UWAGA Byłem Widziałem - NIE POLECAM !!!

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

Frolik

Re: UWAGA Byłem Widziałem - NIE POLECAM !!!

Post autor: Frolik » czw sie 26, 2010 12:41 pm

robertpoznań pisze:
Witam. Byłem,widziałem - a czy jest godny polecenia sami musicie ocenić.
Honker z 1996 roku w cenie za około 11 tys zł.Silnik IVECO z Turbiną, reduktor Borg Warner, hamulce tarczowe, wspomaganie...
- jak widać samochód od Straży Pożarnej - to i pewnie zadbany.... - a pierwsze wrażenie - śmierdzący w środku stęchlizną, tapicerka na siedzeniach porozrywana..... - pojazd z przebiegiem około 116tys km.
- jazda próbna : - myślałem że reduktor amerykański jest cichy itp.. - a ten rzęzi już przy małych prędkościach a przy większych wpada w wibracje i hałasuje ponad przeciętnie, tylni most wyje - żaden z moich Honkerów nie miał tak hałasującego mostu... - i jeszcze jedna uwaga - jechałem nim z prędkością 140 km/h - takie bynajmniej były wskazania licznika i coś tu nie gra bo już zaraz po ruszeniu licznik wskazywał 30km/h a pojazd ledwo jechał, później bieg drugi i ponad 60km/h - i albo napęd licznika jest niewłaściwy albo mechanik naprawił tylni most i wymienił mu przełożenie na inne - bo tak naprawdę na piątym biegu silnik osiągnął obroty w/g obrotomierza - prawie 5000 obr/min. Nie miałem możliwości zapiąć przedniego napędu także nie sprawdziłem jak się mają przełożenia przedniego mostu itp.
- karoseria - nieliczne ślady rdzy, miejscami wyprawki pędzlem - stan jak na Honkera - dobry +

Dodatkowo: Wyciągarka Warna, bardzo zdrowe opony,4 miejsca ,bez ławek i schowków zewnętrznych, oryginalnie niska ściana grodziowa ( do wysokości nagrzewnicy) z podestem z blachy ryflowanej umożliwiającym przejście między przedziałem kierowcy a pasażerskim.

Zawsze chciałem zobaczyć jak wygląda reduktor Borg Warnera - bo słyszałem opinie że jest nisko zawieszony i naprawdę jest nisko zawieszony - prawie na takiej wysokości co przekładnie główne w mostach - a co za tym idzie zdolności terenowe pojazdu - prześwit - można by powiedzieć zmalały o połowę - ale to moja opinia.

Reasumując - auto godne uwagi ale nie za te pieniądze.

Pozdrawiam

Zdecydowanie nie wart tej kasy.

Znajomy 2-3 miesiące temu sprzedał lepszego Honka, też z OSP z 1998 roku za 5900zł.

Na allegro ogłoszenie wisialo pół dnia.
Ogłoszenie pokazało sie rano a po południu był człowiek z gotówką i przejechał pół kraju po Honkera.

Ten z foto tez jest wart góra 6-6,5 tysiaca.

Awatar użytkownika
Pablo_2000

Post autor: Pablo_2000 » czw sie 26, 2010 6:13 pm

Po tamtego Honka ze wschodniej Polski sam się w tamten dzień wybierałem (sprzedawał go lakiernik/mechanik, który dostał go z OSP jako rozliczenie za wyprawkę i malowanie innego pojazdu dla Ochotników Strażaków)ale o ile pamiętam to owy Honker OSP dostało od ....Policji, auto było niebieskie z serduchem Andorii, i poszedł jak wodaaaaaa....

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » czw sie 26, 2010 10:46 pm

na allegro teraz stoi :wink:

a co do prędkościomierza, może po prostu był wymieniany napęd i wymieniający nie popatrzył ile trybów ma zębatka :wink:
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pt sie 27, 2010 8:18 pm

W honkach z odłączanym przodem nie wytrzymywał tylny most. Wymieniano go na nowy typ i było ok. Takie honki w bardzo dobrym stanie (trochę zaniedbane w środku) z Iveco 2,5TD już wymienionym na nowy typ mostem, można niedawno było kupić na przetargu w Zakładzie Energetycznym za 3,5 tyś. Poszły po wywoławczej. Wypłynęły zaraz po 7 :)

Awatar użytkownika
SVEY
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: SVEY » ndz sie 29, 2010 9:36 pm

I jaki powinien być po prawej stronie cena tego samochodu? Ma zwykłe dokumenty? Czy ten samochód do rejestracji w Republice Czeskiej?

Ktoś może mi zaoferować dobre Tarpan Honker ceny Rozumnyj? Dziękuję.

А какая по вашему должна быть правильная цена этого автомобиля? У него нормальные документы? Можно этот автомобиль поставить на учет в Чехии?

Кто-нибудь может мне предложить хороший за розумные деньги? Спасибо.

Frolik

Post autor: Frolik » pn sie 30, 2010 7:55 pm

Pablo_2000 pisze:Po tamtego Honka ze wschodniej Polski sam się w tamten dzień wybierałem (sprzedawał go lakiernik/mechanik, który dostał go z OSP jako rozliczenie za wyprawkę i malowanie innego pojazdu dla Ochotników Strażaków)ale o ile pamiętam to owy Honker OSP dostało od ....Policji, auto było niebieskie z serduchem Andorii, i poszedł jak wodaaaaaa....
Żałuj że się nie wybrałes, moim zdaniem auto bylo warte sporo wiecej niż cena za jaką poszło. Zresztą sam czas od wystawienia do sprzedaży pokazuje iż byla to okazja - podczas gdy niektóre padliny wiszą na necie i po rok.

Sprzedawca uczciwy i konkretny, potrzebował pieniedzy i nie chciał bawic sie w sprzedaż miesiącami.

zielony_rog

Post autor: zielony_rog » pt paź 08, 2010 10:17 pm

wieprzowina pisze:Takie honki w bardzo dobrym stanie (trochę zaniedbane w środku) z Iveco 2,5TD już wymienionym na nowy typ mostem, można niedawno było kupić na przetargu w Zakładzie Energetycznym za 3,5 tyś.
Z ciekawosci, jest jakas centralna baza/wyszukiwarka takich ofert?
...gonimy kroliczka...

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » ndz paź 10, 2010 5:05 pm

Chyba nie ma. Przetargi publikowane są na stronach tych instytucji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”