skrzynia

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

Egon_Olsen
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Egon_Olsen » czw gru 21, 2006 9:54 am

opiszę mój przypadek bo myślę, że coś wnosi do tematu.
na postoju biegi chodziły idealnie bez względu na to czy auto było odpalone czy nie ale po ruszeniu ni chuchu tzn. przy przełączaniu tak jak by trafiały na blokadę, nie dawały się wkleszczyć od 1 do 4, a piątka bez problemu. stawiałem na synchronizatory albo sprzęgło. no to na początek to co najtańsze: Wymieniłem płyn w sprzęgle i odpowietrzyłem i oczywiście nic ale po wymianie oleju w skrzyni na Mobil 1 0W40 jak ręką odjął, skrzynia jak nowa. ciekawostką jest to, że jak w sklepie zapytałem o olej jaki do Campo/Monterey to gościu od razu rzucił hasło Hipol 80W90 bo: "wszyscy taki do skrzyni leją" natychmiast opuściłem sklep i pomyślałem, że przez takich "fachowców" nie działają skrzynie w oplach i isuzu i pewnie taki miałem w skrzyni.
pozdr

Piotrul

Post autor: Piotrul » czw gru 21, 2006 12:55 pm

Druga sprawa, że skąd niby facio w sklepie ma wiedzieć że opel przewidział taki debilny olej. nawet właściciele o tym nie wiedzą. nie każdy przeglada to forum :)21
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Egon_Olsen
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Egon_Olsen » czw gru 21, 2006 2:25 pm

pojechałem do innego sklepu i gościu miał program Mobila w którym wybiera się markę i model i podaje ile i jaki olej gdzie wlać, a najważniejsze że najpierw czytałem to forum i wiedziałem czego szukam :)2 bo pewnie też wlałbym jakiś 80W90 :D

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » sob lut 03, 2007 8:52 pm

Piotrul pisze:OK dzięki.
No ale dlaczego na 4 jest cisza? na wszystkich pozostałych wyje. Ten typ tak ma?
Bo 4 jest bezposredni i wtedy dolny walek w skrzyni chodzi luzem.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
Miras M

Post autor: Miras M » pn lut 05, 2007 1:52 pm

Tak zasugeruje... w temacie "skrzynia" fajnie by było gdyby ktoś umieścił przełożenia poszczególnych biegów. Ja niestety nigdzie nie mogłem takich znaleźć ale może ktoś zna... Chodzi mi głównie o skrzynie z 2.8tdi Isuzu ale też i inne
same starocie

Piotrul

Post autor: Piotrul » pn lut 05, 2007 3:07 pm

Szarbia pisze:
Piotrul pisze:OK dzięki.
No ale dlaczego na 4 jest cisza? na wszystkich pozostałych wyje. Ten typ tak ma?
Bo 4 jest bezposredni i wtedy dolny walek w skrzyni chodzi luzem.
Teraz to juz mam "nową" skrzynię i w sumie to mi obojetne czy on chodzi luzem czy nie :)21 Ale też to widziałem, bo stara jest rozbebeszona i wszystko ładnie widać. :wink:
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » wt lut 06, 2007 10:53 pm

Miras M pisze:Tak zasugeruje... w temacie "skrzynia" fajnie by było gdyby ktoś umieścił przełożenia poszczególnych biegów. Ja niestety nigdzie nie mogłem takich znaleźć ale może ktoś zna... Chodzi mi głównie o skrzynie z 2.8tdi Isuzu ale też i inne
W prawdzie mam Omege ale nie bede taki :D

http://www.fronteraowners.co.uk/info/gearbox.htm
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
Miras M

Post autor: Miras M » śr lut 07, 2007 4:04 pm

Dobre :)2
Dzięki!
same starocie

Awatar użytkownika
k4414
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: skrzynia

Post autor: k4414 » czw lut 08, 2007 10:02 pm

KOBZI pisze:Może u Was też takie coś miało kiejsce:
biegi a w szczególności 2-ka ciężko wchodzą jakby coś blokowało
ale po zmianie napędu na 4 kółka i zpowrotem na 2 kółka, boleści znikają i pojawiają się później??

pzdr
KOBZIAK
Wiem, że cytując, trochę odgrzewam kotleta - ale może komuś się to przydać.
Miałem identyczne objawy - wymiana pompy sprzęgła załatwiła temat. Thx dla Faziego za pomoc.

Awatar użytkownika
cygan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cygan » czw mar 29, 2007 3:58 pm

witam
1) czy dzwignia zmiany biegow we fronterze ma prawo latac na boki ? tak sie trzepocze cala ...
nie wiem czy takie auta duze tak maja ? czy powinna byc w miare sztywna ?
moja jak sie polozy reke to czuc i widac jak lata w kolo, "tanczy" czasami mniej czasami wiecej a na nierownej drodze to juz masakra

nie jest to wyrobiona kulka, wyglada to tak jakby cala skrzynia latala. Jestem przywyczajony do osobowki i nie wiem czy to normalne czy cos zje...ne mam.

2) wymienilem kolo dwumasowe i cale sprzeglo z dociskiem. Teraz troche ciezej wchodza biegi a na 2 szarpie, nie potrafie zmienic na drugi bieg i pojechac plynnie

co moze byc przyczyna ?
Frontera 3.2benz, 99rok. GG: 617585

sigreg

Post autor: sigreg » czw mar 29, 2007 7:28 pm

Witam,

Nowe sprzeglo moze wymagac regulacji, wiadomo, grubsze (bo nowe) okladziny. W moim wypadku byl wogole problem ze zmiana biegow po remoncie sprzegla, pomogla regulacja za rada Wojtkkka :)2
Z tym ze ja mam frote A, moze w pozniejszej wersji jest tak samo, napisze co i jak, moze sie przyda.

Przede wszystkim upewnij sie ze uklad hydrauliczny sprzegla jest wlasciwie odpowietrzony, moj spec twierdzi ze przepuscil przez uklad prawie 2 litry plynu zanim w koncu przestaly wyplywac babelki powietrza, z tym ze on drugi odpowietrznik znalazl dopiero pod koniec zabawy :)21
Po odpowietrzeniu mozna sprobowac regulacji. Przy pedale sprzegla jest popychacz zakontrowany nakretka, po wymianie okladzin okazalo sie ze nowe okladziny sa na tyle grube ze sprzeglo dzialajace dobrze wczesniej, po wymianie nie wysprzeglalo w pelni. Stad problem ze zmiana biegow ... jezeli udalo sie wbic bieg na chama to tylko dzieki synchronizatorom w skrzyni. A skrzyni szkoda... Odkrec nakretke i palcami wykrec troche popychacz, zakontruj, sprawdz jak dziala. W moim wypadku pomoglo.

Grzesiek

Awatar użytkownika
cygan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cygan » pt mar 30, 2007 11:35 am

regulowac regulowali, a sprzeglo szarpie na 2 biegu najbardziej na innych tego nie czuc. Czy to napewno sprzeglo?
to tak wyglada jak by byla jakas przerwa np w doplywie benzyny albo cos chwyle sie zadlawia i za chwile juz jest ok
tak jakby na pol sekundy stanal ...
Frontera 3.2benz, 99rok. GG: 617585

Zbendul

Post autor: Zbendul » ndz kwie 01, 2007 8:58 am

sigreg pisze:Witam,

Nowe sprzeglo moze wymagac regulacji, wiadomo, grubsze (bo nowe) okladziny. W moim wypadku byl wogole problem ze zmiana biegow po remoncie sprzegla, pomogla regulacja za rada Wojtkkka :)2
Z tym ze ja mam frote A, moze w pozniejszej wersji jest tak samo, napisze co i jak, moze sie przyda.

Przede wszystkim upewnij sie ze uklad hydrauliczny sprzegla jest wlasciwie odpowietrzony, moj spec twierdzi ze przepuscil przez uklad prawie 2 litry plynu zanim w koncu przestaly wyplywac babelki powietrza, z tym ze on drugi odpowietrznik znalazl dopiero pod koniec zabawy :)21
Po odpowietrzeniu mozna sprobowac regulacji. Przy pedale sprzegla jest popychacz zakontrowany nakretka, po wymianie okladzin okazalo sie ze nowe okladziny sa na tyle grube ze sprzeglo dzialajace dobrze wczesniej, po wymianie nie wysprzeglalo w pelni. Stad problem ze zmiana biegow ... jezeli udalo sie wbic bieg na chama to tylko dzieki synchronizatorom w skrzyni. A skrzyni szkoda... Odkrec nakretke i palcami wykrec troche popychacz, zakontruj, sprawdz jak dziala. W moim wypadku pomoglo.

Grzesiek

jaki drugi odpowietrznik ?:)))

tez nie dawno odpowietrzalem i 2 to ja nie widzialem :\
Byla : Frontera 2,2 benzyna ,dluga 97 rok

Aktualnie : jedzie ....disco :)

Awatar użytkownika
wojtekkk

Post autor: wojtekkk » ndz kwie 01, 2007 1:17 pm

mi sie też wydaje że odpowietrzenie jest tylko przy wysprzęgliku
zwolennik bfgoodrich
http://www.mazury4x4.pl
montek się tworzy

sigreg

Post autor: sigreg » pn kwie 02, 2007 7:17 am

Czesc,

Wezcie mnie nie straszcie, wole w takim razie nawet nie myslec co on poodkrecal jako drugi odpowietrznik :roll:

Grzesiek

Zbendul

Post autor: Zbendul » wt kwie 03, 2007 8:45 am

nei mialem nic zlego na mysli :) poprostu myslalem ze cos ominelem

ale dzis sie przygladalem raz jeszcze dokladnie jak wojtek mowi jedna sztuka przy wysprzegliku czy czyms tam

Zbendul

Post autor: Zbendul » czw cze 07, 2007 3:35 pm

dobra wstyd mi ...sa 2 odpowietrzniki.... :) wycigalem wczoraj skrzynie i odkrylem :)

Piotrul

Post autor: Piotrul » czw cze 07, 2007 6:34 pm

No lepiej po 2. m-cach niz wcale :)21 A co zdechła, czy tak ogólnie oglądasz ?? :)21
Alfa Romeo Sprint.

Zbendul

Post autor: Zbendul » czw cze 07, 2007 8:02 pm

z drugiej sztuki wyciagalem , u mnie padl docisk ...fajnie wyje i ociezala strasznie jest :)

omd84
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: omd84 » pt sie 24, 2007 6:50 pm

Witam !!

Panowie pytanie: skrzynia biegów w miejscach mniej więcej zaznaczonych strzałkami są dwa nagwintowane otwory na śrubę "ósemke" powinno być tam coś przykręcone ?? U mnie wyglada jakby z tych otworow wypływał czasem olej.
Z góry dzięki za informacje.
Obrazek
Frontera Sport 2.0, 94 rok
Opel Frontera Sport 2.0 & Opel Frontera 2.4

Awatar użytkownika
krzysiek.g24

Post autor: krzysiek.g24 » sob cze 28, 2008 10:06 am

witam
mam pytanie odnośnie frontery 3.2, czy ktoś z was zmieniał skrzynie z automatu na manualną?? jeśli tak czy jest to bezproblemowa operacja czy bardzo trzeba kombinować??

Awatar użytkownika
krzysiek.g24

Post autor: krzysiek.g24 » pn cze 30, 2008 9:55 pm

czyżby nikt tego nie przerabiał??

kasia1907
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: skrzynia

Post autor: kasia1907 » sob sie 15, 2009 6:38 am

Witam.
Mam problem z wstecznym, bardzo ciężko go wbić. Spotkał się może ktoś z podobną przypadłością?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”