Tylna klapa-szyba

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
TMERLIN
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Tylna klapa-szyba

Post autor: TMERLIN » ndz paź 30, 2005 11:11 pm

Z tego co czytałem na forum to kazdy narzeka we Frotce na tylna klape-szybe. No mnie ona coraz bardziej zaczyna denerwować, zwłaszcza podczas jazdy po "kocich łbach" ... może ją jakoś poluzowałem ??? odgłosy które wydaje sa niezbyt ciekawe i miłe ;) .. czy ktos ma opracowane sposoby na ten element długiej Frotki ???
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Frontera '92 5D 2.4 Long
<-=MERLIN=->

Awatar użytkownika
KOBZI

Post autor: KOBZI » pn paź 31, 2005 8:01 am

ja osobiście nie narzekam bo jak narazie koło na kalapie i klapa jest ok
chyba że coś poprzednik mojej frotki zmotał

pzdr
KOBZIAK
aktualnie brak 4x4

Awatar użytkownika
Fazi

Post autor: Fazi » pn paź 31, 2005 8:08 am

Ja stawiam na koło zapasowe.... zdejmij go i zobaczysz czy jest cicho. Koło zawsze mocno obciąża klapę i szybko powstają luzy a co za tym idzie zgrzyty.
Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL ;-)

Awatar użytkownika
TMERLIN
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: TMERLIN » pn paź 31, 2005 9:48 am

MOja wersja niestety ma zapas w bagazniku ... wiec nie stawiam na obciazenie klapy .. poza tym to raczej slychac nie klape dolna ( metalowa), ale gorna - szybe jak by na wybojach zamkniecie ocieralo o siebie
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Frontera '92 5D 2.4 Long
<-=MERLIN=->

Awatar użytkownika
Phalik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Tylna klapa-szyba

Post autor: Phalik » śr lis 02, 2005 8:03 am

Do szału doprowadzało mnie skrzypinie szyby podczas jazdy.

Obleciałem gumę WD 40 i ucichło ( czynność należy powtarzać )

Z pozdr... :lol:

Antek-frotka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

tylna klapa

Post autor: Antek-frotka » śr lis 02, 2005 9:22 am

Witaj, ja miałemten sam pproblem i szlag mnie trafiał. Więc wsadziłem kolesia do bagażnika i ustaliłpodczas jazdy, że tylna szyba puka i skrzypi, zwłaszcza na dziurach. I ... okazało się, że mam luz na zamku szyby. Naprawiłam to okręcając taśmą izolacyjną swożeń zatrzaskujący się w zamku. Jest on na szybie. Pozdro i co ze spotkankiem.

Awatar użytkownika
Balkandriver
Kontaktowanie:

Re: tylna klapa

Post autor: Balkandriver » śr lis 02, 2005 8:55 pm

Antek-frotka pisze:Witaj, ja miałemten sam pproblem i szlag mnie trafiał. Więc wsadziłem kolesia do bagażnika i ustaliłpodczas jazdy, że tylna szyba puka i skrzypi, zwłaszcza na dziurach. I ... okazało się, że mam luz na zamku szyby. Naprawiłam to okręcając taśmą izolacyjną swożeń zatrzaskujący się w zamku. Jest on na szybie. Pozdro i co ze spotkankiem.
I to jest najlepsze rozwiązanie - pomoc w bagażniku, ale zamiast taśmy izolacyjnej może jakaś regulacja?
A co do sposobu Kol. Phalik`a - WD-40 na uszczelki to samo zło! Natrzyj uszczelki (tyczy się to wszelkich el. gumowych) olejem silikonowym, względnie gliceryną zmieszaną z denaturatem (taki rozbełtany roztwór),
sprawdzona mikstura na lato i zimę jeszcze przez mego Ojca i stosowana od wielu lat przeze mnie - nie miałem nigdy problemów z otwieraniem drzwi w zimie i parcieniem uszczelek z wiekiem.Tyle, że nalezy robić to regularnie.
Pozdrawiam
Balkandriver
Frontera Long 2.8 TDi
http://www.fotolandia4x4.com - relacje, zdjęcia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”