Przycisk T/GATE OPENER ???
Moderator: Mroczny
- RADEK_DUZY
-
Niestety mam też klapę otwieraną na dół
Działa to tak, że pomimo zamkniętego zamka na klapie, tigejtem otwiera się szyba tylna, a klapę otwiera się klamką tak jak normalnie przy otwartym zamku. Późni9ej po zamknięciu znowu całość jest zamknięta na klucz.
Pozdrawiam
Radek

Pozdrawiam
Radek
Kiedyś Frontera '93 2,4 benzyna+gaz
Obecnie Daihatsu ROCKY '91 2,8TD (DL-52)(F75 wagon)
Obecnie Daihatsu ROCKY '91 2,8TD (DL-52)(F75 wagon)
- TMERLIN
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Ten sam model, ten sam rocznik, to samo dzialanie. Otwieranie tylnej szyby tylko przy zaciagnietym "recznym" (bez koniecznosci kluczyka w stacyjce), otwarcie szyby przyciskiem powoduje odblokowanie klapy (mimo zamknietej klapy na kluczyk) - a noz ktos chce otworzyc klape jak ma otwarta szybe?? Zamkniecie szyby powoduje zablokowanie zamka klapy. oczywiscie wszystko jest sprzezone z czujnikiem polozenia wycieraczki, by jej nie urwac, chociaz u mnie to silowniki nie sa znowu takie mocne by same podnesc klape.
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Frontera '92 5D 2.4 Long
<-=MERLIN=->
Frontera '92 5D 2.4 Long
<-=MERLIN=->
-
- jestem tu nowy...
A czemu kluczyk na zapłonie. Prawidłowo powinno działać bez kluczyka i z kluczykiem w stacyjce tzn. ZAWSZEkpt.Saper pisze:PANOWIE
podsumowując zwycięską walkę z tym ustrojstwem to działa tak:
1 kluczyk w stacyjkę i kręcimy aż zapalą się kontrolki
2 zaciągamy ręczny kontrolka musi świecić
3 wciskamy T/gate'a i co cud techniki działa
wrunkiem technicznym jaki musi być spełniony to prawidłowo podpięte kable do czujnika położenia wycieraczki tj. przy czujniku są trzy końcówki męskie kable szt. 2 mają być wsunięte na obie skrajne środkowa wolna kolor kabli może być różny w zależności od rocznika ale opcje są tylko dwie więc jak nie tak to podpinamy na odwrót
w efekcie mamy działającą wycieraczkę otwierającą się szybę i co ciekawe klapa też się otwiera mimo iż zamek jest zamknięty ale widocznie to tak jest rozwiązane konstrukcyjnie że jak nie otwieramy kluczykiem to t/gate'mto mi się zrobiło od naprawiania tego szajsu
Froterka 2, 4 1994 w pakiecie z gazkuchnią była. Teraz jest B w jedynej słusznej benzynie z gazem
.
.
Mam podobny problem nie działa mi wycieraczka,spryskiwacz ani otwieranie szyby,z tymi kabelkami kombinowałem po skrajnych i tak jak na zdjęciu nic to nie dało czy jest jeszcze może jakiś przekaźnik który za to odpowiada frotka 1996 2.8TDI a może ktoś napisze jak jest to podłączone do przełącznika na desce(być może poprzedni właściciele coś kombinowali) zdjęcie z kolorami kabelków w kostce by wszystko wyjaśniło - jeszcze jedno pytanie czy przy położeniu spoczynkowym wycieraczki przełącznik (ten na zdjęciu przy którym przełączaliście kabelki na skrajne męskie) powinien być zwarty? bo u mnie jest rozwarty
-
- jestem tu nowy...
Do wszystkich , którzy maja problem z niedziałaniem tylnej wycieraczki.
Sprawdzcie czy alarm niefabryczny (jesli jest), nie jest czasami podłączony pod wyłącznik otwarcia tylnej szyby (ten w zamku w klapie) albo pod lampke oswietlenia bagaznika. Czasami alarmy podaja jakies nieustalone napiecie do przewodów na wyłączniki drzwiowe, podobne do masy, a wtedy moduł sterujacy wycieraczki nie zezwoli na właczenie wycieraczki. Cos takiego miałem w fronterze u brata. Dało niezle popalic w poszukiwaniach. Przekaznik i moduł wycieraczki znajduje sie w lewym tylnym boczku, pod tapicerka bagaznika.
Sprawdzcie czy alarm niefabryczny (jesli jest), nie jest czasami podłączony pod wyłącznik otwarcia tylnej szyby (ten w zamku w klapie) albo pod lampke oswietlenia bagaznika. Czasami alarmy podaja jakies nieustalone napiecie do przewodów na wyłączniki drzwiowe, podobne do masy, a wtedy moduł sterujacy wycieraczki nie zezwoli na właczenie wycieraczki. Cos takiego miałem w fronterze u brata. Dało niezle popalic w poszukiwaniach. Przekaznik i moduł wycieraczki znajduje sie w lewym tylnym boczku, pod tapicerka bagaznika.
Froterka 2, 4 1994 w pakiecie z gazkuchnią była. Teraz jest B w jedynej słusznej benzynie z gazem
.
.
Niestety modułu tam niema jest za to wtyczka z łączeniem przewodów od tylnej klapy do wiązki widać ktoś tam grzebał ( przewody przecięte i od nowa połączone tylko kolory inne) z klapy wychodzą inne kolory wtyk żeński a dalej w męskim (lub odwrotnie ) inne kolory może ma ktoś to rozrysowane kolorami
Frontera 1996 2.8TDI
-
- jestem tu nowy...
A szukałeś modułu głęboko , czy tylko z brzegu przez otwór głośnika?. Jak nie sciągnołeś tapicerki to go nie namacasz , bo jest przykrecony pod oknem bagaznika , ale blizej słupka pomiedzy drzwiami a bagaznikiem. No chyba ze u ciebie go tam niema. Niestety nie ma zadnych zdjec instalacji ani rozpiski z kolorami.
.
.
Może komuś się przyda wiązka idąca z tylnej części mojej frotki leci lewą stroną i rozgałęzia się (patrząc od tyłu)za przednim siedzeniem (siedzenie kierowcy ) a swojej usterki jeszcze nie znalazłem dalej czekam na jakieś podpowiedzi mam w tylnej klapie siłownik do otwierania tylnej szyby ale włącznika nigdzie nie widać wycieraczka dalej nie działa czekam cieplejszych dni muszę uporać się z tym problemem
Frontera 1996 2.8TDI
-
- jestem tu nowy...
Upss!! Nie mów tego głośno bo moja Frocia o tym nie wie, i jak narazie włącza tylną wycieraczke bez względu czy któreś drzwi są zamknięte lub otwarte(oczywiście nie mam tu na myśli klapy i szyby bagażnika)Indian pisze:Oczywiście tylna wycieraczka działa tylko wtedy gdy zamknięte są wszystkie drzwi.

.
.
-
- jestem tu nowy...
zuzel74 pisze:... mam w tylnej klapie siłownik do otwierania tylnej szyby ale włącznika nigdzie nie widać wycieraczka dalej nie działa czekam cieplejszych dni muszę uporać się z tym problemem
To kolega Zuzel74 nie znalazł wogóle wyłacznika(w sensie sterowania) od szyby, a zaczyna rozbierac samochód

.
.
Moze u Ciebie jest inaczej? Ja kupujac moj pojazd bylem przekonany o uszkodzeniu mechanizmu tylnej wycieraczki I juz mialem rozkrecac klape. Jednak analiza schematu elektrycznego pozwolila ustalic ze czujniki ktore sa w drzwiach (od oswietlenia wnetrza) sa spiete wszystkie razem I jesli tylko w srodku pali sie swiatlo to tylna wycieraczka nie zadziala.. Pozdrawiamgenek1000 pisze:Upss!! Nie mów tego głośno bo moja Frocia o tym nie wie, i jak narazie włącza tylną wycieraczke bez względu czy któreś drzwi są zamknięte lub otwarte(oczywiście nie mam tu na myśli klapy i szyby bagażnika)Indian pisze:Oczywiście tylna wycieraczka działa tylko wtedy gdy zamknięte są wszystkie drzwi.
Frontera long 2,3TDR 1993r
-
- jestem tu nowy...
A jak z brzeczykiem od światełIndian pisze:Moze u Ciebie jest inaczej? Ja kupujac moj pojazd bylem przekonany o uszkodzeniu mechanizmu tylnej wycieraczki I juz mialem rozkrecac klape. Jednak analiza schematu elektrycznego pozwolila ustalic ze czujniki ktore sa w drzwiach (od oswietlenia wnetrza) sa spiete wszystkie razem I jesli tylko w srodku pali sie swiatlo to tylna wycieraczka nie zadziala.. Pozdrawiamgenek1000 pisze:Upss!! Nie mów tego głośno bo moja Frocia o tym nie wie, i jak narazie włącza tylną wycieraczke bez względu czy któreś drzwi są zamknięte lub otwarte(oczywiście nie mam tu na myśli klapy i szyby bagażnika)Indian pisze:Oczywiście tylna wycieraczka działa tylko wtedy gdy zamknięte są wszystkie drzwi.

.
.