Witam Koledzy, forum czytam już od kilku miesięcy ale pisze po raz pierwszy. Otóż mam mały dylemat potrzebuję w miarę komfortowe auto terenowe. Nie myślę o żadnych przeprawach, auto ma być używane na co dzień i na polowanie. W zasadzie rozważałem 2 auta jeep xj 4.0 LPG lub frontera w benzynie. Myślałem też o terrano II ale eksploatacja wyjdzie najdrożej z tych trzech.
Po przemyśleniach zrezygnowałem raczej z xj na korzyść frotki. Na pewno ma być 2/3 drzwiowa bo 4/5 mi się nie podoba generalnie zawszę jeżdżę sam sporadycznie kogoś zabieram więc 3 drzwiowa jest najlepszym rozwiązaniem.
mam tylko problem jaki silnik wybrać. W założeniu auto ma byc z rocznika 2001-2003. Ostatnio jeździłem frotką A kolegi 2.0 z LPG z 95 i szczerze przyznam że jeśli chodzi o komfort to same plusy ( póki co użytkuje samuraja a jako że jestem "kręgosłupowcem" koniecznie muszę zmienić na inny) jednak odniosłem wrażenie, że słabo robi w kopnym śniegu. Mam wrażenie, że samuraj pomimo ze kilka cm niżej wisi i mam gorsze opony niż kumpel radzi sobie zdecydowanie lepiej ( ma jakby lepsze przełożenie) wiadomo, że zawsze można użyć reduktora ale jakoś dziwne wrażenie na mnie to zrobiło. W związku z tym jak radzą sobie 2,2 i 2,4? z tego co widzę to są zdecydowanie rzadsze niż 2.0?? Dizli raczej nie lubię może wybrałbym dyszla gdybym kupował nowy samochód ale przy aucie 7-9 letnim wolę benzynę z LPG.
Koledzy czy koszty eksploatacji 2.2 lub 2.4 są większe niż 2.0( częsci) czy jest widoczna różnica w mocy między 2.0 2.2 i 2.4?? Oraz czy w krótkiej frocie da się butle z LPG wsadzić pod auto bez utraty właściwości terenowych? Wreszcie czy warto sprowadzać z niemcowni czy raczej w PL szukać??
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za info.
Frontera jaki silnik?
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
Frontera jaki silnik?
SJ 413 88 niemotany
Grand Vitara 99 2.5 V6 seria, stan dziewiczy z oryginalnym przebiegiem 165tys

Re: Frontera jaki silnik?
Jeśli chcesz krótki samochód z fajnym benzynowym silnikiem który fajnie jedzi - bierz Pajero 2 z 3.0V6. Reszta sztrucli to imitacje fajnych samochodów z fajnymi benzyniakami
. Poza tym Pajero 2 będzie tańszy w utrzymaniu od FortyB - mam oba przed domem i FrotaB znacznie bardziej portfel rzeźbi jak się zjebie.

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
-
- jestem tu nowy...
Re: Frontera jaki silnik?
Kol DammIt
Jestam zaskoczony sądziłem, że części do japońców a w szczególności do misków są zdecydowniae droższe niż do niemiekiej froty. Jak chodzi taki silnik na LPG?? i ile pali?
Jak z przestrzenią? wydaje się mniejszy niż frotka?
Pozdrawiam
Jestam zaskoczony sądziłem, że części do japońców a w szczególności do misków są zdecydowniae droższe niż do niemiekiej froty. Jak chodzi taki silnik na LPG?? i ile pali?
Jak z przestrzenią? wydaje się mniejszy niż frotka?
Pozdrawiam
SJ 413 88 niemotany