Jakie swieczki do Frotki 2,2 po 99r?

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
leszek_g
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Jakie swieczki do Frotki 2,2 po 99r?

Post autor: leszek_g » czw mar 22, 2007 4:30 pm

Witam

Chcialem wymienic swiece w moim Amigo. Jako ze jest to blizniak frotki chcialem zapytac jakie swiece sa w nim stosowane-oczywiscie by dwa razy ich nie wykrecac, oszczedzic sobie pracy na chlodku.
Chcialem tez zpytac czy jest to prosta wymianka, widze ze kable wys. napiecia sa zasloniete plastikowym panelem, nie wiem czy pod spodem nie ma jakichs zasadzek, czyli czy nie sa potrzebne jakies specjalne klucze itp. Czy ktos je juz sam wymienial?

Prosze o porade.

Pozdro
LG
*Isuzu Rodeo 3.2
*Honda VFR 750F

Awatar użytkownika
leszek_g
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: leszek_g » sob mar 24, 2007 9:49 am

Sam sobie odpowiadam. Wymiana nie jest żadną filozofią, klucz do świec 16 i naprzód. Świece oryginalne to Champion RC10PYP4 platynowane, z interwalem 100kkm, zamienniki to np: NGK BKR5EP-11, BOSCH FR7DPP22U. Może sie komuś przyda przed wymianką i oszczędzi czas na rozkrecanie, skrecanie wyjazd do sklepu i znowu rozbieranie.

Przy okazji wyszło, że w otworze na 4 i 3 świece było ze 4 cm oleju silnikowego, pewnie uszczelka pokrywy zaworów przecieka-do wymiany. Ciekawostką jest to,że silnik pracował poprawnie i nie gubił zapłonów, nie miał przebicia mimo, że fajka świecy była kompletnie mokra od oleju!

Pozdro

LG
*Isuzu Rodeo 3.2
*Honda VFR 750F

Awatar użytkownika
wojtekkk

Post autor: wojtekkk » sob mar 24, 2007 12:43 pm

Ciekawostką jest to,że silnik pracował poprawnie i nie gubił zapłonów, nie miał przebicia mimo, że fajka świecy była kompletnie mokra od oleju!
-w/g mnie to nie ciekawostka tylko oznaka sprawnych przewodów
zwolennik bfgoodrich
http://www.mazury4x4.pl
montek się tworzy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”