Tarpan modyfikacje ...

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Darek...
Kontaktowanie:

Post autor: Darek... » wt wrz 02, 2008 9:11 am

hm... znaczy - wyciągasz parę desek i podnosisz fotel ?? no ale dostęp do nich chyba mocno ograniczony przez tą ramę :roll:
też poproszę o więcej fot :)2
Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » wt wrz 02, 2008 9:26 am

Darek... pisze:hm... znaczy - wyciągasz parę desek i podnosisz fotel ?? no ale dostęp do nich chyba mocno ograniczony przez tą ramę :roll:
też poproszę o więcej fot :)2
Dokładnie tak. Z dostępem nie ma problemu.Wszystko jest tak wymierzone, że jest OK. Rama dolnego łóżka jest na wysokości siedziska, a rama górnego łóżka montowana jest tylko do spania. Oczywiście może być zamontowana cały czas, ale wtedy jest trochę gimnastyki z wchodzeniem na siedzenia.
Za parę dni wrzucę więcej fotek.
Nie mówię, że to idealne rozwiązanie... jak ktoś ma inny pomysł, żeby 4 osoby mogły wygodnie jechać i spać... to chętnie zobaczę...
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
ogoor

Post autor: ogoor » wt wrz 02, 2008 12:38 pm

NO... zrobienie spania na 4 osoby w aucie którym jadą 4 osoby to niezłe wyzwanie. Ale poradziełś sobie z tym. Jak wóz cygański, albo kolej transyberyjska, albo niegdysiejsze baraki pracownicze służb geologicznych PRL. Dla mnie POZYTYW! :)2
Ja mam na razie skład 2+1, chociaż z małym jeszcze nie nocowaliśmy w aucie (ma 20 miesięcy). U mnie myśl nad spaniem w honku przebiegała następująco:
1. Rozkładanie oryginalnych ławek, które upadło po zmodyfikowaniu ich mocowania. Odsunąłem ławki do środka tak, żeby kąt oparcia nie był taki ostry.
2. Rozkładanie ławki na jednej stronie i podwieszenie drugiego lekkiego łóżka po drugiej stronie. Coś jak rama z łóżka polowego podwieszona pod sufitem. Ale jakoś mi się geometria tego nie widziała.
3. Zestaw skrzyń robionych na miarę. W czasie jazdy są umieszczone na tylnych ławkach i przymocowane do burt, w czasie postoju zdejmowane na podłogę i tworzą wtedy jedną platformę z ławkami.
4. Na razie stanęło na wersji podobnej do tej którą kiedyś prezentował wieprzowina. Rolowane wzmocnienie między ławkami i na tym materac. Bambetle pod łóżkiem.
Twoje A.F. rozwiązanie ma tę zaletę, że można wejść do auta w brudnych butach przy rozłożonych łóżkach.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » wt wrz 02, 2008 8:38 pm

Koncepcja łóżek jest świetna! A jaką dokładnie mają długość?

Tak, jak mandala stwierdził - mam temat do myślenia... 8)

Co do podłogi - niestety trzeba utrzymywać suchą... Jak zaniedbałem temat w skrzyni pod ławką, gdzie mam schowek na narzędzia, to nawet farba miniowa nie wytrzymała... :-?
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » wt wrz 02, 2008 9:20 pm

Długość każdego łóżka - 190 cm.
Szerokość:
- dolne - 68cm
- górne - 61 cm
Górne mogłyby być szersze - i tak było w pierwszej wersji.
Ale okazało się, że po zamontowaniu górnej ramy muszę się przeciskać i zwęziłem. Jakiś taki szeroki u góry jestem :o 8)
Jeśli ktoś nie potrzebuje tyle miejsca na wejściu, to też można zrobić szersze.
Gdyby wywalić przegrodę, to jeszcze o parę cm można by wydłużyć, ale ja nie potrzebuję.
Myślałem wcześniej nad innymi rozwiązaniami... jakieś rolowane, zwijane... ale to ma jeszcze jedną zaletę - jak leje, to można usiaść na dolnych łóżkach i spokojnie śniadanko zjeść....

Marek, @wieprzowina - pokaż fotki swojego Honkera de lux...
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn wrz 15, 2008 6:38 pm

Miałem teraz wziąć trochę zaległego urlopu, wyjechać na ranczo i pogrzebać przy honku, pofotografować, ale zima przyszła i g.

Awatar użytkownika
ogoor

Re: Tarpan modyfikacje ...

Post autor: ogoor » śr lip 22, 2009 1:55 pm

Jakiś czas temu zrealizowałem w końcu swój pomysł na łóżko w honku a ostatnio miałem szanse je przez dwa tygodnie testować. Wyjazd 2+1+terier.
W skrócie wygląda to tak:
1. Wywaliłem oryginalne ławki.
2. W miejsce ławek zainstalowałem ławki z płyty meblowej (dół leży na schowkach, tył opiera się na burcie i boczki). Wszystko skręcone razem, włożone na miejsce i przykręcone do auta. Ławki mają 0,4 m szerokości i 0,4 m wysokości.
3. Z takiej samej płyty zrobiłem skrzynię o wysokości takiej samej jak ławki i szerokości również 0,4 m. Skrzynia dzielona jest na dwie części otwierane osobno. Przykręcona jest do miejsc gdzie są mocowania oryginalnych ławek. Obydwie połówki mieszczą w sobie mnóstwo jedzenia i sprzętu kuchennego.
4. Zakupiłem gąbkę tapicerską 5cm grubą i czarną kordurę.
5. Dałem do tapicera do uszycia 8 materacyków 0,9x0,4x0,05. Wszystkie są rozpinane na zamek tak że można je prać w pralce. Materacyki mają doszyte paski z "rzepa".
6. Drugą część pasków z rzepa przytakerowałem do ławek i skrzyni.
7. Mam teraz na co dzień bardzo wygodne ławki które są dużo łatwiejsze do utrzymania w czystości, szczególnie mając psa.
8. Na wyjazdy wkładam skrzynię i mam spanie w układzie: łóżko 0,8m szerokości i łóżko 0,4m szerokości. Pomiędzy nimi jest 0,4 m przejścia i spania dla psa. Spanie na 0,4m łóżku nie jest jakąś rewelacją, ale da się i można się przyzwyczaić. Jak komuś będzie za mało na utrzymanie równowagi, to może o okolicy tułowia nawalić na podłogę toreb i plecaków, żeby go przytrzymywały.

W naturze wygląda to tak:

Obrazek

Awatar użytkownika
ogoor

Re: Tarpan modyfikacje ...

Post autor: ogoor » wt lip 28, 2009 7:24 pm

Dzisiaj podczas tych upałów i deszczów przypomniał mi się sposób na duszne noce w honku który sam się odkrył jak przyszła potrzeba. Jakby się miało komuś przydać:
Żeby podczas noclegu w aucie nie było za duszno otwieramy okna, ale wtedy lecą na nas komary. Wtedy przypominamy sobie, że mamy przecież zasłonki przeciwsłoneczne na przyssawki do szyb które kiedyś wzięliśmy z katalogu punktów za paliwo BP. Próbujemy je wstawić do odsuniętych szyb w drzwiach i o od razu pasują. Jeszcze tylko trzeba dogiąć dwa z czterech rogów, żeby nie było łuku tylko kąt prosty i włala.
Mamy świeże powietrze a nie mamy komarów. Na dodatek niewielki deszcz też powstrzymają takie wkładki. Pasują naprawdę dobrze w rowki odsuwanych szyb.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”