Wysoko i miekko?

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

sebo007_17
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wysoko i miekko?

Post autor: sebo007_17 » pt cze 22, 2012 8:46 pm

Witam
Jestem nowym uzytkownikiem forum i od nie dawna posiadaczem Opla Frontery 2.0i sport. Zwracam sie do was z pytaniem jak w temacie... Chodzi o to ze mam podniesiony przod i dorzucone z tylu sprezynki, wyglada fajnie przeswit jest juz do przyjecia tylko jest twardo:( byly sprezyny prawdopodobnie od Omegi(bylo twardo) wyjalem bylo bardzo nisko ale mieciutko, wrzucilem sprezyny od kadetta i jest lepiej ale to nie to, autko jest dosc skoczne jesli chodzi o jazde w terenie. Jest jakis sposob zeby zwiekszyc przeswit nie rezygnujac przy tym z komfortu?

Pozdrawiam
Sebastian

Awatar użytkownika
RudeBoy

Re: Wysoko i miekko?

Post autor: RudeBoy » pt cze 22, 2012 9:58 pm

zapytałeś na forum froty i starczy chyba...
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

sebo007_17
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sebo007_17 » sob cze 23, 2012 3:59 pm

Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to w ogole nic nie pisz... a jak chciales byc fajny to ci nie wyszlo...

guzik1125
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: guzik1125 » ndz cze 24, 2012 11:04 am

po pierwsz http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=21&t=40218

a nie z buciorami :)21

sebo007_17
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sebo007_17 » ndz cze 24, 2012 12:15 pm

Widzę ze zanim się czegoś dowiem najpierw musi każdy z czymś wyskoczyć. Ale ok...

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » ndz cze 24, 2012 9:28 pm

sebo007_17 pisze:Widzę ze zanim się czegoś dowiem najpierw musi każdy z czymś wyskoczyć. Ale ok...
Kurde , szykuje sie pojedynek :)21
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....

Awatar użytkownika
Ironcruz

Post autor: Ironcruz » pn cze 25, 2012 8:34 am

RudeBoy pisze:zapytałeś na forum froty i starczy chyba...
a czemu nie miałby też pytać tutaj? Tutaj jest jeszcze więcej użytkowników - to i kasztanów będzie więcej, a może i nawet jakieś sensowne rozwiązanie się trafi.
Tytus

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pn cze 25, 2012 9:06 am

Ironcruz pisze:
a czemu nie miałby też pytać tutaj? Tutaj jest jeszcze więcej użytkowników - to i kasztanów będzie więcej, a może i nawet jakieś sensowne rozwiązanie się trafi.
Pierwsze z brzegu - zdrowe seryjne zawieszenie ??
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » pn cze 25, 2012 10:24 am

sebo007_17 pisze:Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to w ogole nic nie pisz... a jak chciales byc fajny to ci nie wyszlo...
Dostałeś sensowne odpowiedzi na forum froty ale chcesz być mądrzejszy niż inni...
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » pn cze 25, 2012 10:25 am

Ironcruz pisze:
Bo zapytał w najwłaściwszym miejscu i dostał już sensowne odpowiedzi ale mu mało bo jego głupiego pomysłu nikt nie pochwala...
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
Ironcruz

Post autor: Ironcruz » wt cze 26, 2012 8:20 am

RudeBoy pisze:
Ironcruz pisze:
Bo zapytał w najwłaściwszym miejscu i dostał już sensowne odpowiedzi ale mu mało bo jego głupiego pomysłu nikt nie pochwala...
teraz sprawdziłem dokładnie - to ten od pomysłu resory plus sprężyny razem :)24 :)21

Chociaż w teorii takie coś powinno działać: jeśli resor (koniecznie sztuk jeden) potraktujemy jako wahacz prowadzący, a sprężynę jako element resorujący....Tylko jaki by musiał być ten resor żeby miał odpowiednią wytrzymałość i nie przeszkadzał sprężynie... Czyli konkluzja: druciarstwo i przekombinowanie.
Tytus

Awatar użytkownika
chemik2000

Post autor: chemik2000 » pt cze 29, 2012 4:15 pm

RudeBoy pisze: Bo zapytał w najwłaściwszym miejscu i dostał już sensowne odpowiedzi ale mu mało bo jego głupiego pomysłu nikt nie pochwala...
Pomysl jest dobry tylko...............wysoko i miekko! :)21

Awatar użytkownika
Arni VFR

Post autor: Arni VFR » pt cze 29, 2012 8:42 pm

Zmieniasz spręzyny o róznych twardościach - ok, w koncu trafisz taką co będzie Ci pasowac ale pomysl nad zmianą amortyzatorów, bo moze okazac sie że je też musisz wymienic na taki o innej charakterystyce. A w ogóle to pomysł nietypowy troche masz.

Rude Boy - dziwne jest to, że zwracasz mu uwagę za to, ze pyta o to samo się na innym forum podczas gdy Ty sam też na nim przesiadujesz.....troche hipokryzja, nie?. Można pytać nawet i na 10 innych forach po to, żeby sie jeszcze więcej dowiedzieć, sam też tak robie i zapewne nie jestem jedyny.
Jest - Nissan Terrano II 2.4
Był - Jeep Grand Cherokee ZJ 4.0, Opel Frontera 2.0

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » sob cze 30, 2012 8:12 am

Arni VFR pisze: Rude Boy - dziwne jest to, że zwracasz mu uwagę za to, ze pyta o to samo się na innym forum podczas gdy Ty sam też na nim przesiadujesz.....troche hipokryzja, nie?. Można pytać nawet i na 10 innych forach po to, żeby sie jeszcze więcej dowiedzieć, sam też tak robie i zapewne nie jestem jedyny.

eee... no tak jak napisałeś, można i na 100 forach siedzieć. Tyle, że tam zapytał dostał odpowiedzi a po czasie zapytuje tu.
Sam wesz, że to co pytający chce uskutecznić nie jest zbyt szczęśliwy. Trudno mu będzie zrobić "wysoko i miękko". Ja bym się zastanawiał na SPOA. Jeden element resorujący łatwiej ogarnąć. Śmiem twierdzić, że ciężko będzie spasować resor + sprężynę żeby było miękko tym bardziej przy dość lekkiej frocie.

A tak po za tym to na tym forum jestem od 2003r. Na forum froty od kiedy jeżdżę frotą. Jak sobie kupie disco będę siedział na lr forum...

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz lip 01, 2012 8:45 pm przez RudeBoy, łącznie zmieniany 1 raz.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
Ironcruz

Post autor: Ironcruz » ndz lip 01, 2012 6:03 pm

a tak wracając do tematu: już na forum Froty pokazywałem linki jakie jest zawieszenie w Fordzie f-150 Raptor.
3 pióra(!) w tak ciężkim aucie i rewelacyjne amory Foxa. Progresywne. A jak ktoś chce lepiej to wrzucają 11 piór bardzo cienkich ułożonych jak piramida.
Tytus

sebo007_17
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sebo007_17 » ndz sie 05, 2012 12:05 pm

Po pierwsze... z tymi sprezynami juz ja kupilem...
Po drugie... dlatego napisalem tez na tym forum bo nie kazdy kto jest tutaj jest tez na forum frontery a kazdy pomysl jest pomocny.
Po trzecie... Dlatego jest temat wysoko i miekko bo chce wyrzucic bezsensowne sprezyny ktore poprzedni wlasciciel dodal i nie stracic przeswitu.
A po czwarte forum jest od tego zeby sobie pomagac czy krytykowac? jak ktos sie musi dowartosciowac to niech sobie znajdzie inne miejsce przeznaczone wlasnie w tym celu.

Awatar użytkownika
amster123
Kontaktowanie:

Post autor: amster123 » pn sie 06, 2012 8:43 pm

włóż seryjne od Disco 300 - będziesz miał odpowiednio twardo i 2 cale wyżej.
... i zmień ton, bo ci żyłka strzeli jak się tak będziesz napinał
http://amster4x4.blogspot.com
CAMP4X4 - Małe Jodło

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”