skrzynia
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
opiszę mój przypadek bo myślę, że coś wnosi do tematu.
na postoju biegi chodziły idealnie bez względu na to czy auto było odpalone czy nie ale po ruszeniu ni chuchu tzn. przy przełączaniu tak jak by trafiały na blokadę, nie dawały się wkleszczyć od 1 do 4, a piątka bez problemu. stawiałem na synchronizatory albo sprzęgło. no to na początek to co najtańsze: Wymieniłem płyn w sprzęgle i odpowietrzyłem i oczywiście nic ale po wymianie oleju w skrzyni na Mobil 1 0W40 jak ręką odjął, skrzynia jak nowa. ciekawostką jest to, że jak w sklepie zapytałem o olej jaki do Campo/Monterey to gościu od razu rzucił hasło Hipol 80W90 bo: "wszyscy taki do skrzyni leją" natychmiast opuściłem sklep i pomyślałem, że przez takich "fachowców" nie działają skrzynie w oplach i isuzu i pewnie taki miałem w skrzyni.
pozdr
na postoju biegi chodziły idealnie bez względu na to czy auto było odpalone czy nie ale po ruszeniu ni chuchu tzn. przy przełączaniu tak jak by trafiały na blokadę, nie dawały się wkleszczyć od 1 do 4, a piątka bez problemu. stawiałem na synchronizatory albo sprzęgło. no to na początek to co najtańsze: Wymieniłem płyn w sprzęgle i odpowietrzyłem i oczywiście nic ale po wymianie oleju w skrzyni na Mobil 1 0W40 jak ręką odjął, skrzynia jak nowa. ciekawostką jest to, że jak w sklepie zapytałem o olej jaki do Campo/Monterey to gościu od razu rzucił hasło Hipol 80W90 bo: "wszyscy taki do skrzyni leją" natychmiast opuściłem sklep i pomyślałem, że przez takich "fachowców" nie działają skrzynie w oplach i isuzu i pewnie taki miałem w skrzyni.
pozdr
-
- jestem tu nowy...
Teraz to juz mam "nową" skrzynię i w sumie to mi obojetne czy on chodzi luzem czy nieSzarbia pisze:Bo 4 jest bezposredni i wtedy dolny walek w skrzyni chodzi luzem.Piotrul pisze:OK dzięki.
No ale dlaczego na 4 jest cisza? na wszystkich pozostałych wyje. Ten typ tak ma?

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
W prawdzie mam Omege ale nie bede taki :DMiras M pisze:Tak zasugeruje... w temacie "skrzynia" fajnie by było gdyby ktoś umieścił przełożenia poszczególnych biegów. Ja niestety nigdzie nie mogłem takich znaleźć ale może ktoś zna... Chodzi mi głównie o skrzynie z 2.8tdi Isuzu ale też i inne
http://www.fronteraowners.co.uk/info/gearbox.htm
Re: skrzynia
Wiem, że cytując, trochę odgrzewam kotleta - ale może komuś się to przydać.KOBZI pisze:Może u Was też takie coś miało kiejsce:
biegi a w szczególności 2-ka ciężko wchodzą jakby coś blokowało
ale po zmianie napędu na 4 kółka i zpowrotem na 2 kółka, boleści znikają i pojawiają się później??
pzdr
KOBZIAK
Miałem identyczne objawy - wymiana pompy sprzęgła załatwiła temat. Thx dla Faziego za pomoc.
witam
1) czy dzwignia zmiany biegow we fronterze ma prawo latac na boki ? tak sie trzepocze cala ...
nie wiem czy takie auta duze tak maja ? czy powinna byc w miare sztywna ?
moja jak sie polozy reke to czuc i widac jak lata w kolo, "tanczy" czasami mniej czasami wiecej a na nierownej drodze to juz masakra
nie jest to wyrobiona kulka, wyglada to tak jakby cala skrzynia latala. Jestem przywyczajony do osobowki i nie wiem czy to normalne czy cos zje...ne mam.
2) wymienilem kolo dwumasowe i cale sprzeglo z dociskiem. Teraz troche ciezej wchodza biegi a na 2 szarpie, nie potrafie zmienic na drugi bieg i pojechac plynnie
co moze byc przyczyna ?
1) czy dzwignia zmiany biegow we fronterze ma prawo latac na boki ? tak sie trzepocze cala ...
nie wiem czy takie auta duze tak maja ? czy powinna byc w miare sztywna ?
moja jak sie polozy reke to czuc i widac jak lata w kolo, "tanczy" czasami mniej czasami wiecej a na nierownej drodze to juz masakra
nie jest to wyrobiona kulka, wyglada to tak jakby cala skrzynia latala. Jestem przywyczajony do osobowki i nie wiem czy to normalne czy cos zje...ne mam.
2) wymienilem kolo dwumasowe i cale sprzeglo z dociskiem. Teraz troche ciezej wchodza biegi a na 2 szarpie, nie potrafie zmienic na drugi bieg i pojechac plynnie
co moze byc przyczyna ?
Frontera 3.2benz, 99rok. GG: 617585
Witam,
Nowe sprzeglo moze wymagac regulacji, wiadomo, grubsze (bo nowe) okladziny. W moim wypadku byl wogole problem ze zmiana biegow po remoncie sprzegla, pomogla regulacja za rada Wojtkkka
Z tym ze ja mam frote A, moze w pozniejszej wersji jest tak samo, napisze co i jak, moze sie przyda.
Przede wszystkim upewnij sie ze uklad hydrauliczny sprzegla jest wlasciwie odpowietrzony, moj spec twierdzi ze przepuscil przez uklad prawie 2 litry plynu zanim w koncu przestaly wyplywac babelki powietrza, z tym ze on drugi odpowietrznik znalazl dopiero pod koniec zabawy
Po odpowietrzeniu mozna sprobowac regulacji. Przy pedale sprzegla jest popychacz zakontrowany nakretka, po wymianie okladzin okazalo sie ze nowe okladziny sa na tyle grube ze sprzeglo dzialajace dobrze wczesniej, po wymianie nie wysprzeglalo w pelni. Stad problem ze zmiana biegow ... jezeli udalo sie wbic bieg na chama to tylko dzieki synchronizatorom w skrzyni. A skrzyni szkoda... Odkrec nakretke i palcami wykrec troche popychacz, zakontruj, sprawdz jak dziala. W moim wypadku pomoglo.
Grzesiek
Nowe sprzeglo moze wymagac regulacji, wiadomo, grubsze (bo nowe) okladziny. W moim wypadku byl wogole problem ze zmiana biegow po remoncie sprzegla, pomogla regulacja za rada Wojtkkka

Z tym ze ja mam frote A, moze w pozniejszej wersji jest tak samo, napisze co i jak, moze sie przyda.
Przede wszystkim upewnij sie ze uklad hydrauliczny sprzegla jest wlasciwie odpowietrzony, moj spec twierdzi ze przepuscil przez uklad prawie 2 litry plynu zanim w koncu przestaly wyplywac babelki powietrza, z tym ze on drugi odpowietrznik znalazl dopiero pod koniec zabawy

Po odpowietrzeniu mozna sprobowac regulacji. Przy pedale sprzegla jest popychacz zakontrowany nakretka, po wymianie okladzin okazalo sie ze nowe okladziny sa na tyle grube ze sprzeglo dzialajace dobrze wczesniej, po wymianie nie wysprzeglalo w pelni. Stad problem ze zmiana biegow ... jezeli udalo sie wbic bieg na chama to tylko dzieki synchronizatorom w skrzyni. A skrzyni szkoda... Odkrec nakretke i palcami wykrec troche popychacz, zakontruj, sprawdz jak dziala. W moim wypadku pomoglo.
Grzesiek
regulowac regulowali, a sprzeglo szarpie na 2 biegu najbardziej na innych tego nie czuc. Czy to napewno sprzeglo?
to tak wyglada jak by byla jakas przerwa np w doplywie benzyny albo cos chwyle sie zadlawia i za chwile juz jest ok
tak jakby na pol sekundy stanal ...
to tak wyglada jak by byla jakas przerwa np w doplywie benzyny albo cos chwyle sie zadlawia i za chwile juz jest ok
tak jakby na pol sekundy stanal ...
Frontera 3.2benz, 99rok. GG: 617585
sigreg pisze:Witam,
Nowe sprzeglo moze wymagac regulacji, wiadomo, grubsze (bo nowe) okladziny. W moim wypadku byl wogole problem ze zmiana biegow po remoncie sprzegla, pomogla regulacja za rada Wojtkkka![]()
Przede wszystkim upewnij sie ze uklad hydrauliczny sprzegla jest wlasciwie odpowietrzony, moj spec twierdzi ze przepuscil przez uklad prawie 2 litry plynu zanim w koncu przestaly wyplywac babelki powietrza, z tym ze on drugi odpowietrznik znalazl dopiero pod koniec zabawy![]()
Grzesiek
jaki drugi odpowietrznik ?:)))
tez nie dawno odpowietrzalem i 2 to ja nie widzialem :\
Byla : Frontera 2,2 benzyna ,dluga 97 rok
Aktualnie : jedzie ....disco
Aktualnie : jedzie ....disco

Witam 
Panowie pytanie: skrzynia biegów w miejscach mniej więcej zaznaczonych strzałkami są dwa nagwintowane otwory na śrubę "ósemke" powinno być tam coś przykręcone
U mnie wyglada jakby z tych otworow wypływał czasem olej.
Z góry dzięki za informacje.

Frontera Sport 2.0, 94 rok

Panowie pytanie: skrzynia biegów w miejscach mniej więcej zaznaczonych strzałkami są dwa nagwintowane otwory na śrubę "ósemke" powinno być tam coś przykręcone

Z góry dzięki za informacje.

Frontera Sport 2.0, 94 rok
Opel Frontera Sport 2.0 & Opel Frontera 2.4
- krzysiek.g24
-
- krzysiek.g24
-
-
- jestem tu nowy...
Re: skrzynia
Witam.
Mam problem z wstecznym, bardzo ciężko go wbić. Spotkał się może ktoś z podobną przypadłością?
Mam problem z wstecznym, bardzo ciężko go wbić. Spotkał się może ktoś z podobną przypadłością?