Opony w Fronterce sport
Moderator: Mroczny
- grzesst27
- jestem tu nowy...
Opony w Fronterce sport
Witam! Mam pytanko, wie ktoś może jakie fabrycznie powinna mieć Fronterka 2.0 Sport z 1993r?
Ja miałem 255/75/15, ale wydają mi się ciut za szerokie, bo to auto chodziło jak "taczki" a koleiny to już w ogóle.....nieporozumienie-choć wiem że to nie kwestia opon tylko dróg...
Teraz zakupiłem oponki AT 215/80/15 i fura troszkę ożyła na drodze i z zimą sobie radzi tylko na 2H, tylko z prędkościomierzem nie mogę dojść do ładu...
Ja miałem 255/75/15, ale wydają mi się ciut za szerokie, bo to auto chodziło jak "taczki" a koleiny to już w ogóle.....nieporozumienie-choć wiem że to nie kwestia opon tylko dróg...
Teraz zakupiłem oponki AT 215/80/15 i fura troszkę ożyła na drodze i z zimą sobie radzi tylko na 2H, tylko z prędkościomierzem nie mogę dojść do ładu...
Grześ Fronterka 2,0 Sport 93, zagazowana
Re: Opony w Fronterce sport
215
Dopiero na tych oponach to wygląda jak taczka 

Frontera Long 2.2 '97 MT 33", lift 3", winch....
http://www.opelfrontera.pl
- grzesst27
- jestem tu nowy...
Zgadza, się nie robią takiego wrażenia jak 255, ale wiesz co dopóki jeździ jak samochód, to niech sobie wygląda trochę jak taczka..he he he
Pamiętaj że moje auto jest tylko dla mnie, a ja najczęściej oglądam je od środka i się denerwuję jak przyspiesz trochę szybciej od żółwia....

Do zastosowań szosowych a nawet zimowo szutrowych
do terenu już troszkę gorzej. Jeszcze podaj co to za opony -> marka, typ...

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
- grzesst27
- jestem tu nowy...
Ale mi chodziło o to jakie powinny być fabrycznie, bo ja kupiłem z takimi: 255/75/15
225/75R15 cos koło tego
- grzesst27
- jestem tu nowy...
Dzięki kolego. Tak na marginesie powiem Ci że w ciekawej okolicy mieszkasz... Pustynia mnie oczarowała i powiem Ci że te z pozoru "piaseczki" są w stanie nie jednego tzw "eksperta" od offroadu zaskoczyć.... 

w starych frotach były dwa rozmiary i oba fabryczne
255x75R15 i coś jakieś 235x75R15
Przy drugim rozmiarze moge sie mylić na plus o 10mm(czyli225)--nie mam pewności bo zawsze miałem te szersze a od dość długiego czasu nawet ciut szersze od tych szerszych--osobiście nie mam takich negatywnych odczuć co do prowadzenia jak ty
proponuje oblukać układ kierowniczy jak i tuleje tylnego zawieszenia (szczególnie te od wieszaków)
255x75R15 i coś jakieś 235x75R15
Przy drugim rozmiarze moge sie mylić na plus o 10mm(czyli225)--nie mam pewności bo zawsze miałem te szersze a od dość długiego czasu nawet ciut szersze od tych szerszych--osobiście nie mam takich negatywnych odczuć co do prowadzenia jak ty
proponuje oblukać układ kierowniczy jak i tuleje tylnego zawieszenia (szczególnie te od wieszaków)
o fajnie wiedziećbrum pisze: Tak na marginesie powiem Ci że w ciekawej okolicy mieszkasz

- BARENZ
- Kontaktowanie:
Właśnie przeglądam sobie katalog "Samochody świata 1994r"grzesst27 pisze:Witam! Mam pytanko, wie ktoś może jakie fabrycznie powinna mieć Fronterka 2.0 Sport z 1993r?
Frontera Sport 2.0i................- 225/75 R 15 S
Frontera 2.4i........................- 225/70 R 15 Q
Frontera 2.3 TD....................- 225/75 R 15 S

Frota 2.3 DTR trochę zmotana, Patrol y60 2.8 + 2 cale, Monterey 3.1 - Dawniej
TERRANO 2.7 TD- Teraz
TERRANO 2.7 TD- Teraz
Takie rozmiary, to chyba tylko do Frontiery są dobre....
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
mało ścisłe dane -sporty też miały 255Frontera Sport 2.0i................- 225/75 R 15 S
Frontera 2.4i........................- 225/70 R 15 Q
Frontera 2.3 TD....................- 225/75 R 15 S
- BARENZ
- Kontaktowanie:
Tak też słyszałem ale przecież sobie z palca nie wyssałem 

TERRANO 2.7 TD- Teraz
TERRANO 2.7 TD- Teraz
bo ja tam wiem 

Witam,
Coby nie zakładać osobnego tematu tu podepnę się z takim zapytaniem:
Czy prawdą jest, że do Frotki Sport B bez liftu wchodzą opony 265/70/16 (ok. 31/10,5/16) ?
Opinia zasłyszana-przeczytana, więc wolałbym mieć wiarygodne potwierdzenie od posiadaczy tego samochodu.
Auto ma być używane do dojazdu na działkę w terenie podgórskim po nieutwardzonych drogach (okresowo błotnistych lub zaśnieżonych), więc wykrzyż nie ma większego znaczenia, natomiast zwiększenie prześwitu mile widziane.
Jeśli ktoś z Szanownych Forumowiczów jeździ na codzień na takich oponach to czy zechciałby okiem fachowym przyjrzeć się dokładnie czy możnaby pokusić się o włożenie jeszcze większych opon AT 265/75/16 (w przeliczeniu ok.32/10,5/16) ?
Czy byłyby konieczne jakieś małe modyfikacje (np. podcięcie zderzaków) czy raczej trzeba myśleć o konkretnym lifcie 2-3" ?
I jeszcze jedno pytanie: czy układ napędowy zniósłby bezboleśnie takie opony?
Będę wdzięczny za każdą opinię.
Pozdrawiam
Coby nie zakładać osobnego tematu tu podepnę się z takim zapytaniem:
Czy prawdą jest, że do Frotki Sport B bez liftu wchodzą opony 265/70/16 (ok. 31/10,5/16) ?
Opinia zasłyszana-przeczytana, więc wolałbym mieć wiarygodne potwierdzenie od posiadaczy tego samochodu.
Auto ma być używane do dojazdu na działkę w terenie podgórskim po nieutwardzonych drogach (okresowo błotnistych lub zaśnieżonych), więc wykrzyż nie ma większego znaczenia, natomiast zwiększenie prześwitu mile widziane.
Jeśli ktoś z Szanownych Forumowiczów jeździ na codzień na takich oponach to czy zechciałby okiem fachowym przyjrzeć się dokładnie czy możnaby pokusić się o włożenie jeszcze większych opon AT 265/75/16 (w przeliczeniu ok.32/10,5/16) ?
Czy byłyby konieczne jakieś małe modyfikacje (np. podcięcie zderzaków) czy raczej trzeba myśleć o konkretnym lifcie 2-3" ?
I jeszcze jedno pytanie: czy układ napędowy zniósłby bezboleśnie takie opony?
Będę wdzięczny za każdą opinię.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
pedro3
[było: Pajero II, Frontera B, Jeep GC WJ, Outlander III; jest: Ford Edge]
pedro3
- BARENZ
- Kontaktowanie:
Raczej nie wchodzą choć ktoś na forum podobno miał 32.
Uważam, że szkoda napędów
Uważam, że szkoda napędów

TERRANO 2.7 TD- Teraz
TERRANO 2.7 TD- Teraz
- Pawel - Amor
W B przy 31" trzeba liftować na drążkach i sprężynach, jeżeli chcesz założyć tam 32" potrzeba będzie, oprócz liftu, trochę podciąć nadkola...
Serdeczne dzięki 

Pozdrawiam
pedro3
pedro3
A gdzie w wa-wie kupować opony 
jakieś AT pewnie.

jakieś AT pewnie.
Leszek frontera long 2.3 td intercooler '92
w mięsnym
Wojtek widzę, że nie owijasz w bawełnę...wojtekkk pisze:w mięsnym

Bardzo Cię jednak proszę, miej wzgląd na mój monitor gdyż nie przepada za wilgocią

Frota A Sport
Toyka 4 Runner
Toyka 4 Runner
Ale jesteś k...* zabawny.wojtekkk pisze:w mięsnym
Chodzi mi o to czy może jest jakiś sklep, gdzie jest tanio i duzy wybór, a nie to że po firmowych trzeba jeździć ...
*kurczaczku, jak to w mięsnym
Leszek frontera long 2.3 td intercooler '92
Co kolega taki nerwowy
sklep motoricus na wale miedzeszyńskim. Kiedyś mieli bardzo przystępne ceny na bf goodrich AT
MOTORICUS.COM SP. Z O.O.
UL. WAŁ MIEDZESZYŃSKI 438
03-994 WARSZAWA

sklep motoricus na wale miedzeszyńskim. Kiedyś mieli bardzo przystępne ceny na bf goodrich AT
MOTORICUS.COM SP. Z O.O.
UL. WAŁ MIEDZESZYŃSKI 438
03-994 WARSZAWA
Frota A Sport
Toyka 4 Runner
Toyka 4 Runner
esiu-z kurczaczkami to nie mam za wiele wspólnego i nawet nie specjalnie je jadem a zabawny to byłeś ty ze swoim pytaniem a nie ja ze swoja odpowiedzia. I pewnie wina w tym że mamy odmienne zdanie na temat poszukiwania opon. Rozumiem twój cel ale droga do zakupu dobrych i oczywiście jak 'najtańszych' gumek w/g mnie jest inna ale też prosta jak zadanie takiego pytania na forum
życze udanych zakupów(szczerze)
życze udanych zakupów(szczerze)