Temperatura i kreski ;)
Moderator: Mroczny
Temperatura i kreski ;)
przy ktorej kresce wlaczaja sie u was wentylatory ?
u mnie dochodzi do hmm jedna przed czerwona i nic ?
czy moze byc padniety czujnik ?
czy wlacznik wentylatorow jest w tym czujniku ?
( czy moze wskazywac temp a nie zalaczac wentyli )?
czy czujnik a wlacznik to oddzielne sprawy
pzdr.
u mnie dochodzi do hmm jedna przed czerwona i nic ?
czy moze byc padniety czujnik ?
czy wlacznik wentylatorow jest w tym czujniku ?
( czy moze wskazywac temp a nie zalaczac wentyli )?
czy czujnik a wlacznik to oddzielne sprawy
pzdr.
Byla : Frontera 2,2 benzyna ,dluga 97 rok
Aktualnie : jedzie ....disco

czujnik dostaje prąd ale na deske już nie dochodzi-szukaj przerwymakar1980 pisze:u mnie czujnik temp nie działa wentylator załącza sie normalnie, czujnik wymieniony, przy zwarciu z masą wskazówka skacze a na desce ciągle na dole i co to moze być??
Zbendul- ty zaś zacznij od sprawdzenia bezpieczników i instalacji-może padł silniczek wentylatora(daj mu prąd na krótko i zobacz czy wogóle kręci)- jak to sprawdzisz daj znać -będziemy myśleć dalej
Zbendul- ty zaś zacznij od sprawdzenia bezpieczników i instalacji-może padł silniczek wentylatora(daj mu prąd na krótko i zobacz czy wogóle kręci)- jak to sprawdzisz daj znać -będziemy myśleć dalej[/quote]
na krotko zapier...a az milo
to sprawdzilem w pierwszej kolejnosci bezpieczniki rowniez cacy
na krotko zapier...a az milo

może się myle ale oprócz bezpiecznika w skrzynce powinien być jeszcze jeden w obwodzie- gdzieś blisko wentylatora. Generalnie to kontrolka i szukamy prądu po kolejnych punktach- najlepiej przy temp. 2/3(wtedy powinien zaskakiwać wentylator)-podaje Ci wskazówki po omacku (ja bym tak robił) -bo u mnie wisko siedzi
czujnik temperatury i włącznik wentylatora to osobne sprawy . są dwie możliwości ( wyłaczam sprawę samego wiatraka bo już sprawdziłeś ) . pierwsza to sam włącznik , druga może masz walniętą uszczelkę pod głowicą i wali ci kompresję do układu chłodzenia , robi się poduszka powietrzna w chłodnicy i nie ma przepływu . sprawdź na nagrzanym silniku czy chłodnica jest cała gorąca . jeśli chłodnica jest gorąca i wsio jak trzeba to zdejmij kable z włacznika i zewrzyj jak nie ruszy to włącznik . piszę po omacku troszku bo mam wisko , ale zasada działania wszędzie jest taka sama , a miałem tak w plaskaczu .
pozdrawiam
pozdrawiam
gg 1236340
po problemie ....
okazalo sie ze jakis debilny angol wsadzil rure od omegi bez czujnika zalaczajacego wentyl ?!?!?!
( w omedze czujnik w chlodnicy we fronterze na rurze od termostatu do chlodnicy )
no i dziala jak nalezy ...przynajmniej to na razie

okazalo sie ze jakis debilny angol wsadzil rure od omegi bez czujnika zalaczajacego wentyl ?!?!?!
( w omedze czujnik w chlodnicy we fronterze na rurze od termostatu do chlodnicy )
no i dziala jak nalezy ...przynajmniej to na razie

- grzesio-TT
- jestem tu nowy...
- fourup
- Kontaktowanie:
Nie patrz w takim razie na wskazówkę, tylko włącz ogrzewanie na full i zobacz jakie zimne/chłodne/ciepłe/gorące powietrze leci z nagrzewnicy. Jeśli na zagrzanym motorze nie leci gorące, to zajrzałbym na termostat (mógł paść i cały czas płyn krąży w długim obiegu i auto się nie dogrzewa...grzesio-TT pisze:(...) temp nie idzie w góre dochodzi do 1/3-1/4 od dołu. chyba że wolno.. teren albo korek w mieście wtedy przekroczy 50%...
~fourup/zupka
Troopek był
Opuzu Frontper się już nie buduje...
GG:7509837
GSM:660264573
Troopek był

Opuzu Frontper się już nie buduje...

GG:7509837
GSM:660264573
- grzesio-TT
- jestem tu nowy...
- grzesio-TT
- jestem tu nowy...
- grzesio-TT
- jestem tu nowy...
heheh chłopaki niestety to zdjęcie frotki jaką oglądałem w niemczech (była też na mobile .de) ja swoją kupiłem a ta kosztowała 4 tys euro miala silnik 2,8 diesel i mnie niebyło stać ... niestety mam nadzieje ze moja w przyszłości też taka bedzie może na wiosne..... choć troche... co do oponek niestety nie wiem ale napewno nie 31.. 
pozdrawiam

pozdrawiam
- grzesio-TT
- jestem tu nowy...
Witam !
Czy przy "chłodniejszych temperaturach" skoki wskazówki temperatury silnika są normalne. Podczas jazdy wskazówka dochodzi do połowy po czym spada i dzieje sie tak w kółko. Wahania nie są na ogół duże ale zdarza sie nie raz że od "połowy" spadnie do "jednej czwartej" i znowu do góry...
Może to być wina termostatu
Frontera Sport 2.0 z 1994 roku.
Czy przy "chłodniejszych temperaturach" skoki wskazówki temperatury silnika są normalne. Podczas jazdy wskazówka dochodzi do połowy po czym spada i dzieje sie tak w kółko. Wahania nie są na ogół duże ale zdarza sie nie raz że od "połowy" spadnie do "jednej czwartej" i znowu do góry...
Może to być wina termostatu

Frontera Sport 2.0 z 1994 roku.
Opel Frontera Sport 2.0 & Opel Frontera 2.4