felgi-frota
Moderator: Mroczny
felgi-frota
czy felgi od froty z 2001 pasują rozmiarowo do rocznika 1994? - tzn. rozstaw śrub i srednica otworu centralnego.
z góry dziekuję za odpowiedź.
z góry dziekuję za odpowiedź.
tylko że to są 16 i mają odsadzenie inne czyli może się okazać że raptem opona przy skręcie będzie obcieraćPrzede wszystkim - witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.
Pytanko dotyczy kół. Chcę kupić ten zestaw: KLIK .
Użytkuje traktor 2,3 DTR ('93, felgi "piętnastki"), a felgi z Allegro są, zdaje się, z młodszego rocznika frontery.
Kupować? Będą passiren do starej ?
Słyszałem, że rozstaw śrub jest ten sam, natomiast jest różnica w średnicy otworu centralnego?
W związku z tym, że naruszyłem regulamin (nadmieniam, iż oczywiście pogrążyłem się w bólu, więcej grzechów nie pamiętam, etc, recydywy nie przewiduje) i mój temat został zablokowany, kontynuuje tu.
Rozstaw śrub jest ten sam, to wiadomo.
A czy ktoś wie jakie są wartości ET fabrycznych felg w nowszych rocznikach? Żeby nie było rzeczywiście problemu z obcieraniem.
I czy nastapiła zmiana średnicy otowru centralnego?
Mam traktor 93', fabrycznie z takimi kołami:

Nie chciałbym się bolesnie zdziwić, kupując przez net zestaw od nowszej frontery.
Rozstaw śrub jest ten sam, to wiadomo.
A czy ktoś wie jakie są wartości ET fabrycznych felg w nowszych rocznikach? Żeby nie było rzeczywiście problemu z obcieraniem.
I czy nastapiła zmiana średnicy otowru centralnego?
Mam traktor 93', fabrycznie z takimi kołami:

Nie chciałbym się bolesnie zdziwić, kupując przez net zestaw od nowszej frontery.
Może ktoś będzie bardziej zorientowany.
Jakie ET mają te felgi?

Oblukałem dziś ją dokładanie, podane są wymiary (7x15) ale ET ni chu chu.
Chyba, że jest ono jakoś zakamuflowane w którejś z wybitych na niej cyfr...
Byłbym wdzięczny za podpowiedź ponieważ chcę zapodać Dotz Dakar 8,5x15 ET-30 i ciekaw jestem, czy przy oponie 255/70/15, we Fronterze A, nie będzie lipy (obcieranie, ewentualnie zbyt duże wysunięcie koła na zewnatrz).
Jakie ET mają te felgi?

Oblukałem dziś ją dokładanie, podane są wymiary (7x15) ale ET ni chu chu.
Chyba, że jest ono jakoś zakamuflowane w którejś z wybitych na niej cyfr...
Byłbym wdzięczny za podpowiedź ponieważ chcę zapodać Dotz Dakar 8,5x15 ET-30 i ciekaw jestem, czy przy oponie 255/70/15, we Fronterze A, nie będzie lipy (obcieranie, ewentualnie zbyt duże wysunięcie koła na zewnatrz).
Te fabryczne alusy z fotki powyżej mają ET 0?
W takim jest jeszcze ta opcja.
Tyle, że jeżeli one mają ET12, to 'schowają się' pod auto jeszcze bardziej, niż fabryczne
.
Może ktoś ma foty długiej frontery A, na 8,5x15 ET-30 ?
W takim jest jeszcze ta opcja.
Tyle, że jeżeli one mają ET12, to 'schowają się' pod auto jeszcze bardziej, niż fabryczne

Może ktoś ma foty długiej frontery A, na 8,5x15 ET-30 ?
Re: Felgi
****HELP*****glizda70 pisze:Panowie mam felgi 16'' o środku 100 a chcę zapoda 16'' o środku110 czy to będzie oK czy pierścień potrzebny jest....lub inne pomysły logiczne.....Dzięki.....
Kolego Helmut vel Glizda, tu na forum Opla mało kolegów ma aż takie doświadczenie
...
Zadałem interesujące Cię pytanie na forum Felg - tam się pytaj. Tu masz linka:
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=40055
Ja juz jestem na TAK, tym bardziej, że Mangels nie robi innych otworów centralnych mniejszych jak 110 mm dla rozstawu 6x139.
Na forum Felg - wypowiadają się ludzie którzy mocno katują maszyny i temat felg nie jest im obcy.

Zadałem interesujące Cię pytanie na forum Felg - tam się pytaj. Tu masz linka:
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=40055
Ja juz jestem na TAK, tym bardziej, że Mangels nie robi innych otworów centralnych mniejszych jak 110 mm dla rozstawu 6x139.
Na forum Felg - wypowiadają się ludzie którzy mocno katują maszyny i temat felg nie jest im obcy.
Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL 

- mazurkas007
-
Gdzieś mi się obiło o uszy, że alusy od Frotek po 98r mają ET38.
a juz wiem gdzie mi sie obiło
http://www.allegro.pl/item172418946_jee ... era_b.html
ps. o ile sprzedający wie co pisze.
a juz wiem gdzie mi sie obiło

http://www.allegro.pl/item172418946_jee ... era_b.html
ps. o ile sprzedający wie co pisze.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor