Czy jak padnie tylny czujnik ABS-u to podczas ostrego heblowania:
a) ABS nie działa tylko w tylnej osi
b) ABS nie działa wcale
c) Kierowca musi liczyć się z faktem że może w coś przypier….ić
Na powyższe pytania należy odpowiedzieć podając odpowiednie litery tj. A, B lub C. Może być więcej niż jedna prawidłowa odpowiedz. Odpowiedź można uzasadnić jeśli ktoś uzna to za stosowne. W konkursie niestety nie przewidziano nagród.
Szybkie pytanko o ABS [Frontera B]
Moderator: Mroczny
Szybkie pytanko o ABS [Frontera B]
Frontera B 2.2 DTI
A wiełc jezd tak...
Jak się czujnik wysra z radością wielką to się kontrolka świeci i ABS nie działa wcale. Tak więc po prostu śmigasz furą bez ABSu, która tylko waży trochę więcej bo pod maską wozisz trochę niepotrzebnego złomu
We Frocie B dość często pada czujnik ABSu montowany na gruszce tylnego dyfra. Sądzę że wiesz o tym, że jest tam z tyłu tylko jeden czujnik.
Ale...jak w każdej bajce.... jest mały myk. Jeśłi jest jakaś przerwa na łączach . To może zaistnieć taka sytuacja, ze kontrolka sie nie sieci a ABS wariuje. Ja tak miałem z lewym przednim kołem. Skutkowało to włączaniem ABSu przy prędkości w okolicach 5 do 10 km/h czyli np w korku. Spowodowało to kilkukrotną konieczność prania bielizny kiedy to 5 m od przeszkody ABS stwierdzał że obniży ciśnienie w układzie i samochód przestawał hamowac a odległość malała.......
Pasuje taka odpowiedź?
Jak się czujnik wysra z radością wielką to się kontrolka świeci i ABS nie działa wcale. Tak więc po prostu śmigasz furą bez ABSu, która tylko waży trochę więcej bo pod maską wozisz trochę niepotrzebnego złomu

We Frocie B dość często pada czujnik ABSu montowany na gruszce tylnego dyfra. Sądzę że wiesz o tym, że jest tam z tyłu tylko jeden czujnik.
Ale...jak w każdej bajce.... jest mały myk. Jeśłi jest jakaś przerwa na łączach . To może zaistnieć taka sytuacja, ze kontrolka sie nie sieci a ABS wariuje. Ja tak miałem z lewym przednim kołem. Skutkowało to włączaniem ABSu przy prędkości w okolicach 5 do 10 km/h czyli np w korku. Spowodowało to kilkukrotną konieczność prania bielizny kiedy to 5 m od przeszkody ABS stwierdzał że obniży ciśnienie w układzie i samochód przestawał hamowac a odległość malała.......
Pasuje taka odpowiedź?
Ok dzieki tyle chciałem wiedzieć. Wlasnie mam typowe objawy swieci się kontrolka ABS i nie ma abs'u. Wiem też że nie ma łączności z tylnym czujnikiem ABS lub czujnik padł. Nie byłem tylko pewien wlasnie czy przy braku łączności z czujnikiem w tylnej osi abs nie dziala wogóle czy działa tylko z przodu. Lepiej by chyba było żeby chociaż przód działał, no ale jak ktoś to już tak wymyślił to pewnie ma tak być. Mam nadzieję że to tylko kabelek albo wtyczka
bo czujnik pewnie trochę kosztuje a i roboty zapewne jest żeby go wymienić... 

Frontera B 2.2 DTI