Szybkie pytanko o ABS [Frontera B]

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

ttc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Szybkie pytanko o ABS [Frontera B]

Post autor: ttc » pt paź 20, 2006 12:33 pm

Czy jak padnie tylny czujnik ABS-u to podczas ostrego heblowania:

a) ABS nie działa tylko w tylnej osi
b) ABS nie działa wcale
c) Kierowca musi liczyć się z faktem że może w coś przypier….ić

Na powyższe pytania należy odpowiedzieć podając odpowiednie litery tj. A, B lub C. Może być więcej niż jedna prawidłowa odpowiedz. Odpowiedź można uzasadnić jeśli ktoś uzna to za stosowne. W konkursie niestety nie przewidziano nagród.
Frontera B 2.2 DTI

Zbendul

Post autor: Zbendul » pt paź 20, 2006 4:23 pm

odpowiedz B i C ale c to raczej zawsze ;))

ja w swojej wogole nie mam abs`u to jest kicha kurrr...a ?! kupilem i sie dowiedzielaem huhe
Byla : Frontera 2,2 benzyna ,dluga 97 rok

Aktualnie : jedzie ....disco :)

Ryży Koń

Post autor: Ryży Koń » pt paź 20, 2006 4:27 pm

A wiełc jezd tak...
Jak się czujnik wysra z radością wielką to się kontrolka świeci i ABS nie działa wcale. Tak więc po prostu śmigasz furą bez ABSu, która tylko waży trochę więcej bo pod maską wozisz trochę niepotrzebnego złomu :D
We Frocie B dość często pada czujnik ABSu montowany na gruszce tylnego dyfra. Sądzę że wiesz o tym, że jest tam z tyłu tylko jeden czujnik.
Ale...jak w każdej bajce.... jest mały myk. Jeśłi jest jakaś przerwa na łączach . To może zaistnieć taka sytuacja, ze kontrolka sie nie sieci a ABS wariuje. Ja tak miałem z lewym przednim kołem. Skutkowało to włączaniem ABSu przy prędkości w okolicach 5 do 10 km/h czyli np w korku. Spowodowało to kilkukrotną konieczność prania bielizny kiedy to 5 m od przeszkody ABS stwierdzał że obniży ciśnienie w układzie i samochód przestawał hamowac a odległość malała.......

Pasuje taka odpowiedź?

ttc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ttc » sob paź 21, 2006 1:31 pm

Ok dzieki tyle chciałem wiedzieć. Wlasnie mam typowe objawy swieci się kontrolka ABS i nie ma abs'u. Wiem też że nie ma łączności z tylnym czujnikiem ABS lub czujnik padł. Nie byłem tylko pewien wlasnie czy przy braku łączności z czujnikiem w tylnej osi abs nie dziala wogóle czy działa tylko z przodu. Lepiej by chyba było żeby chociaż przód działał, no ale jak ktoś to już tak wymyślił to pewnie ma tak być. Mam nadzieję że to tylko kabelek albo wtyczka :) bo czujnik pewnie trochę kosztuje a i roboty zapewne jest żeby go wymienić... :(
Frontera B 2.2 DTI

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”