Witam
Chcialem wymienic swiece w moim Amigo. Jako ze jest to blizniak frotki chcialem zapytac jakie swiece sa w nim stosowane-oczywiscie by dwa razy ich nie wykrecac, oszczedzic sobie pracy na chlodku.
Chcialem tez zpytac czy jest to prosta wymianka, widze ze kable wys. napiecia sa zasloniete plastikowym panelem, nie wiem czy pod spodem nie ma jakichs zasadzek, czyli czy nie sa potrzebne jakies specjalne klucze itp. Czy ktos je juz sam wymienial?
Prosze o porade.
Pozdro
LG
Jakie swieczki do Frotki 2,2 po 99r?
Moderator: Mroczny
- leszek_g
- jestem tu nowy...
Jakie swieczki do Frotki 2,2 po 99r?
*Isuzu Rodeo 3.2
*Honda VFR 750F
*Honda VFR 750F
- leszek_g
- jestem tu nowy...
Sam sobie odpowiadam. Wymiana nie jest żadną filozofią, klucz do świec 16 i naprzód. Świece oryginalne to Champion RC10PYP4 platynowane, z interwalem 100kkm, zamienniki to np: NGK BKR5EP-11, BOSCH FR7DPP22U. Może sie komuś przyda przed wymianką i oszczędzi czas na rozkrecanie, skrecanie wyjazd do sklepu i znowu rozbieranie.
Przy okazji wyszło, że w otworze na 4 i 3 świece było ze 4 cm oleju silnikowego, pewnie uszczelka pokrywy zaworów przecieka-do wymiany. Ciekawostką jest to,że silnik pracował poprawnie i nie gubił zapłonów, nie miał przebicia mimo, że fajka świecy była kompletnie mokra od oleju!
Pozdro
LG
Przy okazji wyszło, że w otworze na 4 i 3 świece było ze 4 cm oleju silnikowego, pewnie uszczelka pokrywy zaworów przecieka-do wymiany. Ciekawostką jest to,że silnik pracował poprawnie i nie gubił zapłonów, nie miał przebicia mimo, że fajka świecy była kompletnie mokra od oleju!
Pozdro
LG
*Isuzu Rodeo 3.2
*Honda VFR 750F
*Honda VFR 750F