wymiana silnika Frontera Sport 2,0, czym zastapic c20ne?
Moderator: Mroczny
wymiana silnika Frontera Sport 2,0, czym zastapic c20ne?
Witam
tak sie zastanawiam...
czy ten poczciwy C20NE moznaby zastapic jakims innym silnikiem?
ktos praktykowal?
1 opcja to jakis inny silnik niskobudzetowy opla
2 opcja to 3,2 z Frontery B lub ten starszy V6 z Montereya
tak sie zastanawiam...
czy ten poczciwy C20NE moznaby zastapic jakims innym silnikiem?
ktos praktykowal?
1 opcja to jakis inny silnik niskobudzetowy opla
2 opcja to 3,2 z Frontery B lub ten starszy V6 z Montereya
Re: wymiana silnika Frontera Sport 2,0, czym zastapic c20ne?
nie ma to jak wpada nowy offroader na forum
da się wszystko tylko nie wiem czy za włożone pieniądze nie wyjdzie jakiś wypasiony potworek
-wstaw 3.2V który nie jest tani-do niego cały osprzet, skrzynia ,mosty, nowa elektryka(cała wiązka)--sory ale nie widze tu logiki
ale skoro sie pytasz to jedynie utwierdze ciebie w przekonaniu że pod maską to wszystko wejdzie.
podsumowując
myśle że frotke masz od kilku no może kilkunastu dni i za bardzo sie rozmarzyłeś
naucz sie najpierw nia posługiwać z silnikiem 2,0- nie jest to wielka sztuka do opanowania aqle skoro nie wiesz nic o przodzie to znaczy ze nie wiele wiesz. Jeżeli zaś chodzi o ścisłość to 2.0 choc nie powalajacy to do sporta wystarcza i można na nim sporo objechać- jest to silnik prosty, tani w eksploatacji, prędkość rozwija większą niż dopuszczalna na polskich drogach (nawet autostradach),w terenie też daje rade bo do tego masz reduktor (to te 4l). Swoją frotka jeździłem 9 lat po piaskach, torfach, glinach, dolinach,rzekach, górach, szutrach, asfaltach......
i jakoś zawsze dawało rade nawet z full obciażeniem --chłopie nie wymyślaj tylko jeździj
da się wszystko tylko nie wiem czy za włożone pieniądze nie wyjdzie jakiś wypasiony potworek
-wstaw 3.2V który nie jest tani-do niego cały osprzet, skrzynia ,mosty, nowa elektryka(cała wiązka)--sory ale nie widze tu logiki
ale skoro sie pytasz to jedynie utwierdze ciebie w przekonaniu że pod maską to wszystko wejdzie.
podsumowując
myśle że frotke masz od kilku no może kilkunastu dni i za bardzo sie rozmarzyłeś
naucz sie najpierw nia posługiwać z silnikiem 2,0- nie jest to wielka sztuka do opanowania aqle skoro nie wiesz nic o przodzie to znaczy ze nie wiele wiesz. Jeżeli zaś chodzi o ścisłość to 2.0 choc nie powalajacy to do sporta wystarcza i można na nim sporo objechać- jest to silnik prosty, tani w eksploatacji, prędkość rozwija większą niż dopuszczalna na polskich drogach (nawet autostradach),w terenie też daje rade bo do tego masz reduktor (to te 4l). Swoją frotka jeździłem 9 lat po piaskach, torfach, glinach, dolinach,rzekach, górach, szutrach, asfaltach......

zadalem proste pytanie bo nic nie moglem znalezc w archiwum
kolego co do nowicjuszy...
na te forum zagladam juz od jakiegos czasu
z autami terenowymi mam duzo wiecej do czynienia niz ci sie wydaje
jezdze Monterey'em 3,5 a to juz moj 5 Opel
Frontere kupilem okazyjnie, jako auto weekendowe, zastanawiam sie nad czyms mocniejszym w tym nadwoziu
jezeli twoim zdaniem te auto z full obciazeniem daje rade to naprawde jestes malo wymagajacy
P.S. zastanow sie czasem zanim nazwiesz kogos chlopem, roznie mozna to odebrac
kolego co do nowicjuszy...
na te forum zagladam juz od jakiegos czasu
z autami terenowymi mam duzo wiecej do czynienia niz ci sie wydaje
jezdze Monterey'em 3,5 a to juz moj 5 Opel
Frontere kupilem okazyjnie, jako auto weekendowe, zastanawiam sie nad czyms mocniejszym w tym nadwoziu
jezeli twoim zdaniem te auto z full obciazeniem daje rade to naprawde jestes malo wymagajacy
P.S. zastanow sie czasem zanim nazwiesz kogos chlopem, roznie mozna to odebrac
A co masz przeciwko rolnikom alias farmeromjar23 pisze:P.S. zastanow sie czasem zanim nazwiesz kogos chlopem, roznie mozna to odebrac

Tak sobie myślę...
Facet ma rację. Co to jest 115 KM w tej kupie żelaza?
Jeżeli już- to te 3,2 podniesie poprzeczkę. Tyle, że sprzedałbym padlinę i zamienił na właściwą wersję bez motania.
Facet ma rację. Co to jest 115 KM w tej kupie żelaza?
Jeżeli już- to te 3,2 podniesie poprzeczkę. Tyle, że sprzedałbym padlinę i zamienił na właściwą wersję bez motania.
no tak ja mam dopiero 2 opla

bywaja sprzęty o podobnej masie z gorszymi parametramiFacet ma rację. Co to jest 115 KM w tej kupie żelaza?
myśle że wymagałem od swojej froty dość sporojezeli twoim zdaniem te auto z full obciazeniem daje rade to naprawde jestes malo wymagajacy
jak widze odebrałeś to niewłaściwie ale jezeli to naprawi choć troche zadaną krzywdę to moge być wieśniakiemP.S. zastanow sie czasem zanim nazwiesz kogos chlopem, roznie mozna to odebrac

nie przejmuj się kolego.
tutaj jeśli nie napiszesz przynajmniej 500 postów to według kolegów forumowiczów nic nie wiesz o 4x4.
w moim przypadku tak jest, ale widocznie można się naciąć

tutaj jeśli nie napiszesz przynajmniej 500 postów to według kolegów forumowiczów nic nie wiesz o 4x4.
w moim przypadku tak jest, ale widocznie można się naciąć

Leszek frontera long 2.3 td intercooler '92
Widzisz Wojtuś, po co sie wychylasz. Ładnie wszystko wyłozyłeś i jeszcze zjeby dostałeś 
A co do chłopa, to czy kolega jar, ma jakieś kompleksy?

A co do chłopa, to czy kolega jar, ma jakieś kompleksy?

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
"Luke, chopie, jestem twoim fatrem
"

e tam, żeby zjeby od razu to chyba nie ?:)Piotrul pisze:Widzisz Wojtuś, po co sie wychylasz. Ładnie wszystko wyłozyłeś i jeszcze zjeby dostałeś
esiu jak pamiętam to potraktowny byłeś bardzo laitowo niemal jak pupil
A na pewno nie byłoby tematu gdyba przeczytał nasze wcześniejsze posty- jak dobrze pamietam to tematów było kilka a ten naistotniejszy jest chyba nawet w przyklejonych. jeżeli zaś niedoszuka się odpowiedzi na swoje pytania to ja mu na miare swojej wiedzy pomoge i podpowiem bo w obecnych warunkach napęd przedni ważna rzecz

- to akurat był akapit do tematu w którym kolega zapytał o przedni napęd-człowiek doświadczony w 4x4 (tak twierdzi przynajmniej o sobie jar23)tutaj jeśli nie napiszesz przynajmniej 500 postów to według kolegów forumowiczów nic nie wiesz o 4x4.
raczej by wiedział na co luknąć w napędzie froty który jest najprostrzy chyba z dostepnych.z autami terenowymi mam duzo wiecej do czynienia niz ci sie wydaje
A na pewno nie byłoby tematu gdyba przeczytał nasze wcześniejsze posty- jak dobrze pamietam to tematów było kilka a ten naistotniejszy jest chyba nawet w przyklejonych. jeżeli zaś niedoszuka się odpowiedzi na swoje pytania to ja mu na miare swojej wiedzy pomoge i podpowiem bo w obecnych warunkach napęd przedni ważna rzecz
gdzieś ktoś w podpisie miał coś w tym stylu:esio pisze:"Luke, chopie, jestem twoim fatrem"
e tam, żeby zjeby od razu to chyba nie ?:)Piotrul pisze:Widzisz Wojtuś, po co sie wychylasz. Ładnie wszystko wyłozyłeś i jeszcze zjeby dostałeś
w momencie kiedy wszyscy maja podniesione ciśnienie to ja mam dopiero w normie -więc spoko
piotrul a co w twiom podpisie robi discoII-co się nie chwalisz-trójkąty ma

Disco już 2 latka u mnie ciężko pracuje. Dzięki temu frocia odpoczywa. A trójkąciki zarezerwowane tylko dla tej jedynej 

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
sory za offtopic
http://www.youtube.com/watch?v=BrEZw-FC5vU
http://www.youtube.com/watch?v=BrEZw-FC5vU
skecz ciekawy
Taka chyba tansza opcja :
Jak to wyglada z c24ne?
duzo ciezszy silnik??
Taka chyba tansza opcja :
Jak to wyglada z c24ne?
duzo ciezszy silnik??
róznica nie wielka, elektryka pasuje kompletna- jedyne to rozrusznik z drugiej strony.
nie pamietam jak z połaczeniem ze skrzynią.
Dewagacje na temat zamiany na 2,4 kiedys prowadziliśmy- przeszukaj forum opla.
Zyskujesz 10 koni i kilkanaście Nm
nie pamietam jak z połaczeniem ze skrzynią.
Dewagacje na temat zamiany na 2,4 kiedys prowadziliśmy- przeszukaj forum opla.
Zyskujesz 10 koni i kilkanaście Nm
wojtekkk wczoraj 4 godz siedzialem 
pytales o to w 2005 roku, nikt nie odpowiedzial
sadzilem ze w tym 2,4 zyskam troche Nm ale nigdy nie jezdzilem frotka z tym motorem,
25Nm wiecej to nie jest taka duza roznica moim zdaniem
chyba jednak zostane przy tym C20NE

pytales o to w 2005 roku, nikt nie odpowiedzial
sadzilem ze w tym 2,4 zyskam troche Nm ale nigdy nie jezdzilem frotka z tym motorem,
25Nm wiecej to nie jest taka duza roznica moim zdaniem
chyba jednak zostane przy tym C20NE
Rozrusznik z drugiej strony w silniku więc nie ma tez adekwatnej dziury nań w kielichu skrzyni , skrzynia od 2.4 nie wejdzie do sporta bo jest za długa (kąty wału); skrzynia w sporcie między innymi dlatego jest monolitem z reduktorem żeby ją skrócić . Więc wszczep 2.4 do sporta to sporo rzeźby - awykonalne. Można pokombinować z silnikiem 2.5 v6 z omegi - jeśli jeden ze sprzedających na alledrogo mi kitu nie wcisnął przysyłając tekturowy szablon mocowań do skrzyni od sporta to przyrównywłem go do silnika 2.5 v6 i pasowało idealnie na otwory , nawet z tej samej strony rozrusznik. Silnik v6 jest krótki więc pod maskę wejdzie.Problem tylko z kupnem angola z rokujacym motorem w rozsądnych pieniądzach (wg mnie poniżej 3 tysi to rozsądna kwota) w manualu ; bo przeszczepic trzeba całego kompa i elektrykę, do tego zapodac podtlenek lpg i oby pieć tysięcy starczyło przy własnej robocie licząc sytuacje nieprzewidziane
. Bardzo bym chciał by mnie kiedyś było na to stać.
pozdr

pozdr
Jeep to nie tylko samochód - to sposob na życie.
ale v6 to już skrzynia sporcika może nie znieść
no i wracamy do tematu 3.2 v6 z montereya

Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban