Rozrusznik , koło zamachowe 2,4i frota
Moderator: Mroczny
Rozrusznik , koło zamachowe 2,4i frota
witam kolegów mam problem z froteczką podczas odpalania gdy pracuje rozrusznik słychać bardzo dziwne zgrzyty połaczone z przerwami w obrotach rozrusznika coś jakby sie bendix ślizgał albo było uszkodzone koło zamachowe. Co to może byc
-
-
Rzorusznik jest ok
Witam kolegów wyjołem rozrusznik i jest ok z nim zębar=tka jak nowa bendix działa za każdym razem tłoczek idealnie pracuje a co do koła zamachowego kolego drogi jestem w szoku że ktoś coś chce dac za fri sprawdze jeszcze koło w samochodzie jaki ma stan i dam ci znać ale z góry dziękuje.
- Adam12
- jestem tu nowy...
Też tak miałem, silnik ciężko zapalał i coś jakby zgrzytało. Przy okazji remontu silnika zawiozłem rozrusznik do elektryka do sprawdzenia. Ten go obejrzał i stwierdził, że szczotki i tulejki są ok, na sucho wszystko działało. Dopiero jak mu powiedziałem jakie są objawy to się zorientował, że walnięta jest zębatka. Tam są jakieś przekładnie i to zgrzytało i klinowało się w czasie rozruchu. Po wymianie jest ok. Jedź do jakiegoś elektryka niech dokładnie sprawdzi Twój rozrusznik skoro już go wyciągnąłeś. Uszkodzenie wieńca na kole zamachowym jest raczej mało prawdopodobne.
Frontera Long 2.4i 1992
Astra Kombi 1.6 16V 1997
Astra Kombi 1.6 16V 1997
I się stało
Właśni dziś moja frota zastrajkowała dość że nie odpaliłem jej wogóle to dodatkowo podczas rozruchu zazgrzytało i zatrzymywało rozruch jakby klinowało coś aż padł akumlator a najdziwniejsze to jest to że nie odpalił co wydaje się mi że pompa padła paliwowa ale czy napewno. Mam problem bo w okolicy brak mechanika do tego typu pojazdów
po wymianie akumulatora rozrusznik kręci?kontrolki na desce przygasają?słychać jakiś rechot czy klekotanie przy rozruszniku?mało piszesz o objawach,jeśli kontrolki przygasają aku nowy to tylko rozrusznik ci sie rozsypał lub nie łączy ci któraś klema lub nie masz masy do silnika rozrusznik niby przeglądałeś może żle coś poskładałeś?
na luzie sprawdzanie rozrusznika to dupa trzeba to zrobić pod obciązeniem tylko elektryk cie kolego ratuje ma do tego odpowiednie ustrojstwo a przy okazji może coś wymieni i na kilka lat będziesz miał spokój z rozrusznikiem w 100zł powinieneś się zmieścić oczywiście jeśli sam sobie wymontujesz i zamontujesz rozrusznik i ciesz sie że to nie motor 2.2 bo tam aby dostać sie do rozrusznika trzeba sie napocić. 

- Adam12
- jestem tu nowy...
no właśnie, leć kolego z tym rozrusznikiem do elektryka bo samemu to i tak nie warto się z tym bawić, powiedz jakie objawy i za 15 min bedziesz miał zrobione, ja właśnie dokładnie 100zł zapłaciłem,
a pompą się na razie nie przejmuj, jak zrobisz rozrusznik to zobaczysz co dalej
a pompą się na razie nie przejmuj, jak zrobisz rozrusznik to zobaczysz co dalej
Frontera Long 2.4i 1992
Astra Kombi 1.6 16V 1997
Astra Kombi 1.6 16V 1997
teraz
Teraz to są wogóle jaja bo samochód wogóle nie odpala ani na gazie ani na paliwie tak jakby gdzies cos nie łączylo dziwne jest to ze nie slysze pracy pompy paliwa w momencie przekrecenia kluczyka a tak bylo wczesniej. Koledzy kto mi powie jak się dostać do pompy paliwa aby sprawdzic czy dostaje napiecie
Witam mamy nowy dzionek więc biorę sie do roboty. Wykrecam rozrusznik, alternatorbo coś mi świeci ładowanie dolewam oleju szela 15w40 sprawdzam pompe paliwowa jak ja znajdę oczywiscie bo w oplach montowano klape pod siedzeniami a tu nic niema u mnie, ładuje aku. i zobaczymy acha bezpieczniki są sprawne i przekaźnik raczej terz bo robi "tiktik" i zobaczymy czy odpali jeśli ma ktoś jakieś jeszcze pomysły to zapraszam do dyskusji każda porada jest dużo warta.
- Adam12
- jestem tu nowy...
a może trzeba też paliwa dolać
brak paliwa w baku to częsta przyczyna padnięcia pompy
Co do pompy, sprawdź czy dochodzi paliwo na wtryskiwacze, odkręć przewód ciśnieniowy, zakręć i zobacz czy bryzga benzyną. Nie jestem pewien, ale pompa włącza się chyba dopiero kiedy zaczniesz kręcić rozrusznikiem więc nie powinieneś jej słyszeć po przekręceniu kluczyka. A co z iskrą, sprawdzałeś? może coś nie tak z zapłonem? skoro nie pali też na gazie...

Co do pompy, sprawdź czy dochodzi paliwo na wtryskiwacze, odkręć przewód ciśnieniowy, zakręć i zobacz czy bryzga benzyną. Nie jestem pewien, ale pompa włącza się chyba dopiero kiedy zaczniesz kręcić rozrusznikiem więc nie powinieneś jej słyszeć po przekręceniu kluczyka. A co z iskrą, sprawdzałeś? może coś nie tak z zapłonem? skoro nie pali też na gazie...
Frontera Long 2.4i 1992
Astra Kombi 1.6 16V 1997
Astra Kombi 1.6 16V 1997
po pierwsze: Żeby wyjąć pompe trzeba wyjąć zbiornik innej opcji niema.
po drugie: pompe powinno być słychać po przekręceniu kluczyka np rano jak auto kilka godz nie było uruchamiane w tedy słychać pompe jak pompuje przez niecałe 2 sek paliwo.
po drugie: pompe powinno być słychać po przekręceniu kluczyka np rano jak auto kilka godz nie było uruchamiane w tedy słychać pompe jak pompuje przez niecałe 2 sek paliwo.
Frontera Long 2.2 '97 MT 33", lift 3", winch....
http://www.opelfrontera.pl
http://www.opelfrontera.pl
Odpalony
Witam kolegów po wielu godzinach sprawdzania wszystkich bajerów we frotce stwierdziłem że niestety laweta i mechez musi być wszędzie prąd dociera wszystkie przekaźniki sprawne, iskra jest pompa podaje paliwo ,gaz też dochodzialarm nie odcioł zapłonu , uzupełniłem brak oleju bo tak jak pisałem wczesniej nie było go wogóle i to nawet niewiem czemu więc ostatnia decha ratunku na smycz go i po wielokrotnej próbie wkońcu odpalił co było przyczyną? niet nie wie ...... . natomiaast jeden fachura domorosły powiedział tak: brak oleju ponirzej minimum może spowodować że komputer nie zezwoli na odpalenie w niektórych pojazdach zaświeca się lampka w niektórych daje sygnał byc może że tu jest odciecie możliwosci odpalenia. Teraz samochodzik pali jak gdyby nigdy nic