Cos z przednim napedem Monty 3.1 LTD automaty
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
Cos z przednim napedem Monty 3.1 LTD automaty
Panowie mam taki problem gdy włacze przedni naped na 4H i rusze to słysze takie dziwne dzwieki Kłi kłi kłi kli im szybciej jade tym szybciej piszczy. Wydaje mi sie ze to dobiegało z koł. Rozebrałem wiec te automaty i tu zdziwienie. Na lewej stronie po zdjeciu dekielka z napisem auto hub ukazał sie cały mechanizm i sróba wkrecona w półoske pod nią była szeroka cienka podkładka i dodatkowo podkładka wygieta z drutu z ogrodzenia o szer jakis 3mm owinieta była dookoła połoski. Natomiast po stronie pasazera jak zdjołem pokrywke nie było ani podkladek ani tej sróby wkrecanej w półos. O co tu chodzi i co tam dokładnie powinno byc. Rozebrałem to wszystko umyłem w benzynce i nowy smar. Niestety to kłi kłi kłi nie ustapiło teraz wydaje mi się ze dochodzi z mostu albo skrzyni. Jak najłatwiej zdjagnozowac co się dzieje?
Re: Cos z przednim napedem Monty 3.1 LTD automaty
obie strony powinny mieć to samo
a te podkładki z drucika i blaszki na śrubki to nic innego jak blokada regulacji docisku łożyska piasty--nie wiem czy to ważne ale jest to wszystko dość istotne i raczej konieczne-nawet nie z racji posiadania 4x4 ale twojego bezpieczeństwa.
Tak swoją drogą ciekaw jestem jaki masz luz na tym nie kompletnym kole -i nie o końcówkach kierowniczych tu mowa
a te podkładki z drucika i blaszki na śrubki to nic innego jak blokada regulacji docisku łożyska piasty--nie wiem czy to ważne ale jest to wszystko dość istotne i raczej konieczne-nawet nie z racji posiadania 4x4 ale twojego bezpieczeństwa.
Tak swoją drogą ciekaw jestem jaki masz luz na tym nie kompletnym kole -i nie o końcówkach kierowniczych tu mowa
- Pawel - Amor
...zapodaj jakieś fotki jednej i drugiej strony...
po co fotki-wystawa jakaś czy co
w dziale opla było dokładnie opisane jak zdjagnozować przód
2h-przedni wał i pólosie są nieruchome
4h lub 4l-przedni wał się kręci i pólosie również---jeżeli wał stoi dalej to skrzynia rozdzielcza,jeżeli wał się kręci a półosie nie to przedni dyfer, jeżeli oba elementy są w ruchu a przedniego napędu brak to sprzęgiełka. Najlepiej podnieść auto na podnośniku (całe czyli wsie 4 koła) i patrzeć co się kręci.
oczywiście jest jeszcze opcja że układ będzie działał w całości i mimo to chrobotał-sprawdzić wtedy łożyska ,krzyżaki, hamulce czy odpuszczają
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 8&start=25-w tym temacie jakiś fantastyczny
gościu wstawił kilka fotek-wprawdzie nierozkręcił całości ale pogląd jest
w dziale opla było dokładnie opisane jak zdjagnozować przód
2h-przedni wał i pólosie są nieruchome
4h lub 4l-przedni wał się kręci i pólosie również---jeżeli wał stoi dalej to skrzynia rozdzielcza,jeżeli wał się kręci a półosie nie to przedni dyfer, jeżeli oba elementy są w ruchu a przedniego napędu brak to sprzęgiełka. Najlepiej podnieść auto na podnośniku (całe czyli wsie 4 koła) i patrzeć co się kręci.
oczywiście jest jeszcze opcja że układ będzie działał w całości i mimo to chrobotał-sprawdzić wtedy łożyska ,krzyżaki, hamulce czy odpuszczają
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 8&start=25-w tym temacie jakiś fantastyczny

- Pawel - Amor
...Wojtku, a po co ta złość...
grudka0585 ciekawie wszystko opisał, z jednej strony jest, a z drugiej nie...
To mnie zaciekawiło, a chwilowo mam braki w wyobraźni...

To mnie zaciekawiło, a chwilowo mam braki w wyobraźni...
grudka0585 pisze: (...) sróba wkrecona w półoske pod nią była szeroka cienka podkładka i dodatkowo podkładka wygieta z drutu z ogrodzenia o szer jakis 3mm owinieta była dookoła połoski. Natomiast po stronie pasazera jak zdjołem pokrywke nie było ani podkladek ani tej sróby wkrecanej w półos.(...)
nie wiem o jakiej złości mówiszPawel - Amor pisze:...Wojtku, a po co ta złość...grudka0585 ciekawie wszystko opisał, z jednej strony jest, a z drugiej nie...
![]()
To mnie zaciekawiło, a chwilowo mam braki w wyobraźni...grudka0585 pisze: (...) sróba wkrecona w półoske pod nią była szeroka cienka podkładka i dodatkowo podkładka wygieta z drutu z ogrodzenia o szer jakis 3mm owinieta była dookoła połoski. Natomiast po stronie pasazera jak zdjołem pokrywke nie było ani podkladek ani tej sróby wkrecanej w półos.(...)
-
- jestem tu nowy...
Wszystko działa niby ok tylke ze piszczy jak prosie dosłownie KŁI KŁI KŁI i tak od chwili gdy tylko rusze. Po lewej stronie gdzie jest wszystko złozone koło na mokrej trawie ładnie ciągnie czyli bebechy są napedzane tylko co to moze piszczec? Jakos oleju moze miec juz wpływ?
- Pawel - Amor
wojtekkk pisze:(...) po co fotki-wystawa jakaś czy co (...)

grudka0585, obstawiał bym łożyska, ale... zjechane sworznie potrafią wydawać z siebie podobne dźwięki. Kwiczenie tylko pod czas jazdy, pobujaj autem, tak solidnie...
-
- jestem tu nowy...
Nie to jest typowy dzwiek jakby półoski lub cos w skrzyni lub wał. Słychac ze cos sie obraca i tak piszczy
- Pawel - Amor
Nasmaruj krzyżaki, sprawdź wszystkie łożyska w piastach...