zakup monterey-porady i użytkowanie dla laika

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

mirek1p
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

zakup monterey-porady i użytkowanie dla laika

Post autor: mirek1p » wt lis 18, 2008 10:15 pm

Witam wszystkich.Zamierzam kupić montereya LTD 93r 3.2 v6, chciałbym się podpytać na co szczególnie zwracać uwagę podczas zakupu. Sprawdziłem autko na stacji diagnostycznej i spalanie ma ok, podobnie jak i hamulce. Obejrzałem od dołu i chyba jest ok. dół średnio brudny i bez widocznych wycieków. Po miescie jazda była całkiem ok, nic nie chrupotało. Mam pytanko odnośnie blokady dyferencjału. Czy mógłby mi ktoś bliżej przedstawić temat jak sprawdzić blokady przelozen. Będę wdzieczny za info w temacie, bo nie ukrywam zielony jestem. Do tej pory śmigałem tylko berlingo, a montka chciałbym wykorzystywać jako autko do lasu.dzieki za info pozdr

Awatar użytkownika
gazia
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gazia » śr lis 19, 2008 2:05 pm

Witam co do blokady, to musisz podnieść tylny most i pokręcić kolem z jedej strony, sprawdzić czy z drugiej się kręci w tą samą strone czy przeciwną jeśli w tą samą to LSD posiadasz a jesli w przeciwną to w tym moście jej nie ma. Co do stopnia jej funkcjonowania (zużycia), jeśli jest , nie wiem jak sprawdzić pewnie jakoś można by pomierzyć siły ciągnięcia drugiego koła -ale je się akurat na tym nie znam. W przednim moście z tego co się orientuję blokady nie występowały, w skrzyni reduktorze mechanizm różnicowy nie występuje :)) A jeszcze co do pzredniego mostu to słyszałem ,że ludzie taki patent ponoć uskóteczniali , że przekładali sam bęben z tylnego mostu z LSD do przedniego, ale to tylko plotki , ja nikogo takiego nie znam. Pozdrawiam.
Witojcie :))

mirek1p
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mirek1p » czw lis 20, 2008 7:07 am

dzieki wielkie za info. mam tylk onadzieje, że koles nie sprzeda autka. Mam jechac po odbior w niedziele, bo we wtorek jak bylem to cos tam z kwitami nie gralo i powiedzial, że na niedziele wszystko bedzie. A powiedz mi jeszcze jak bede sprawdzal tyl to na jakie przekladni sprawdzac te tylne kółka 4h czy 4L? dzieki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
gazia
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gazia » czw lis 20, 2008 10:54 am

Witam nie ma znaczenia może być nawet na 2H , LSD to mechanizm samo-blokujący nie ma w nim żadnego włącznika.Ważne tylko aby był odpowiedni olej w przekładni. Ten typ sprzęgła działa automatycznie gdy jedno z kół łapie większy poślizg.Pozdrawiam. A i jeszcze jedno bardzo ważne znajdz najlepiej jakąś piaszczystą górkę ew. nasyp kolejowy i spróbuj pod niego podjechać ( reduktor 4L) nie chodzi o to aby wjechać a o to aby obciążyć mechanizm napędu wyjdzie od razu czy wszytsko jest ok i czy działają sprzęgięłka.(mogą być automaty lub manuale-wtedy jeszcze musisz przełączyć przy przednich piastach na LOCK).
Witojcie :))

mirek1p
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mirek1p » czw lis 20, 2008 3:19 pm

ok. zatem trza bedzie tak zrobic jak piszesz. mozesz mi powiedziec gdzie szukać tych przelączników sprzegielek z przodu przy bebnie?przyznam ze jestem zielony w temacie dlatego kazde info jest na wage zlota ;-)pozdr

Awatar użytkownika
brum

Post autor: brum » czw lis 20, 2008 11:55 pm

Przy przednich kołach, na ich piastach będą przełaczniki obrotowe jak będzie gładkie to automaty są które mogą strzelać pod obciążeniem ale to norma, jak będą bardzo strzelać wręcz napier... to trzeba czyścić je i można wtedy cene rwać że wymiana czy cuś :wink:
Frontera Long 2.2 '97 MT 33", lift 3", winch....
http://www.opelfrontera.pl

Awatar użytkownika
???

Post autor: ??? » pt lis 21, 2008 10:08 pm

gazia pisze:przekładali sam bęben z tylnego mostu z LSD do przedniego
Owszem, z tyłu ale ze starego troopa.
Stary ma tył takiej wielkości jak nowy (Monterey) przód.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”