypalasz sobie 2 blachy główne, te co przyreca sie do ramy i ida łukiem do rur, na laserze mozna robic dowolne krzywizny wiec mozna to estetycznie wyprofilowac, (blacha 8 -10 mm) trzyma na "sztorc:" wiec bardzo mocna.
I to wszsytko łaczy sie z rurami które balchy mają już wyciete, wszsytko pasuje, jeszcze tylko dospawasz profile na boki i gotowe.
GG2362909 Uaz469 2,6i(Isuzu)/Trooper-Monterey 3,2/Alfa 156