Po co w Motku dwa akumulatory??
Moderator: Mroczny
Po co w Motku dwa akumulatory??
W związku z pytaniami odnośnie dwóch akumulatorów w niektórych monciakach. Drugi akumulator jest do obsługi sprzętu el. Jeden aku ma podłączone przewody do rozrusznika a drugi daje prund na wszystkie urządzenia elektryczne również na postoju!!
Najpierw Frocia 94 i przybłąkał się Montek 96 3.1TD
Re: Po co w Motku dwa akumulatory??
@marvin, jeżeli tak jest u Ciebie to nie jest to fabryczne rozwiązanie - oryginalnie były spięte równolegle, bez żadnego separatora.
Opel Monterey 3.1 LTD '96 long, stalowo-szary
Hassan a jakie masz przewody podłączone do drugiego aku?
ja akurat mam jeden aku 

Hassan skoro tak mówisz to ja w tym momencie zgłupłem! U mnie drugi jest podpięty cieńszymi przewodami i zasila urządzenia( po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka sprawdziłem miernikiem, prund idzie z jednego aku, drugi nie zasila), a z drugiego mam podpięty rozrusznik 

- DzejDzej
- jestem tu nowy...
Muszą być ze sobą spięte bo inaczej nie byłoby ładowania na którymś a jak by były podłączone szeregowo to mielibyśmy 24V. Ja u siebie jak np. ładuje aku to plus podpinam do jednego a minus do drugiego i tym prostym sposobem ładują się oba i tak samo sprawdza się napięcie.
Opel Monterey 3.1D RS
też mam jeden
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
jeżeli faktycznie tak jest że po wyłączeniu prąd idzie tylko z jednego aku to musisz mieć wrzucony jakiś separator, ale tak jak mówiłem to nie jest fabryczne rozwiązanie.marvin1mp pisze:Hassan skoro tak mówisz to ja w tym momencie zgłupłem! U mnie drugi jest podpięty cieńszymi przewodami i zasila urządzenia( po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka sprawdziłem miernikiem, prund idzie z jednego aku, drugi nie zasila), a z drugiego mam podpięty rozrusznik