Spawanie a elektronika
Moderator: Mroczny
Spawanie a elektronika
Ostatnio spawalem tlumik migomatem i po tym zabiegu auto nie chce jezdzic zamula i szarpie i wogule dziala jak przed zmiana przeplywomierza...wiec mozliwe zeby padl znow przeplywomierz od spawania?? klema - byla odpieta....
Opel Frontera A 2,4i remontomodyfikacje in progress:D SWAP
Suzuki SJ500 gaźnik 2x34mm:D SPRZEDANY:(
Re: Spawanie a elektronika
po odcięciu zasilania nie powinno się nic dziać, a tym bardziej nie powinien paść przepłowomierz
jeszcze nie wiem czy to na pewno przeplywomierz ale obawy na to wskazuja bo jak byl neidawno padniety to tak auto chodzilo jak teraz
...przy spawaniu odpieta byla klema minusowa boje sie ze to za malo...nie znam sie na elektronice i nie wiem co jej moze zaszkodzic
.......nie ma to jak za dawnych lat gaźniki i pare kabelkow do swiatel

Jaka tam elektronika w tej froci mogła paść? Prędzej jakiś kabel przypaliłeś w czasie spawania>
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
A może masz po prostu zatkany układ wydechowy, może katalizator, była nieszczelnosc to łatwiej wypychał spalin, uszczelniłes i sie skiepsciło, Ja bym odkrecił cos co sie da za sondą i bedzie widać.
Misiek II 92 LPG - daje rade
Parę razy i mi zdarzyło się coś spawać w samochodach z full ( full przez duże Full ) wypasem elektroniką i nic się nie zdarzyło złego
.W sumie chodzi o przepięcia wędrujące po instalacji
. Jedni mówią aby zdiąć klemy z akumulatora i połączyć obydwie razem , inni stosują specjalne protektory zakładane na podłączone klemy na akumulatorze , aby nie rozkodowywać przy okazji radia , alarmu itp , itd.

VeryDiscovery `01 Td5 - to Radaca padaca
Spawana byla tylko rura za tlumikiem moze 5cm spawu...sam tlumik byl wyjety do spawania...tez mysle ze moze jest zapchany...no ale raczej elektronika jest padnieta...i czesto tym autem nie da sie jezdzic po odpieciu akumulatora bo uklady od wtrysku wariuja..i nie pomaga nawet samoadaptacja ukladu....
to wszystko zależy gdzie masę przypniesz od migomatu jak blisko miejsca spawania to prąd nie idzie ci przez cale auto i wtedy nawet nie musisz klem ściągać jak daleko to sory prąd przepierdzieli Ci przez furę i może coś popalić....
Masa migomatu byla podlaczona na koncowce wydechu...wiec mniej niz metr od miejsca spawania...jutro zaloze inny przeplywomierz i zobaczymy
na szczescie mam mozliwosc brania roznych czesci na probe 

jak prawie 1m to tak troszeczkę duuużo 20 cm to max albo jeszcze bliżej... mi tak spawali tłumnik i coś tam jeszcze bez ściągania klem.. i nic się nie dzieje 

saleta pisze:to wszystko zależy gdzie masę przypniesz od migomatu jak blisko miejsca spawania to prąd nie idzie ci przez cale auto i wtedy nawet nie musisz klem ściągać jak daleko to sory prąd przepierdzieli Ci przez furę i może coś popalić....
Fakt i prawda

VeryDiscovery `01 Td5 - to Radaca padaca