Powrót pierzynki2 tym razem honker zamiast uaza
Moderator: Marcin-Kraków
- pierzynka2
-
Re: Powrót pierzynki2 tym razem honker zamiast uaza
Witam. Rama zrobiona w 90%, problemy z gięciem resorków.... podegło mi sie o 2 cm z wysokości i dalej nie idzie
co można zrobić aby chciało sie dalej giąć??

Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda natomiast zajmują mi trochę więcej czasu...
gg: 6832958
- sebeks
-
chcesz auto obniżyć ? ja po włożeniu nowych resorów do mojego rolnika do garażu nie wchodziłem, skończyło się na uwaleniu mocowania resorów i przespawaniu 20cm wyżej, na szczęście zdążyłem jeszcze przed śniegami i teraz jak będzie trochę czasu to można sobie do garażu ogrzewanego wjechać i pracować
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
- pierzynka2
-
Chcę podnieść i to dość dużo bo resorki proste są. Garaż jest wysoki z możliwością powiększenia drzwi tak że niema z tym problemu. Problem z tym ze grunt się podniósł i się drzwi nie otwierają do końca
To któś ma jakiś pomyślik??

Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda natomiast zajmują mi trochę więcej czasu...
- pierzynka2
-
Kolejny problem w pracy....
jak ściągnąć łożysko i pierścień z półosi w tylnym moście? Rozgrzałem do ok 600 stopni i ani drgną ..

Przypier.... ć młotem to się rozleci samo. Następnie naciąć kątówką resztę łożyska, przyłożyć przecinak i znów przypier....ć i po kłopocie.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
- pierzynka2
-
A półoś nie zegnie sie nie pokrószy jak to złapać i wyje... ć żeby nie narozrabiać za dużo...
Masz ją wyjętą?
Z opisu wygląda, że tak. Ale...
Z opisu wygląda, że tak. Ale...
- Michał...G
-
Ale... nie wygnie się nie pokruszy tak jak opisane wyżej w łożysko pierdzielnąć aż się rozleci jak jesteś delikatny to możesz też je naciąć w dwóch miejscach i wtedy mniejsza siła na nie z młotka idzie, następnie delikatnie naciąć reszte łozyska z obydwu stron - powinno zejść bez problemu jak nie to na cztery strony świata nacięcia zrobić zejdzie bankowo ale zbędne jest to, następnie nowe łożysko zakładasz i robisz spawarką dwa lub cztery punkty, łożysko - półoś ( to tak dla zabezpieczenia) robota w sumie łatwa i przyjemna:D Nie przesadzaj z podgrzewaniem bo to dopiero wtedy moze sie półoś obrazić;) Ważne jeżeli będziesz podpierał półoś dajmy na to jej końcem a tam masz wieloklin to uważaj by się on nie zaklepał, poprostu podłożyć coś pod i z wyczuciem, jak sie zaklepie to też nie jest nic strasznego zresztą takich pierdołek nie trzeba pisać Tobie 

gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi
No to kolega już wyjaśnił. Dodam tylko UWAGA na odpryski, mogą ładnie wpierdzielić się pod skórę. Najlepiej nakryć szmatą dla zdrowotności.
Kowalstwo artystyczne zawsze w cenie
Kowalstwo artystyczne zawsze w cenie

- cordoba_2004
-
pod skórę tylko ?
u nas we wiosce chłopakowi wbiło się aż pod serce
Profesor z krakowa powiedział żeby to zostawić bo żeby wyjąć trzeba by operację na otwartym sercu robić Chłopak żyje do tej pory podobno odłamek obrósł błoną i tak zostanie
u nas we wiosce chłopakowi wbiło się aż pod serce
Profesor z krakowa powiedział żeby to zostawić bo żeby wyjąć trzeba by operację na otwartym sercu robić Chłopak żyje do tej pory podobno odłamek obrósł błoną i tak zostanie
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
- Michał...G
-
z Tymi odpryskami to jest masakra, koledze właśnie przy zdejmowaniu łożyska w/w sposób strzelił odprysk prosto w oko, operacyjnie musieli usunąć odprysk lecz ma uszkodzony i to dosyć poważnie wzrok - na to oko które oberwało odpryskiem widzi jedynie nie wyraźne postacie, całe szczęście drugie oko się ocaliło.
od tamtej chwili mam porzesadzoną manie zakładania okularów ochronnych 

gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi
- pierzynka2
-
Dzieki za info o rozwalaniu łożysk...
tak to ja od 2 roku życia rozwalam ... problem który wcześniej napisałem to pierścień zabezpieczający łożysko... jego tez rozciąć wywalić a potem pospawać
to mogło by się źle skończyć.. dobra damy rade.
A może o resorkach by sie ktoś konstruktywnie wypowiedział z tym tez problemik... a mam więcej czasu niż funduszy wiec jak najwięcej robię sam.
(Michaś .... ja sie pogniewam)

A może o resorkach by sie ktoś konstruktywnie wypowiedział z tym tez problemik... a mam więcej czasu niż funduszy wiec jak najwięcej robię sam.
(Michaś .... ja sie pogniewam)
- sebeks
-
jeśli chodzi ci o pierścień zabezpieczający łożysko przed zeskoczeniem z ośki (nie wiem jak tam dokładnie półoś w Honku wygląda) to możesz go rozciąć, wywalić, nabić nowe łożysko, a potem migiem robisz 3 punktowe spawy żeby nie zeskoczyło i koniec zabawy, ja tak miałem w polonezie chwycone i robiło tylko uważaj żebyś nie nasmarkał sobie na miejsce gdzie leci simering 

pierzynka2, jeżeli masz nowy pierścień, to stary możesz spokojnie rozwalić w jakikolwiek skuteczny sposób. Nowy pierścień albo nabijasz z "wyczuciem", albo najpierw podgrzewasz, a potem wsuwasz na półoś i czekasz do wystygnięcia. Jeżeli nie masz nowego pierścienia postaraj się nie uszkodzić starego - może uda Ci się podgrzać go tak, żeby jednocześnie nie nagrzać półosi - powinien wtedy zejść bez problemu, ale łatwo napewno nie będzie.
Bo spawanie łożyska do półosi to niezły hardcore i do zestawu proponuję dobre ubezpieczenie na życie - nie coś zostanie rodzinie na pamiątkę
Bo spawanie łożyska do półosi to niezły hardcore i do zestawu proponuję dobre ubezpieczenie na życie - nie coś zostanie rodzinie na pamiątkę

F150 302 V8
- cordoba_2004
-
Michał...G pisze:z Tymi odpryskami to jest masakra, koledze właśnie przy zdejmowaniu łożyska w/w sposób strzelił odprysk prosto w oko, operacyjnie musieli usunąć odprysk lecz ma uszkodzony i to dosyć poważnie wzrok - na to oko które oberwało odpryskiem widzi jedynie nie wyraźne postacie, całe szczęście drugie oko się ocaliło.od tamtej chwili mam porzesadzoną manie zakładania okularów ochronnych
mam to samo nakupiłem okularów z allegro i wszystko w nich robię
nieraz ciąłem coś szlifowałem i wpadło mi coś do oka niby nic ale latałem do lustra patrzyłem
a raz jak wpadła mi poważniejsza to się okazało że w TArnowie i okolicach nie ma dyżurnego okulisty i trzeba dymać do Krakowa albo Rzeszowa i od tej pory wszystko w okularkach nawet lutowanie bo cyna też robi figle
- pierzynka2
-
ściągnąłem... nie obeszło sie bez ofiar materialnych nie dało rady nagrzać pierścienia bez grzania osi a ostudzić oś która jest wiele grubsza od pierścienia ciężko. tak więc wyjeb.... wszystko fleksem.... niema z czego nawet wymiar wziaść... teraz trzeba poszukać nowego pierścienia i łożysko. A co do simeringu to właśnie on jest na pierścieniu tak czy siak musi być. A co do spawania to mogę smarknąć sam pierścień do osi jak już będę składał
Co do okularów.. kiedyś stałem ok 3-4 metry od gościa który ciął blachę i nagle coś mi w oku zaczęło uwierać. U okulisty wyszło że mam kawałek stali który zaczął korodować. Dostałem krople bo nie zgodziłem się na zabieg operacyjny. Uwierzcie że 3 miesiące się mordowałem pół ślepy żeby wyszło
od tej pory bez okularków nie używam fleksa i nierobie nic co żuca odłamki a to tylko 3 pln kosztuje w tesko

Co do okularów.. kiedyś stałem ok 3-4 metry od gościa który ciął blachę i nagle coś mi w oku zaczęło uwierać. U okulisty wyszło że mam kawałek stali który zaczął korodować. Dostałem krople bo nie zgodziłem się na zabieg operacyjny. Uwierzcie że 3 miesiące się mordowałem pół ślepy żeby wyszło
od tej pory bez okularków nie używam fleksa i nierobie nic co żuca odłamki a to tylko 3 pln kosztuje w tesko
- cordoba_2004
-
http://blog.nabogato.net/2010/11/bhp.html
ci są dobrzy
ci są dobrzy
- pierzynka2
-
u mnie na budowie to norma
ale sam osobiście taki odważny nie jestem

No ale spawanie łożyska do półosi. 

- sebeks
-
chwycenie (2-3 punktowe) a nie kładzenie lagi dookoła i może jeszcze z 2 stron ....
- pierzynka2
-
zostanę jednak przy łapaniu pierścienia mocującego znalazłem w motorpolu za 15pln
a jak nie to sie dorobi na tokarce u znajomego
czekam na większy przypływ gotówki i będę działał dalej

a jak nie to sie dorobi na tokarce u znajomego
czekam na większy przypływ gotówki i będę działał dalej
- sebeks
-
z palnikiem acetylenowem powinieneś bez problemu podgrzać tylko pierścień bez półosi, tylko trzeba nią obracać, ja tym sposobem ściągałem kiedyś łożysko z wału (zewnętrzna bieżnia została wcześniej rozcięta i usunięta więc grzałem tylko to co na wale siedzi), przy czym jak masz nową tulejkę to ...
- Michał...G
-
To zapunktowanie to jest metoda stara jak świat, możesz śmiało to zrobić nie baw się w pierścień, jedyna wada to iż jak na trasie się Tobie zdupcy to musisz mieć przy sobie fleksa, spawarke itp.
Chociaż tak szczerze kiedyś jak wracałem z wałcza - z rajdu, to mi w przednim lewym kole padło łożysko, całą trase jechałem w przekonaniu że poprostu hamulec błota złapał i czasem lekko przyhamowuje lewe przednie koło, jak do domu dojechałem to sprawdziłem felga lekko ciepła ale raczej w normie za to jak piasty dotknąłem to aż zapiekło, od razu rozebrałem przednią piastę i mym oczom ukazał się widok wysypującego się łożyska 

gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi
- pierzynka2
-
wszystko gra tylko nie widzę hamulców na trawersie po którym olej z mostu płynnym ruchem otacza bęben wraz ze szczękami
simering jest na tym pierścieniu

simering jest na tym pierścieniu