brak ładowania-kontrolka zgaszona
Moderator: Mroczny
brak ładowania-kontrolka zgaszona
Czy ktoś może podać mi jakąś informacje co może być sfajdolone w ładowaniu frotki 2,8 TDI? Ładowania brak a kontrolka nie świeci... problem w tym że po przekręceniu stacyjki - wtedy kiedy wszystkie kontrokli zwykle świecą... ta od ładowania też nie świeci wcale..!?
prócz żaróweczki mam jeszcze wskaźnik ładowania...on też nie dygnął...czyli pokazuje tylko stan akumulatora.Fazi pisze:A sprawdzałeś żarówkę- wieczna nie jest
Ale ale... pogrzebnąłem z moją perełką odrobinkę i mam nowe wieści.
Kontrolka czasami nie świeci a czasami delikatnie żarzy...wziąłem młotek w ręce ( słowem bez majzla i młota to nie robota ) i delikatnie stuknąłem w alternator... ładowanie automatycznie wróciło do normy...Fakt ... po kilku próbach włączania i wyłączania kontrolka znów przestawała świecić...ale puknięcie w alternator zawsze pomagało.
Prawdopodobnie szczotki w altku są już dowalone i się wieszają w prowadzeniach. Niestety nie jestem fachowcem elektrykiem i to tylko moje domysły ale logicznie patrząc mam chyba rację.
Czy rozbiórka altka (dostęp do szczotek) jest bardzo pracochłonny? Wszak można to załatwić oddając auto do mechanika...ale więcej frajdy jak się samemu z perełką robi.