Honker 2324 99r - Odbudowa

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

bocian87

Honker 2324 99r - Odbudowa

Post autor: bocian87 » sob cze 24, 2017 1:13 pm

Ostatnio na forum cisza także wrzucę tu coś od siebie :wink:

Od 7 lat byłem w posiadaniu Honkera z 1991 r z silnikiem 1.6

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pewnego dnia doszedłem jednak do wniosku, że pora już zmienić mojego poczciwego staruszka na coś nowszego, cichszego, i tak oto trafił się… ON.

Obrazek

Pacjentem jest Daewoo Honker 2324 z 1999 r z Andorią 4CT90, mosty nowego typu, reduktor nowego typu. Auto zakupione na odległość jedynie na podstawie zdjęć i bardzo krótkiej rozmowy telefonicznej w kwietniu 2016 r od handlarza, który kupił go bezpośrednio z wojska. W dniu zakupu wiedziałem jedynie, że jest w średnim stanie blacharskim i że silnik nie odpala chociaż rozrusznik kręci.

Obrazek

Obrazek

Oczywiście zakup trzeba było opić :wink:

Gdy Honker przyjechał do mnie okazało się, że między innymi rozrusznik nie kręci nawet po podpięciu na krótko do akumulatora, brak przekaźnika od grzania świec, nie działa siłownik gaszenia silnika, pocięte przewody chłodnicy i filtr powietrza-turbina oraz brak gumowej rury/kolanka turbina-kolektor. Po wyjęciu i rozebraniu rozrusznika okazało się, że szczotki były starte do zera. Pod ręką nie było takich szczotek także zostały dorobione na szybko z innych byle rozrusznik zagadał. 2 Dni po zakupie odpalił na plaka co bardzo mnie ucieszyło bo znaczyło to, że silnik jest sprawny, chociaż jeszcze nie pobierał paliwa z baku. Kupiłem wszystko czego brakowało, odpowietrzyliśmy układ paliwowy i Honker zagadał do nas już bez pomocy plaka.

Niedługo po zakupie zaczynał się sezon zlotów. Na 2 z nich postanowiłem jechać już nowym nabytkiem. Czekała nas pierwsza trasa ok 100 km na zlot w Radomsku („Wapienniki 2016”).

Obrazek

Obrazek

Później jakieś 130 km pod Opole („Tarcza 2016”).
Przed wyjazdem na Tarczę regenerowałem pompę wtryskową, gdyż paliwo wyciekało spod sekcji tłoczących. Skończyło się na wymianie jednej sekcji + oringów i ustawieniu dawki na stole

Obrazek

Obrazek

Wydaje mi się, że stał bardzo długo przed sprzedażą i po pierwszej trasie gdy nagrzały się stare, sparciałe uszczelki musiały zacząć puszczać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obie trasy przejechane bez jakichkolwiek problemów, różnica ogromna w komforcie jazdy w porównaniu do starego poczciwego Honka z 91r.
Na Tarczy objawiły się pierwsze poważniejsze problemy z blacharką – jazda po terenie i ciężki akumulator spowodowały, że nadkole trzymające się na rdzy puściło i akumulator prawie wypadł na koło :) Po tych 2 wyprawach auto praktycznie nie ruszane rok…

Aż do teraz. - 05.05.2017 :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od początku było wiadomo, że łatwo i szybko nie będzie.
Co do części to zaczęło się niewinnie od kompletowania przez ten rok czasu pierdółek, ale w końcu po zdjęciu błotnika i drzwi przyszedł czas na grubszy kaliber.
Progi wewnętrzne, poszycie progu i wlewu paliwa, wzmocnienie otworu drzwiowego (brak na zdjęciu) :

Obrazek

Komplet drzwi nowego typu + nadstawki (tylne jeszcze w foli bąbelkowej) :

Obrazek

Nadstawka do tyłu kupiona używana w dobrym stanie za 100 zł.
W mojej zerwane były styki do podgrzewania na szybie

Obrazek

Poszycie tylne prawe :
Obrazek

Poszycie boczne :

Obrazek

Nowe kesony :

Obrazek

+ masa innych drobnych części.
Gdy już miałem trochę części i zrobiło się cieplej trzeba było się wziąć za robotę.

18-19.06.2017 :

Pierwszy etap to zdjęcie dachu, zajęło nam to ok 8 godzin… Dach i pałąki był przyklejony na całym obwodzie do nadwozia a do tego nie dało się zdjąć samego dachu bez pałąków (siedział bardzo ciasno w tylnej ramce połączonej z tylnym pałąkiem).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

12 tonowy podnośnik był bardzo pomocny przy rozcinaniu :)

Gdy drugiego dnia uwolniliśmy już dach i pałąki, ściągniecie go było kwestią 2 minut w 4 osoby.

Obrazek

Obrazek

Stan na 22.06.2017 :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wstępnie spasowanie poszycia progu i drzwi :
Obrazek

To podoba mi się najbardziej :

Obrazek

Tylne poszycie trzymało się na kawałku progu i dzięki prawemu bocznemu poszyciu :)

Kolejne części jakie będą wymieniane to cała podłoga środkowa z tyłu wraz z poprzeczkami i uchwytami poduszek, boczne pasy podłogi pod kesonami zostaną dorobione z blachy 2mm, tylne poszycie z lewej strony drzwi, lewe poszycie boczne bez otworów na schowki, lewe poszycie progu i wlewu paliwa, wzmocnienie otworu drzwiowego z lewej, lewy próg wewnętrzny.

Także CDN… :)
Gdy znajdę trochę czasu ogarnę wszystkie zdjęcia jakie mam i wrzucę na OneDrive i dam tu linka
Ostatnio zmieniony śr kwie 18, 2018 9:18 am przez bocian87, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kudi11

Re: Honker 2324 99r - Odbudowa

Post autor: kudi11 » sob cze 24, 2017 9:56 pm

No to piknie! Oby do przodu! Też powolutku walczę z moim.
FSR Tarpan Honker 4012 95' 2.5 TD IVECO!

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » pn cze 26, 2017 10:51 am

W skrócie kupiłeś klocki z dopiskiem "poskładaj sobie sam" ? :)21

Fajnie fajnie :wink:
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » wt cze 27, 2017 7:20 am

Co to za ustrojstwo, w okolicy zbiornika wyrównawczego ?
https://postimg.org/image/p3vv3sp1t/
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » wt cze 27, 2017 4:17 pm

Nie jest to elektryczna pompka obiegowa do płynu chłodzącego? Jakiś element ogrzewania postojowego?
http://honkerteam.pl - strona o autach Honker

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » czw cze 29, 2017 7:40 am

Mnie to wygląda na dodatkową pompę płynu chłodzącego. Najprawdopodobniej żeby przyspieszyć grzanie w kabinie, ale nich właściciel się wypowie do czego to ma podpięte.
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » czw cze 29, 2017 8:16 am

Auta wojskowe, od konca lat 90tych, mialy fabrycznie montowane ogrzewania mokre z przyciskiem na desce (przynajmniej w honkerach 2000 byly i mialy symbol jakby liscia, zlokalizowane byly pod przelacznikiem wskaznika poziomu paliwa w bakach), ktory dodatkowo puszczal nagrzana ciecz w obwod do nagrzewnicy w kabinie. Moze wlasnie ta pompka za to odpowiada. No ale poczekajmy na odpowiedz Bociana.

bocian87

Post autor: bocian87 » czw cze 29, 2017 11:01 am

Tak jak Wojtek pisze, jest to pompka płynu chłodzącego od Webasta, którego w moim już nie było po zakupie :(

Została tylko ta pompka, sterownik w kabinie, trochę węży i pocięte kabelki... :)11 nawet wtyczek się komuś nie chciało wypinać tylko cięli całą wiązkę...

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » czw cze 29, 2017 7:05 pm

To nie żadna pompka, tylko elektrozawór przełączający obieg płynu na silnik, albo nagrzewnicę. A reszta to prawda.

polsmol

Post autor: polsmol » czw lip 13, 2017 10:06 pm

Oglądając te puzzle zastanawiam się czy nie dałoby się zakupić całej karoserii od producenta już zmontowanej ;)

bocian87

Post autor: bocian87 » pn wrz 25, 2017 10:40 pm

Aktualizacja 25.09.2017

Po praktycznie 3 miesiącach przerwy w końcu prace ruszą z miejsca. Niestety zbiegło się w czasie trochę spraw, urlopów przez co Honker stał nie ruszony.
W sierpniu nabyłem lewe poszycie boczne oraz poszycie tylne lewe

Obrazek

Obrazek

Po przeanalizowaniu stanu podjęta została decyzja – nie ma sensu łatać podłogi trzeba szukać nowej. To sprawiło jak dotąd najwięcej problemów. Reszta elementów blacharskich była dostępna praktycznie od ręki tak na podłogę musiałem czekać prawie miesiąc. Tu wielkie podziękowania dla firmy Motorpol, która nie olała mojego zapytania i przycisnęła fabrykę by wyprodukowali dla mnie tą podłogę. W końcu z początkiem września rano pod pracą zastałem taki widok :

Obrazek

Teraz musiałem tylko poczekać aż kolega upora się z autami które ma na warsztacie by móc w pełni poświęcić się Honkerowi :)

Zdjęcia z dziś
Kilka zdjęć fabrycznie nowej podłogi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stan auta zastany po odcięciu lewego poszycia, lewego tyłu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale odcięta została już również stara podłoga

Obrazek

Obrazek

Tu również czegoś brakuje :D

Obrazek

Oczywiście wszystkie łapy poduszek są do roboty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale na szczęście rama wygląda bardzo dobrze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Resztki starej podłogi

Obrazek

Która się po prostu złamała w pół :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dzień dzisiejszy tyle, teraz mam nadzieję, że prace pójdą w miarę szybko i stabilnie także będę mógł częściej wrzucać zdjęcia z postępów.
Ostatnio zmieniony śr kwie 18, 2018 9:23 am przez bocian87, łącznie zmieniany 1 raz.

bocian87

Post autor: bocian87 » wt paź 03, 2017 9:37 am

Kolenja aktualizacja

27.09.2017 :

W miejsce wyciętej podłogi trafiła nowa :
Obrazek

Przez chwilę było trochę stresu :
Obrazek

Ale okazało się, że pomiędzy grodzią a podłogą jest jeszcze dodatkowy metalowy pas którego nie ma w katalogu części.

Wszystko się w miarę złożyło :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec jeszcze przypasowanie poszycia zewnętrznego :
Obrazek

02.10.2017 :
Przez kilka dni prace obejmowały głównie podłogę pod kierowcą i pasażerem, przednie nadkola oraz poszycia/progi przednie.
Zostały wyspawane kawałki podłogi, które nie nadawały się już do ratowania oraz wymienione zostały podłużnice pod fotelami (wykonane z ceownika 3mm).
Z takiego samego ceownika został wykonany uchwyt poduszki pod nogami kierowcy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stan na koniec 02.10.2017 :
Obrazek

Obrazek

Tego dnia zauważyliśmy problem i to dość spory, na który na razie nie mamy pomysłu
Obrazek

Obrazek

Zaznaczyłem o co chodzi.
Zieloną kreską zaznaczyłem poziom i tak powinno być, natomiast czerwoną kreską zaznaczyłem płaszczyznę jaka jest obecnie.
Zielona jest w poziomie, gdyż ten kawałek blachy można dogiąć ręką ale dalej są pionowe wzmocnienia które już uniemożliwiają dogięcie tej blachy do poziomu.
Obrazek

Tylne poszycie też nie wchodzi na swoje miejsce.
Widać, że jest dość spora szczelina między poszyciem a progiem
Obrazek

Jak dla mnie problem na razie jest taki, że nie możemy obniżyć tylnego poszycia gdyż opiera się ono już na podłodze.
powinno być moim zdaniem niżej gdyż jest dziura tuż pod śrubą :
Obrazek

Jeśli się nie mylę to poszycie powinno wejść dokładnie w boczne poszycie tak by nie było tam żadnych dziur.

Tak samo nie można tego poszycia tylnego przesunąć do przodu by zlikwidować tą szczelinę przy progu gdyż słupek tego poszycia opiera się na podłodze i progu.
Szczerze mówiąc wczoraj 2h kombinowaliśmy o co może chodzić i nie doszliśmy co jest powodem tego, że tak to wygląda. Spróbujemy jeszcze zdjąć boczne i tylne poszycie i spasować je na ziemi a nie na aucie.

Na koniec czy ktoś był by wstanie zmierzyć mi na swoim Honkerze te 3 wymiary zaznaczone na czerwono ? Może tu jest jakiś problem.
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr kwie 18, 2018 9:25 am przez bocian87, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » wt paź 03, 2017 2:12 pm

Nie dam rady tego zmierzyć w najbliższych dniach niestety... Reszta tematów jest już chyba wyjaśniona na fejsie więc nie dubluje

bocian87

Post autor: bocian87 » śr paź 18, 2017 12:35 pm

Kolejna porcja fotek ;)

09.10.2017 :

Zostało dorobione wzmocnienie słupka tylnego lewego z pozostałości nowych elementów z drzwi przednich.
W oryginale też wygląda to mniej więcej tak samo czyli pewnie wykorzystują już gotowe zaprojektowane elementy z przodu.

Najpierw fotki oryginału :
Obrazek

Obrazek

A teraz dorobiony element :
Obrazek

Obrazek

14.10.2017

Fotki wykonanych już wcześniej poprzeczek do których przykręca się poduszki oraz wykonane nowe podłużnice do których przykręca się fotele.
Strona kierowcy:
Obrazek

Strona pasażera:
Obrazek

Strona kierowcy:
Obrazek

Strona pasażera:
Obrazek

Podłużnice te zostały odwrócone o 180 stopni. Wcześniej tworzyły profil zamknięty z podłogą a teraz jest to profil otwarty "C" skierowany w stronę ziemi.

Tego dnia postanowiliśmy też spasować pałąki do nadwozia by zobaczyć czy w miarę będzie się to trzymać kupy.
Dlatego z dachu wyjęte zostały pałąki które dopiero teraz udało się zdjąć (w 4 osoby nie poradziliśmy sobie z tym z racji na poprzeczki pomiędzy pałąkami zapierające się na uszczelkach okien + tylna ramka bardzo mocno trzymała się na dachu.
Na ziemi wyjęcie pałąków zajęło 10 minut tylko dlatego, że trzeba było rozłączać poprzeczki pomiędzy pałąkami.
Obrazek

Pałąki zostały przykręcone do auta. Wtedy okazało się, że mają one lekki skos u swej podstawy - dlatego też na chwilę obecną nie poziomowaliśmy płaszczyzny bocznych poszyć o których pisałem wcześniej. Zobaczymy jak to wyjdzie finalnie bo doszedłem do wniosku, że skośna płaszczyzna na boku może mieć sens - powinna uniemożliwić wodzie wpływanie do wnętrza auta.
Obrazek

17.10.2017

Tu już było więcej roboty, Honker w końcu zaczyna być spawany na gotowo :)
Drzwi tylne są już w miarę spasowane, szczelniki są w miarę równe (to się jeszcze poprawi)
Obrazek

Obrazek

Udało się jeszcze cofnąć podłogę przez co nie ma już szpary pomiędzy tylnym progiem a tylnym poszyciem jak na tym zdjęciu :
Obrazek

Boczne poszycie do podłogi zostało przyklejone a nie przyspawane, jednie spawy są w paru miejscach łączenia nadkola z poszyciem oraz progu wewnętrznego do podłogi.
Klej będzie to trzymać mocno a nie będzie korodować tak jak spawane miejsca
Obrazek

Próg wewnętrzny tylni:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostały dorobione 2 płaty podłogi pod kesonami (za i przed nadkolem) z blachy 2 mm:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tu specjalnie nie został dorobiony paru cm płat gdyż do poprzeczki od podłogi zostanie dospawany zastrzał idący do słupka mający go wzmocnić.

Na koniec pierdoła której szukałem jakiś czas:
Obrazek

Uchwyty lamp tylnych nowszego typu przykręcane do ramy.
Udało się je kupić za 250 zł za oba co przy cenie na jedną stronę (podstawa do ramy - 360 + 160 osłona lampy) jest bardzo dobrą ceną mimo, że jedna strona jest do naprawy (prostowanie i zespawanie miejsca gdzie puścił 1 spaw).

bodon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bodon » czw maja 24, 2018 9:18 am

Świetna robota. Mógłbyś z perspektywy czasu podpowiedzieć gdzie najlepiej zanabywać części blacharskie? Mam problem z zakupem kilku elementów, np. nadkoli wewnętrznych przednich.

bocian87

Post autor: bocian87 » czw maja 24, 2018 1:21 pm

Sklepy w których głównie się zaopatrywałem w części blacharskie to w kolejności losowej :

Limark
Rawmot
MotorPol

Myślę, że każdy z nich powinien mieć dostępne przednie nadkola. Cenowo jest różnie - raz daną cześć mają taniej w sklepie X a inną część w sklepie Y także trzeba wszystkich odpytywać.
Z perspektywy czasu polecam też mocno przeanalizować co jeszcze będzie potrzebne i kupić wszystko za jednym razem, by oszczędzić trochę na kosztach przesyłek :)

Na stronie www.honkerteam.pl w zakładce przydatne informacje -> sklepy masz listę sklepów z krótkim opisem także może się przydać w poszukiwaniach ;)

bodon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bodon » ndz maja 27, 2018 10:13 pm

Dzięki. Trochę mnie przeraża, ale tez muszę się zmierzyć z remontem blacharskim.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”