robertpoznań pisze:
Witam. Byłem,widziałem - a czy jest godny polecenia sami musicie ocenić.
Honker z 1996 roku w cenie za około 11 tys zł.Silnik IVECO z Turbiną, reduktor Borg Warner, hamulce tarczowe, wspomaganie...
- jak widać samochód od Straży Pożarnej - to i pewnie zadbany.... - a pierwsze wrażenie - śmierdzący w środku stęchlizną, tapicerka na siedzeniach porozrywana..... - pojazd z przebiegiem około 116tys km.
- jazda próbna : - myślałem że reduktor amerykański jest cichy itp.. - a ten rzęzi już przy małych prędkościach a przy większych wpada w wibracje i hałasuje ponad przeciętnie, tylni most wyje - żaden z moich Honkerów nie miał tak hałasującego mostu... - i jeszcze jedna uwaga - jechałem nim z prędkością 140 km/h - takie bynajmniej były wskazania licznika i coś tu nie gra bo już zaraz po ruszeniu licznik wskazywał 30km/h a pojazd ledwo jechał, później bieg drugi i ponad 60km/h - i albo napęd licznika jest niewłaściwy albo mechanik naprawił tylni most i wymienił mu przełożenie na inne - bo tak naprawdę na piątym biegu silnik osiągnął obroty w/g obrotomierza - prawie 5000 obr/min. Nie miałem możliwości zapiąć przedniego napędu także nie sprawdziłem jak się mają przełożenia przedniego mostu itp.
- karoseria - nieliczne ślady rdzy, miejscami wyprawki pędzlem - stan jak na Honkera - dobry +
Dodatkowo: Wyciągarka Warna, bardzo zdrowe opony,4 miejsca ,bez ławek i schowków zewnętrznych, oryginalnie niska ściana grodziowa ( do wysokości nagrzewnicy) z podestem z blachy ryflowanej umożliwiającym przejście między przedziałem kierowcy a pasażerskim.
Zawsze chciałem zobaczyć jak wygląda reduktor Borg Warnera - bo słyszałem opinie że jest nisko zawieszony i naprawdę jest nisko zawieszony - prawie na takiej wysokości co przekładnie główne w mostach - a co za tym idzie zdolności terenowe pojazdu - prześwit - można by powiedzieć zmalały o połowę - ale to moja opinia.
Reasumując - auto godne uwagi ale nie za te pieniądze.
Pozdrawiam
Zdecydowanie nie wart tej kasy.
Znajomy 2-3 miesiące temu sprzedał lepszego Honka, też z OSP z 1998 roku za 5900zł.
Na allegro ogłoszenie wisialo pół dnia.
Ogłoszenie pokazało sie rano a po południu był człowiek z gotówką i przejechał pół kraju po Honkera.
Ten z foto tez jest wart góra 6-6,5 tysiaca.