wał korbowy uszczelniacz
Moderator: Mroczny
- wojtek1981
-
wał korbowy uszczelniacz
Witam wszystkich , do wymiany mam uszczelniacz wału korbowego tylni ( od strony skrzyni biegów ) uszczelniacz mam
wymiary to 95x118x81,5 a przedniego to 50x68x9 no i puszcza mi ten większy czy ktoś już ćwiczył wymianę .
Jak to ugryźć ?
wymiary to 95x118x81,5 a przedniego to 50x68x9 no i puszcza mi ten większy czy ktoś już ćwiczył wymianę .
Jak to ugryźć ?
MONTEREY 3.1
Re: wał korbowy uszczelniacz
Przepraszam kolegę,a o jaki samochodzik chodzi,o jaki silniczek 

pewnie frota 2.0- to standardowy wyciek
opcje masz dwie-alby wyszarpujesz silnik albo skrzynie-tu opinie są podzielone
warto przy okazji sprawdzić stan sprzegła i ewentualnie nastawić sie na jego wymiane
opcje masz dwie-alby wyszarpujesz silnik albo skrzynie-tu opinie są podzielone
warto przy okazji sprawdzić stan sprzegła i ewentualnie nastawić sie na jego wymiane
- wojtek1981
-
upsss
ale filozofia ta sama
ale filozofia ta sama
- wojtek1981
-
to chyba wolę skrzynie zaglądałem pod auto i wydaje się mniej roboty .
Jak zrobię to dam znać czy jakieś niespodzianki nie wynikły.
No chyba że ktoś z obecnych brał się za to to chętnie wysłucham paru porad .
Jak zrobię to dam znać czy jakieś niespodzianki nie wynikły.
No chyba że ktoś z obecnych brał się za to to chętnie wysłucham paru porad .
MONTEREY 3.1
Zdecydowanie wolę wyrywać skrzynię.Pewnego razu wydawało mi się,że jestem przygotowany do montażu nowego sprzęgła.Niestety brak wałka do wycentrowania tarczy sprzęgłowej,schrzanił mi cały weekend.Szkolne niedopatrzenie 

-
- jestem tu nowy...
Wyjmuj skrzynię bo jest szybciej i łatwiej. Odkręcasz belkę, wał, opuszczasz/ odchylasz z motorem, rozkręcasz wszystkie śruby łączenia skrzynia- silnik zdejmujesz i po sprawie. Sugeruję przygotować się od razu na wymianę tarczy sprzęgła bo to oszczędza czasu i pieniędzy. W sumie szybka robota 3-4 godzinki.
frontera
www.opelfrontera.pl
www.opelfrontera.pl
- wojtek1981
-
a ten uszczelniacz to jakoś specjalnym narzędziem wciskaliście , czy zwyczajnym młoteczkiem starczy .
no i czy we dwie osoby damy radę zdjąć skrzynię razem z reduktorem .
no i czy we dwie osoby damy radę zdjąć skrzynię razem z reduktorem .
MONTEREY 3.1
-
- jestem tu nowy...
sam nie włożysz chyba że Pudzinowski jesteś
a co do montażu uszczelniacza to "specjalistyczne" narzędzie czyli młotek 

frontera
www.opelfrontera.pl
www.opelfrontera.pl
- wojtek1981
-
a we dwóch damy rade , jeszcze nie zacząłem operacji musiałem posprzątać w garażu , może w następnym tygodniu , asekuracyjnie kupiłem 2 uszczelniacze .
MONTEREY 3.1
Witam!nie trzeba być Pudzianowski żeby samemu wymienić sprzęgło chociaż trochę siły trzeba.Wiem coś otym wymieniałem sam przy Frotce 2,8TDI troche pomyślunku i da rade wszystko zrobić.Pozdro!
.................................
Frontera2.8TDI
.................................
Frontera2.8TDI
- wojtek1981
-
no to mnie uspokoiłeś to podsuń jakiś pomysł , w tym tygodniu zabieram się do roboty , trochę się ociągałem bo garaż był lekko zagracony ale już jest super .
To jak masz jakiś patent to się podziel ze wszystkimi .
To jak masz jakiś patent to się podziel ze wszystkimi .
MONTEREY 3.1
- wojtek1981
-
dobra skrzynia zdjęta , jutro się wezmę za rozkręcanie .
Poszło nawet dobrze , tylko po pół godzinnej walce ze skrzynią przyszło mi do głowy żeby wyciągnąć drążek zmiany biegów bo za chiny nie chciał przejść po tej operacji skrzynia zdjęta .
czas to 3h .
A ten uszczelniacz to łatwo schodzi wystarczy śrubokręt czy trzeba jakieś inne cudeńko ?
Poszło nawet dobrze , tylko po pół godzinnej walce ze skrzynią przyszło mi do głowy żeby wyciągnąć drążek zmiany biegów bo za chiny nie chciał przejść po tej operacji skrzynia zdjęta .
czas to 3h .
A ten uszczelniacz to łatwo schodzi wystarczy śrubokręt czy trzeba jakieś inne cudeńko ?
MONTEREY 3.1
- wojtek1981
-
No i dupa cieknie dalej uszczelniacz włożyłem nawet prosto , wymieniłem olej i dzisiaj oględziny i leci dalej , ale się nie poddam może zastosować jakiś inny uszczelniacz może trochę ciaśniejszy . oryginalny to 95/118/8,5 a ja bym dał 94/118/10 lub
93/118/10 . Czy te uszczelniacze silikonowe są lepsze od tych zwykłych i czy nadają się do wałów .
93/118/10 . Czy te uszczelniacze silikonowe są lepsze od tych zwykłych i czy nadają się do wałów .
MONTEREY 3.1
- Pawel - Amor
Do wałów kup "czerwone", uszczelniacze wysokotemperaturowe. Tu poszukaj: http://www.corteco.com/pl/produkty
- wojtek1981
-
no to ceny całkiem niezłe oto co mi napisali we wrocławiu
" jest możliwe forma na simmering 1500zł, oraz wykrojnik na wkład metalowy 800zł, no i za sztukę 6zł plus w/w koszty uruchomienia"
Jeszcze jedna szansa w Legnicy zobaczymy co odpowiedzą .
pytałem o 94/118/10 oryginał ma 95/118/8,5
" jest możliwe forma na simmering 1500zł, oraz wykrojnik na wkład metalowy 800zł, no i za sztukę 6zł plus w/w koszty uruchomienia"
Jeszcze jedna szansa w Legnicy zobaczymy co odpowiedzą .
pytałem o 94/118/10 oryginał ma 95/118/8,5
MONTEREY 3.1
- wojtek1981
-
Firma z Legnicy jakaś lepsza oto ceny
Witam,
NBR 1 H-NBR NBR
2
SIMMERING R02-R 93x118x10 116,69 280,85 298,33
SIMMERING R02-R 94x118x10 116,80 280,95 298,44
Jeszcze nie wiem czy to za 2 sztuki czy za 1 jutro odpisze ( pytałem o cene za 2 )
to jest adres do tej firmy http://www.chemobit.pl
Witam,
NBR 1 H-NBR NBR
2
SIMMERING R02-R 93x118x10 116,69 280,85 298,33
SIMMERING R02-R 94x118x10 116,80 280,95 298,44
Jeszcze nie wiem czy to za 2 sztuki czy za 1 jutro odpisze ( pytałem o cene za 2 )
to jest adres do tej firmy http://www.chemobit.pl
MONTEREY 3.1
- wojtek1981
-
ceny za 1 sztukę wczoraj przyszedł 160 zł razem z wysyłką brutto , ale na razie brak chęci do ponownego demontażu skrzyni jak będzie ciepło to zrobię .
Wymiary tego co zamówiłem 94/118/10
Wymiary tego co zamówiłem 94/118/10
MONTEREY 3.1
-
- jestem tu nowy...
Witam ,nie jestem pewien ale tam chyba jest taki ala piercien na wale ,gdzies slyszalem ze trzeba go wyciagnac i montowac razem z simeringiem ,ale nie jestem pewien.
- wojtek1981
-
Na 100 % jest ale nie da się go wyciągnąć bez uszkodzeń , za pierwszym razem jak wymieniali mi w warsztacie to właśnie kupiłem oryginalny właśnie z tym pierścieniem , był razem w zestawie założyli i ciekło gorzej niż przed wymianą potem robiłem sam w garażu , kupiłem uszczelniacz japoński ale już był bez tego pierścienia , założyłem ale nie mam 100 % pewności że dobrze włożyłem , tzn wbijałem go drewnianym trzonkiem , cieknie ale bardzo mało . Teraz zrobiłem sobie taki pierścień z poliamidu do wbijania uszczelniacza żeby nie wbijać bezpośrednio młotkiem .
To są zdjęcia uszczelniaczy ten po prawej to ten oryginalny japoński a ten po lewej to ten robiony na zamówienie

ten dorabiany temp . użytkowania to -30 do 150 i po rozmowie z gościem co się tym zajmuje powiedział że żadnego pierścienia nie potrzeba . Zresztą założymy zobaczymy .
To są zdjęcia uszczelniaczy ten po prawej to ten oryginalny japoński a ten po lewej to ten robiony na zamówienie

ten dorabiany temp . użytkowania to -30 do 150 i po rozmowie z gościem co się tym zajmuje powiedział że żadnego pierścienia nie potrzeba . Zresztą założymy zobaczymy .
MONTEREY 3.1
-
- jestem tu nowy...
Witam ,ale ten pierscien jest chyba po to aby rowek jaki sie robi od simeringu nie robil sie na wale tylko na tym pierscieniu ,a do zakladania jest jakis tam sprzet i w manualu jest pokazane jak ma byc zalozony ,pozdrawiam
-
- jestem tu nowy...
Witam jeszcze raz nie radze lac wiecej oleju niz do polowy miarki max!!! mozna uniknac wycieków
- wojtek1981
-
olej jest idealnie na połowie , a z tym urządzeniem to też patrzałem w manualu ale myślę że nawet serwis takiego czegoś nie ma , teraz jak będę wbijał to rzez ten pierścień i powinno być dobrze
MONTEREY 3.1
witam
Ktoś robił taką operacje w 2,3t. Gdzieś czytałem, że drązki i wydech trzeba odkręcać jeszcze. A w środe zabieram się za robote.
pzdr
tg
Ktoś robił taką operacje w 2,3t. Gdzieś czytałem, że drązki i wydech trzeba odkręcać jeszcze. A w środe zabieram się za robote.
pzdr
tg
frota A 2,3td