Honker 4012 Wojskowy Reaktywacja

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
sgt.sly

Re: Honker 4012 Wojskowy Reaktywacja

Post autor: sgt.sly » ndz gru 19, 2010 1:42 pm

no ja mam wolnossący iveco teraz i silnik ten jest w super stanie kłopoty lekki mam tylko przy -20
Tak naprawdę to za zmiana silnika opowiada się tylko dostępność części no i koszty eksploatacji nie interesuje mnie ile to będzie palić jak bym chciał tanie auto to bym kopił malucha :)
Nigdy nie użytkowałem andorii wiec nie wiem jak będzie z awaryjnością tego silnika

pytanie :czy skrzynia andorii podejdzie do silnika iveco ??

Awatar użytkownika
Pablo_2000

Post autor: Pablo_2000 » ndz gru 19, 2010 3:52 pm

Witam,

Widzę że kolega także poszalał z honkerami, niech zgadnę - ten drugi z Andorią to pewnie owy zielony z okolic Tarnobrzegu....?
Miał napraaaawdę konkurencyjną cenę ale blachy...., stąd pewnie pomysł z przekładką.
Szczerze mówiąc to ja lepszy ni jestem, także drugiego honkera zakupiłem, tylko że z 1999 r, czyli będę miał także okazję porównać swojego 1995 z IVECO TD (jak go skończę oczywiście), z 1999 Andorią TD.
Generalnie to fajnie że są szajbusy z taką pasją :lol:

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » ndz gru 19, 2010 4:40 pm

Ano, ano właśnie o tego chodzi. Cena była ok ale auto po powodzi i blacha nadaje się tylko do wymiany... Autko kupione wyłącznie jako dawca hardopa i innych gadzetów mechanicznych i nadwoziowych, które da się uratować. Przed kolega Ajaxem(wystepującym na tym forum jako sgt.sly) jeszcze najwieksza przygoda jaką będzie zciągnięcie tego honka z Tarnobrzegu do Rzepina - okolo 700km ;) Będę trzymał kciuki ;)
http://honkerteam.pl - strona o autach Honker

Awatar użytkownika
Pablo_2000

Post autor: Pablo_2000 » ndz gru 19, 2010 5:33 pm

Generalnie, jak się "karniecie" tym honkiem'97 to porazi was znaaacznie większa cisza wewnątrz (nie licząc świstu wiatru wchodzącego przez dziury w nadwoziu), powód nowszy reduktor / mosty (choć to nie jest główny powód) no i sam silnik, który bardziej miękko brzmi po prostu. Generalnie jak się już gdzieś w lecie w okolicy Krosna Odrz spotkamy to efekty honkerowych modyfikacji porównamy....., w terenie oczywiście.....
Generalnie wówczas innych forumowiczów w okolice rzek Odra/Bóbr w Lubuskiem zaprosić możemy :)2

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » ndz gru 19, 2010 7:47 pm

sgt.sly pisze:
pytanie :czy skrzynia andorii podejdzie do silnika iveco ??
bez rzeźby nie podejdzie.

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » pn gru 20, 2010 10:02 pm

kurcze, jak macie wolnossące silniki nigdy was nie kusiło doturbić tego ? :roll: ja mam 1,6 dohc w benzynie wysokoobrotowe i jak tylko się obronię w końcówce stycznia to ruszam z pracami co do maja turbo wyląduje w aucie (obecnie walczę ze wzmacnianiem budy i paroma innymi pierdołami - trochę czasochłonnymi, ostatnio straciłem 3 weekendy na przerobienie mocowania tyłu i zglebienie auta o 20 cm bo już do garażu nie wchodził :roll: )
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn gru 20, 2010 10:48 pm

weź już przestań... :)11 :)3

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » wt gru 21, 2010 12:58 am

ja powiem tak ... jestem niechętny do silnika turbo bo mój iveco idzie przez wszystko generalnie żeby zdusić mój silnik trzeba być kierowca specjalnej troski

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » wt gru 21, 2010 8:21 am

wieprzowina pisze:weź już przestań... :)11 :)3

z czym ? :)21

wiem wiem turbina miała być już dawno temu ale co zrobić jak się jest raz w tygodniu w dodatku na 5 godzin tylko w domu a tak się siedzi po za domem ? :wink: kupuję w okolicy maja - czerwca auto na codzień a wtedy tarpana będzie można postawić na klocki i w końcu zacząć robić od strzału pewne rzeczy :roll:

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » wt gru 21, 2010 11:35 am

No więc jak wracasz na te 5 godzin w tygodniu do domu to zrób coś pożytecznego. Skręć w kibelku batona, cofnij bułgara w zaciszu pokoju, a nie leć od razu do kompa i zasypuj swoimi złotymi myślami wszystkich wątków na forum. :)21
Wiem że jako absolwentowi technikum samochodowego świat motoryzacji wydaje się prosty i klarowny, a w pracowniach projektowych firm motoryzacyjnych pracują sami kretyni.
Twe plany na bliższą lub dalszą realizowalną bądź nie życiową przyszłość też nie spędzają większości z tu obecnych snu z powiek. :wink:

sorry musiałem....

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » wt gru 21, 2010 11:55 am

luzzzz 8)

a co do technikum, nie jestem po samochodówce :wink:

w te 5 godzin co jestem w domu to przeważnie ostatnimi czasy muszę robić porządki po wymianie dachu w domu, cały garaż zawalony rzeczami, że mieści się tylko maluch i sejek, a pozostałe 3 wozy muszą stać na dworze :)3

a co do pisania na forum, ostatnio tu nie zaglądałem bo nie było czasu (praca inżynierska i parę innych projektów), a wczoraj sobie tak popisałem bo se myślę, ile można kuźwa siedzieć i się uczyć, choć raz na miesiąc trzeba sobie wrzucić na luz :)2

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » czw gru 30, 2010 4:33 pm

Witam
Czas na kolejny mini reportaż z naszych postępów przy udoskonalaniu Honkera...
A więc ostatnio zakupiony został drugi honker, który będzie dawcą części dla naszego.
Jest to cywilna wersja Deawoo Honkera z 97roku, pierwsza rejestracja dopiero w listopadzie 98. Początkowo był czerwony.
Niestety auto w fatalnym stanie blacharskim co kwalifikuje go wyłącznie do rozbioru na części. Można natomiast pozyskać z niego dużo ciekawych elementów jak nowy hardtop (pierwsza wersja jeszcze z dużymi, nieotwieranymi oknami), uchwyt na koło zapasowe mocowany do zawiasów tylnych drzwi, tylna belka ze światłami (niestety nie ten ostatni model ze stopniami), mosty, inne mechaniczne elementy i wiele innych pierdółek.
Oto kilka zdjęć Honkera-dawcy (obok stoi Honker-biorca ;) ).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Honker posiada reduktor z rozłączanym napędem przedniej osi... Na lewarku są położenia 2H,4H,4L.Wogóle nieco zdziwił nas ten typ reduktora, ponieważ w instrukcji od Honkera 2324 nie znaleźliśmy takiego typu. Inna sprawa, że nie widzimy nigdzi blokady mostów w tym honkerze... I tu pytanie do kolegów: Co to za typ reduktora i czy miał on blokadę mostów?
Oto kilka zdjęć wynalazku:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na pierwszy przeszczep poszła belka tylna ze światłami oraz uchwyt koła zapasowego.
Po przełożeniu wygląda to tak:
Obrazek

Z przekładaniem hardtopa wiążę się kolejne malowanie auta więc poczeka to do lata...
Przekładanie mostów itp to też temat, do którego wrócimy latem.

Auto w prezencie gwiazdkowym dostało też nową osłonę chłodnicy na zimę.
Obrazek

Przy okazji zimowego dłubania w Honkerze uporaliśmy się w końcu z ostatnimi "zerzartymi" rudą blachami. W honkerze byla dzira pod akumulatorem (wylewał się elektrolit, naruszył farbę i woda zrobiła już swoje).
Kilka zdjęć z tej operacji:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na koniec foto całego auta:
Obrazek
Obrazek

W najbliższym tygodniu zakladamy orurowanie przednie, o czym oczywiście powiadomimy kolegów w tym wątku ;)
Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!!
Wojas

Awatar użytkownika
Pablo_2000

Post autor: Pablo_2000 » czw gru 30, 2010 5:15 pm

Witam,

Owe 700 km pokonaliście nim na kołach czy ostatecznie na lawecie?
Reduktor rzeczywiście dziwny, sprzęgiełek w kołach nie widać więc jakiś faktycznie nietypowy choć ciekawy zestaw się Wam trafił :)9

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » czw gru 30, 2010 6:33 pm

Co do transportu to 350km pokonał na kołach, a kolejne 350 lawetą ;) niestety umarł po drodze i dalsza podróż była by nierozsądna. Wiecej o przygodach z transportem niech Ajax (sgt.sly) napisze bo to on go przywoził. ;)

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » czw gru 30, 2010 8:25 pm

Co to za typ reduktora i czy miał on blokadę mostów?
reduktor nie posiada blokady mostów. Co najwyżej może mieć międzyosiowy mechanizm różnicowy z blokadą. Jeśli dobrze pamiętam ten nie posiadał, więc na asfalcie jeśli nie jest np oblodzony dajemy 2H. W zasadzie ten reduktor jest dość fajny do wyprawówki - cichy i szybki. W teren gorzej bo nisko dość zwisa.
Wrzućcie zdjęcie tylneg mostu - ale raczej blokady nie ma.

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » czw gru 30, 2010 8:46 pm

Oczywiście źle się wyraziłem, wiadomo że to nie reduktor ma blokadę mostu tylko jak sama nazwa wskazuje most ;) zapytanie o ewentualne blokady mostów dotyczy konkretnie tej wersji auta. Kultura jazdy tym pojazdem jest zupełnie inna niż naszym wolnossącym iveco bez wspomagania i to z "nibyhamulcami" bębnowymi.;) Zastanawiamy się więc nad wykorzystaniem całości podzespołów nowszego Honkera z karoserią starego ale nieco wystraszył nas brak blokad mostów.
Ps. A ivecowskie honkery 4012 miały blokade mostu czy tylko miedzyosiowy mechanizm różnicowy z blokadą?

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » czw gru 30, 2010 10:35 pm

mosty nowego typu z opcjonalną blokadą z tyłu były z andorią i VM.
nieco wystraszył nas brak blokad mostów
:o nie rozumiem. To bez blokad się nie da jeździć, czy co?

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » czw gru 30, 2010 11:11 pm

Oczywiście, że się da. Poprostu obawiamy się, że właściwości terenowe naszego "nowego" deawoo honkera z tym rozwiązaniem napędów będą słabsze niż starego, poczciwego tarpana honkera, którego już znamy i jak narazie nas nie zawiódł.
Stare auto jest głośne, wolne, nie hamuje i nie da się nim skręcać jak się na siłownie nie pochodzi ;) ale przynajmniej jest sprawne, jak narazie niezawodne i dość dzielne w umiarkowanym terenie. Auto jeździ bardzo sporadycznie i dlatego wahamy się czy taka przekladka w naszym przypadku ma wogóle sens... Z jednej strony chcielibyśmy móc śmigać autem na trasie te 90km/h i mieć lepsze hamulce, z drugiej strony boimy się, że przy tej konfiguracji bez blokady mostu staniemy w pierwszym lepszym błocie lub śniegu.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt gru 31, 2010 12:16 am

Ja mając taki zestaw bym się pobawił:
Mosty z nowego
reduktor ze starego
silnik i skrzynia - które w lepszym stanie
rama - ta, która zdrowsza
Buda zdrowsza.
Własności terenowe + dostępność części do takiego zestawu chyba optymalne...

I daj Pan spokój z tą blokadą. Fakt, w ciężkim terenie blokada daje trochę większe możliwości. Ale honker i bez blokad mostów przy dobrym kierowniku bardzo dobrze się sprawdza. A mosty nowego typu są całkowicie nieporównywalne ze starymi.
Mając możliwość zmiany, nie zastanawiałbym się ani chwili.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » śr sty 05, 2011 3:05 pm

Witam
Tak jak zapowiadałem, wrzucam zdjęcia Honkera z zamontowanymi rurami.
Przy okazji pojawił się też "priorytet drogowy" czyli te odblaskowe okrągłe znaki na przedzie i tyle - na codzień założone są na to pokrowce maskujące i ich nie widać.
A więc wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak więc po światecznych urlopach rozjeżdżamy się z kolegami w rózne strony Polski i świata, a Honker będzie czekać do czerwca(wtedy znów się zjedziemy na urlopy) na następne przeróbki. Na pierwszy ogień pójdzie zakładanie nowego hardtopu, nowe malowanie całego auta itp. Późniejszy temat to przekładanie mostów i nowe opony... Zresztą tematów jest jeszcze wieeele ;) Jeśli natomiast chodzi o ewentualne wykorzysanie innych podzespołów z Honkera-dawcy to po probach terenowych obu aut odpuścimy sobie to raczej... Silnik, skrzynia i reduktor pewnie trafią spowrotem na allegro. ;)

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » czw sty 13, 2011 12:16 pm

witam

Panowie jeli cos wam jest potrzebne z tego Dewoo honkera walic na priv
ja zatrzymuje dla siebie tylko mosty dach wspomaganie resory felgi

silnik w dobrym stanie przejechalem 350 km bez klopotu pozniej padl alternator i wywalilo jakas uszczelke wiec auto reszte drogi przejechalo laweta skrzynia jest z reduktorem i ma rozlanczany naped auto po powodzi wiec stan srodka oceniam na zly
oponki ma w bardzo dobrym stanie na bloto i snieg

silnika pali bez wielkich problemow przy -15

nowego wlasciciela szuka tez hardtop z mojego honkera pomalowany w camo hardtop w dobrym stanie mam do niego nowe uszczelki do okien przednia czesc har topu troche zmeczona

pozdrawiam

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » wt sty 18, 2011 7:39 pm

Panowie ma ktoś moze do sprzedania felgi 16 do honkera ?? chodzi o te oryginalne

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » wt sty 18, 2011 7:49 pm

spóźniłeś się - pogoniłem dwa komplety. Mam namiar na handlarza, który wziął ode mnie komplet 4szt z BFG MT + goła felga i wiem że jeszcze niedawno miał. Ale nie wiem czy i za ile dasz radę wyjąć.

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » wt sty 18, 2011 7:56 pm

ech ale pech

bo ja właśnie znalazłem oponki godyear g90 w dobrej cenie
Jak byś miał czas i chęć podpytaj może zechce opylić

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » wt sty 18, 2011 8:48 pm

dość ujowa opona. Nawet wojsko z niej chyba w końcu zrezygnowało.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”