Amorki zamiast resorów?

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

grzesiu911
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Amorki zamiast resorów?

Post autor: grzesiu911 » ndz wrz 16, 2007 9:45 am

Witam wszystkich serdecznie.
Nie wiem do jakiej kategorii wrzucic to moje pytanie ale ponoc kto pyta, nie bladzi. Zatem pytam: czy istnieje mozliwosc zamontowania we Fronterze zamiast zawieszenia opartego na resorach, wstawienie amortyzatorow. Czy nie bylo by to lepsze rozwiazanie, tansze w eksploatacji, i latwiejsze do zamontowania? Tak mnie naszla taka mysl. Wydaje mi sie ze miejsca jest sporo, zeby to zrobic, a przeszukujac dotychczasowe tematy nie natknalem sie na taki problem. oczywiscie zeby nie bylo, mam na mysli wersje starsze, bo w nowszych juz chyba jest zastosowane zawieszenie tylne na amorkach.
No to pozdrawiam serdecznie w ten ładny Niedzeilny poranek, i czekam na jakias dyskusje moze.
Pozdrawiam, Grzesiek:)

timo

Post autor: timo » ndz wrz 16, 2007 9:54 am

najpierw poczytaj czym jest i do czego sluzy resor, a do czego amortyzator. bo na razie to sorki, ale poziom Twojej wiedzy wyklucza rzeczowa dyskusje.

Awatar użytkownika
Wo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wo » ndz wrz 16, 2007 10:04 am

mam wrazenie ze nazewnictwo ci sie pomieszalo bo jak bys zerknal pod frotke zobaczyl bys z tylu resory a mniej wiecej po srodku przykrecone do nich amortyzatory :D
Froterka 2,3DTR

Awatar użytkownika
Miras M

Post autor: Miras M » ndz wrz 16, 2007 11:21 am

Może znajomością nazewnictwa elementów zawieszenia kolega nie grzeszy ale chyba wiadomo o co mu chodzi :wink: Zawieszenie tylne na sprężynach jak mniemam, takie jak od bodajże 1995r we Frocie
tansze w eksploatacji
tańsze w eksploatacji raczej są resory
latwiejsze do zamontowania
resory są zdecydowanie łatwiejsze do zamontowania jak cała sprężynowa zawiecha

Przewaga zawieszenia sprężynowego nad resorowym polega na większym komforcie i lepszym wybieraniu nierówności, szczególnie przy szybszej jeździe.
same starocie

Awatar użytkownika
wojtekkk

Post autor: wojtekkk » ndz wrz 16, 2007 1:38 pm

podsumowując -odpuść sobie
zwolennik bfgoodrich
http://www.mazury4x4.pl
montek się tworzy

grzesiu911
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grzesiu911 » ndz wrz 16, 2007 6:41 pm

hehe, no oki, wszystko jasne. Ano macie racje, nie jestem mechanikiem i nie znam sie na wszystkim co we Frocie siedzi. No chociaz moze i powinienem (bo do niektorych rzeczy specem byc nie trzeba, a nazwac poprawnie mozna by bylo) :D ale co tam, wazne ze zaskoczyliscie, o co mi chodzi i chwala Wam za to.
Dzieki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wo » ndz wrz 16, 2007 7:56 pm

apropos zawieszenia to tez myslalem zeby je podniesc (mam klapniete)dzieki sprezynom ale gdzies tu na forum znalazlem jak z resorow od poloneza sklecic calkiem sympatyczny zestaw do froci
Froterka 2,3DTR

klucz13

Kontaktowanie:

Re: Amorki zamiast resorów?

Post autor: klucz13 » ndz wrz 16, 2007 8:03 pm

grzesiu911 pisze:Witam wszystkich serdecznie.
Nie wiem do jakiej kategorii wrzucic to moje pytanie ale ponoc kto pyta, nie bladzi. Zatem pytam: czy istnieje mozliwosc zamontowania we Fronterze zamiast zawieszenia opartego na resorach, wstawienie amortyzatorow. Czy nie bylo by to lepsze rozwiazanie, tansze w eksploatacji, i latwiejsze do zamontowania? Tak mnie naszla taka mysl. Wydaje mi sie ze miejsca jest sporo, zeby to zrobic, a przeszukujac dotychczasowe tematy nie natknalem sie na taki problem. oczywiscie zeby nie bylo, mam na mysli wersje starsze, bo w nowszych juz chyba jest zastosowane zawieszenie tylne na amorkach.
No to pozdrawiam serdecznie w ten ładny Niedzeilny poranek, i czekam na jakias dyskusje moze.
Pozdrawiam, Grzesiek:)
Brał korepetycje,wada genetyczna czy tylko rżnie głupa ??
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
pibis

Post autor: pibis » pn wrz 17, 2007 12:12 am

Kluczu, a co Tobie się tak na kasztany zebrało ostatnio? :D Co patrzę w jakiś temat, to akurat podsumowałeś :D:D:D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”