Monterey 3.2 '93 olej w gniazdach świec
Moderator: Mroczny
- Bri
- jestem tu nowy...
Monterey 3.2 '93 olej w gniazdach świec
Witam, jak w temacie:
Z racji, iż strzela na gazie, zapragnąłem sprawdzić odstęp na elektrodach świec, jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się że i kable i świece pływają w oleju.
Z tego co wyczytałem na google odnośnie różnych V6 (ale nie montka/isuzu) problemem może być nieszczelność pod obudową klawiatury (pokrywa zaworów). Czy ktoś to przerabiał? jakie koszty?
liczę na pomoc, pozdrawiam.
Z racji, iż strzela na gazie, zapragnąłem sprawdzić odstęp na elektrodach świec, jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się że i kable i świece pływają w oleju.
Z tego co wyczytałem na google odnośnie różnych V6 (ale nie montka/isuzu) problemem może być nieszczelność pod obudową klawiatury (pokrywa zaworów). Czy ktoś to przerabiał? jakie koszty?
liczę na pomoc, pozdrawiam.
Monterey RS 3.2 '93 LPG AT31"
Re: Monterey 3.2 '93 olej w gniazdach świec
norma, przyzwyczaj się , lub wydaj prawie tałzena na uszczelki
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
Można jeszcze przeciąć pokrywy.
Life's Too Short For A Full Time Job
- Bri
- jestem tu nowy...
ło matko, czyli mam się przyzwyczaić do strzałów na LPG? Kurna, w jakimś sklepie widziałem uszczelki po 46 zł... Chyba że to nie do tego motoru...
Maqlinka - przybliż temat
P.S - poprzedni właściciel pisał, że owe uszczelki wymienił... jest opcja że trzeba by po prostu dociągnąć pokrywę na śrubach i ... będzie robić?
Kurcze, te strzały mogą powodować zawał u przechodniów itp... opcja stożka zamiast puszki może pomóc?
Maqlinka - przybliż temat

P.S - poprzedni właściciel pisał, że owe uszczelki wymienił... jest opcja że trzeba by po prostu dociągnąć pokrywę na śrubach i ... będzie robić?
Kurcze, te strzały mogą powodować zawał u przechodniów itp... opcja stożka zamiast puszki może pomóc?
pod deklami to se moze wymieniał, ale tam jeszcze idą takie małe okrągłe, a z tymi jest problem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
yyy ... zapomniałem, że to nie silnik GM-a .... w tym przypadku cięcie pokryw nie zadziałaBri pisze:Maqlinka - przybliż temat![]()

Life's Too Short For A Full Time Job
- Bri
- jestem tu nowy...
CrOOchy pisze:pod deklami to se moze wymieniał, ale tam jeszcze idą takie małe okrągłe, a z tymi jest problem
Kurna, co ja kupiłem...
trzeba było poczekać i kupić mojego, miałbyś przygotowane auto do zabawy, tylko tankować
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
allooooo... gdzie jest Łukasz co o taniości tyle pisał? alllooooo

jest patent na to - ale zalatuje druciarstwem. Z drucika fi 2mm robisz oring dystansujący te uszczelniacze małe

jest patent na to - ale zalatuje druciarstwem. Z drucika fi 2mm robisz oring dystansujący te uszczelniacze małe
pewnie w robocie siedzi, albo śpi 

Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
taniość taniością, ale tego jeszcze nie przerabiałem, u mnie oleum było w sumie nie wiele, odsysłem teraz niema, podejrzewam że problemem był nadstan oleum w silniku i nie zaglądanie tam,Mroczny pisze:allooooo... gdzie jest Łukasz co o taniości tyle pisał? alllooooo
a co do uszczelek to jest zamiennik, co prawda chwilowy brak w kraju...

ale cena nie zabija na miejscu, na raty se można wziąć

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- Bri
- jestem tu nowy...
Spoko, panika mnie zeżarła
, olej jest tylko w 1 gnieździe i to niewiele, możliwe że przy wymianie silnik był przelany i wywaliło. Więc jak na razie - olewam
Muszę teraz wykminić czy pierdy w tłumik przy odpuszczaniu gazu są spowodowane: świecą, kablem WN, czy też cewką. A może po prostu dziurą w tłumiku? Czas pokaże, chyba że ktoś też tak miał i coś podpowie. Pozdro

Muszę teraz wykminić czy pierdy w tłumik przy odpuszczaniu gazu są spowodowane: świecą, kablem WN, czy też cewką. A może po prostu dziurą w tłumiku? Czas pokaże, chyba że ktoś też tak miał i coś podpowie. Pozdro
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Czołem,
Właśnie zrobiłem taką wymianę uszczelki. Komplet pod dekiel i wokół tulei, w których siedzą świece. Przy czym dostępny był tylko jeden komplet - czyli mam zrobioną jedną stronę (3 cylindry) - do pełni szczęścia potrzeba dwóch. Objawy takie jak opisane - jedna ze świec w oleju, olej w jej gnieździe. Po wymianie uszczelki i sprawdzeniu całej reszty elektryki objaw ustąpił. Przy okazji można wyczyścić przepustnicę, powymieniać inne uszczelki etc.
Koszt uszczelek śmieszny, ale roboty sporu - trzeba dolot ściągać. Mówię oczywiście o zamiennikach a nie o oryginałach.
Jeżeli warsztat w twojej okolicy nie jest w stanie zorganizować takiego zestawu, spróbuj na eBAY. Ten silnik występuje w USA w nieprzyzwoitej obfitości. Komplet uszczelek (obie strony) o których mówimy kosztuje tam jakieś 50 USD - u nas ktoś już podawał cenę w serwisie. Podobnie elektrozawór wolnych obrotów (silnik krokowy - Idle Air Control valve) - Opel 1600 PLN. USA - 19,90 USD.
Szukaj na eBAY jak masz możliwość.
Właśnie zrobiłem taką wymianę uszczelki. Komplet pod dekiel i wokół tulei, w których siedzą świece. Przy czym dostępny był tylko jeden komplet - czyli mam zrobioną jedną stronę (3 cylindry) - do pełni szczęścia potrzeba dwóch. Objawy takie jak opisane - jedna ze świec w oleju, olej w jej gnieździe. Po wymianie uszczelki i sprawdzeniu całej reszty elektryki objaw ustąpił. Przy okazji można wyczyścić przepustnicę, powymieniać inne uszczelki etc.
Koszt uszczelek śmieszny, ale roboty sporu - trzeba dolot ściągać. Mówię oczywiście o zamiennikach a nie o oryginałach.
Jeżeli warsztat w twojej okolicy nie jest w stanie zorganizować takiego zestawu, spróbuj na eBAY. Ten silnik występuje w USA w nieprzyzwoitej obfitości. Komplet uszczelek (obie strony) o których mówimy kosztuje tam jakieś 50 USD - u nas ktoś już podawał cenę w serwisie. Podobnie elektrozawór wolnych obrotów (silnik krokowy - Idle Air Control valve) - Opel 1600 PLN. USA - 19,90 USD.
Szukaj na eBAY jak masz możliwość.
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Hmm, w moim (Frota) nie trzeba zwalac dolotu, zeby zdjac pokrywy.
poprawili błędy starszych jednostek
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
- jimi4x4
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Chłopaki nie wiem gdzie szukaliście tych uszczelek,ale ja dostałem od ręki w sklepie z częściami do japończyków w Koszalinie jutro poszukam namiary na ten sklep i napiszę.A cena w porównaniu do serwisu naprawdę śmieszna była,najlepsze jest to że większość części w serwisach to te same co zamienniki tylko w kartoniku od opla.(oczywiście mam na myśli montereya,sprawdziłem)
Pozdro.

Pozdro.
www.jimi4x4.pl
wcześniej Opel Monterey 3,2 , teraz Isuzu Trooper 3.5
wcześniej Opel Monterey 3,2 , teraz Isuzu Trooper 3.5
- jimi4x4
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Tu namiary na sklep:
Japan Moto-Części. Części do aut japońskich i koreańskich
Jaśminowa 22, Koszalin, Polen