frotka3.2 pisze:
U mnie też pojawił się napis "bremsbelag" więc wymieniłem klocki z przodu na nowe, ale dostałem właśnie bez czujników i strasznie piszczące. Zamówiłem oryginalne w Oplu z czujnikami, już nie piszczą ale komunikat "bremsbelag" nie znikł więc stąd moje pytanie o kasowanie po serwisowe.
Pozdrawiam
Jeśli wszystko jest ok to komunikaty serwisowe znikają po usunięciu usterki. Tak jest z bremsbelag który pojawia się przy zużytych klockach, zbyt małej ilości płynu w układzie. Jeśli napis Ci się pojawia to znaczy że albo masz walnięty czujnik zużycia klocków albo podwinęła Ci się gumka w zbiorniczku z płynem (sprawdź oczywiście poziom płynu).
frotka3.2 pisze:
W serwisie podają tylko numery katalogowe GM po których nie można znaleźć zamienników.
Pozdrawiam
Jeśli idzie o mnie to ja nigdy nie będę szukał części w ASO Opla

chyba że jakieś pierdoły których nigdzie indziej się nie dostanie np. szpilki kół.
frotka3.2 pisze:
Miałem przepaloną żarówkę stopu z tyłu zmieniłem na nową ale komunikat becklight rucklight pojawia się systematycznie
Pozdrawiam
Tu jest chyba wielka tajemnica Opla i urok Frotek. U mnie taki komunikat pojawia się średnio raz/tydzień

Mimo że wszystko posprawdzałem i wszystkie światełka mi świecą prawidłowo to komunikat się pojawia. Niestety nie zauważyłem żadnej prawidłowości.
Tak jak pisałem komunikaty serwisowe komputera powinny znikać po usunięciu usterki (nie wymagają kasowania). Dotyczy to właśnie bremsbelag, poziomu oleju, świateł czy choćby płynu do spryskiwaczy. Kasowania wymaga np kontrolka silnika.
Jeśli się mylę to niech mnie ktoś wyprostuje ....
Co do kasowania błędów to się jeszcze dopytam i dam znać.
Jeśli chodzi o części to w tym przypadku chyba raczej trzeba zacząć szukać w używkach. Postaram się jednak podać Ci jutro adres mojego dostawcy, może on będzie mógł coś poradzić
Swoją drogą taka usterka przy większej prędkości .... byłoby nieciekawie. Podziwiam zimną krew

Tam na polu stoi krowa, ryczy bo ... nie może wyjechać
---------
Frontera 1999 3,2V6 automat+LPG