Nawiew
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Nawiew
Regulator przyszedł, jest 4-biegowy. Założyłem go do tylnej nagrzewnicy (po wcześniejszej zmianie podłaczenia wentylatora) i ładnie działa. Zobaczymy jak długo 

Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
Sprawa wygląda tak, że kupiłem jakieś silniczki, to od CC wentylatora, to od Lublina i jeden z HGW od czego, ale co do ich mocy czy prędkości obrotowej to mogę jedynie stwierdzić na słuch, które więcej robi hałasu, a więc szybciej zapierd@la, więc ta metoda wydaje mi się równie przekombinowana jak pomysły Macierewicza na katastrofę w Smoleńsku. W sumie to dałoby radę zmienić silniczek, ale problem tkwi w przełożeniu tego kołowrotka dla chomika, bo za nic w świece nie da się tego zdjąć bez totalnej demolki. Wydrapałem sobie łysinę na głowie myśląc nad modyfikacją i w końcu udało mi się! Zasklepiłem wyjście powietrza na konsolkę, bo z stamtąd i tak mało co wiało, więc teraz dmucha na szybę jakby bardziej, ale nie wiem czy bardziej kolorowo, czy bardziej dostojnie, czy też bardziej ekstrawagancko, bowiem zrobiło się cieplej i szyby nie parują. Mam zamiar dołożyć też trzecią nagrzewnicę rodem z VW Polo, ale poczekam jeszcze z założeniem, bo może uda się pojmać jakieś webasto z Saaba, które jak zwykle nie będzie pasować, bo tak kończą się wszystkie moje osobliwie pomysły racjonalizatorskie. Przy okazji podaję szczęśliwe numerki: średnica kołowrotka 13cm, szerokość 7cm, więc jakby ktoś znalazł sobie takowy silniczek z kołowrotkiem to może pokusić się o wymiankę. Średnica silniczka jest mniej więcej taka sama w innych silniczkach.
Nieco podłączę się pod temat. Zaskoczyno jestem, że niezależnie na jaką moc dmuchawy nastawię nawiew do kabiny i niezależnie na jaką stronę ustawię nadmuch to i tak wieje tylko symbolicznie, a właściewie to prawie nie wieje... Słyszałem, że słabo to w Honkerach działa, ale nie sądziłem, że aż tak... To faktycznie tak słabo działa, że prawie nie działa czy raczej mamy coś popsutego? 

http://honkerteam.pl - strona o autach Honker
No wlasnie o tym pisalem w tym temacie, a koledzy potwierdzali, ze nadmuch w Honkach to porazka. Sprobuj zasklepic rure wyprowadzajaca powietrze z nagrzewnicy prowadzaca do srodkowego nawiewu, powinno cos nie cos pomoc. To jest moj genialny patent, ktory przerosl zajebistosc mojego umyslu. Zamiast wlotow powietrza po srodku deski bede mial tam woltomierz i amperomierz, bo lubie patrzec na wskazowki.
Z kolegą w Warszawce z 57roku zamontowaliśmy wentylatorki od komputera. Dają radę w zimie rozdmuchać ciepło po kabinie. Latem mamy na przyssawce taki duży podłączony pod zapalniczkę.
-
-
Wiatraczki komputerowe mają 1-5W mocy. Pomysł wydaje mi się średni. Żuk posiadał dwie niewielkie nagrzewnice posiadające w jednej obudowie silnik i wymiennik ciepła, a całość miała wyjście na papierowego węża co można było podłączyć pod oryginalny dyfuzor rozprowadzający powietrze na szybę.
http://allegro.pl/zuk-nagrzewnica-czesc ... 30762.html
Sądziłem że nagrzewnica w desce nowego typu lepiej robi. Kiedyś miałem nawet z tego powodu chęć zmienić kokpit.
http://allegro.pl/zuk-nagrzewnica-czesc ... 30762.html
Sądziłem że nagrzewnica w desce nowego typu lepiej robi. Kiedyś miałem nawet z tego powodu chęć zmienić kokpit.
W naszym aucie, przy przekręcaniu od pozycji off do 4, poza zwiększającym się szumieniem wiatraka nie wieje odczuwalnie mocniej z deski
Przy odparowywaniu szyby przedniej jak narazie najskuteczniejsze jest otwieranie szyb tak jak i w starym honkerze. Zmiana kokpitu wyłącznie ze względu na "wiatr" jest wg mnie całkowicie niepotrzebna
Latem za klimę będą robiły nam otwarte okna, a zimą na szczęście ta nagrzewnica przy przegrodzie jest bardzo wydajna + webasto daje radę.

http://honkerteam.pl - strona o autach Honker
- sebeks
-
U mnie w rolniku wyrabia nagrzewnica z Poloneza Caro. Mówicie, że słabo wam dmucha, jak tam wygląda obieg powietrza ? Pewnie jedna duża pucha z nagrzewnicą i pełno porąbanych kanałów o pojemności nie wiadomo jakiej. U siebie mam do nagrzewnicy zamontowane dwie rury papierowe z poloneza + dwa wyloty powietrza z Caro, pozostałe 4 otwory którymi może lecieć powietrze są otwarte ( nie mam tam nic podpięte ani nie są zaślepione) a i tak wieje na szybę mocno, w samochodzie da się bez problemu nagrzać pomimo braku uszczelek na połowie długości drzwi, wysypanych uszczelkach między szybami w drzwiach ( chodzi mi o te pionowe) oraz nieszczelną podłogą i ściana grodziową. Z parowaniem szyby też nie ma problemu większego bo po przejechaniu około 3-4 km już dwa odparowane "okna" (muszę w końcu dołożyć 3 nadmuch na środku bo szyba jest za szeroka na dwa)
Tak wygląda cały zespół nagrzewnicy i wentylatora z Caro :

Pod Waszą deską powinien się spokojnie zmieścić, u mnie się mieści pod deską głębokości około 30cm

Tak wygląda cały zespół nagrzewnicy i wentylatora z Caro :

Pod Waszą deską powinien się spokojnie zmieścić, u mnie się mieści pod deską głębokości około 30cm
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
Obawiam sie, ze do Honka 2000 nie podejdzie. Z tego co widzialem, nie ma tej klapki na gorze i gdzie indziej sa wyprowadzenia przewodow z woda.
-
-
Taka nagrzewnica jest w starej wersji honkera. Ma tylko dolną część z 4 a nie 6 króćcami i nieco inaczej są wyprofilowane rurki od wymiennika (nie przechodzą przez ścianę grodziową jak w polonezie)sebeks pisze:U mnie w rolniku wyrabia nagrzewnica z Poloneza Caro. ..
Po wymianie silnika na 100W jest więcej niż przyzwoicie.
- sebeks
-
Problem w tych nowszych nawiewach u Was bierze się najprawdopodobniej z dużej objętości kanałów powietrznych w desce. Promieniowy wentylator daje duże ciśnienie ale ma mniejszą wydajność jeśli chodzi o przepływ. Co do tej klapy dolotu powietrza w nagrzewnicy z Caro, zawsze można ją zdemontować ( ja ją wywaliłem bo obecnie nie mam nawet zasysania powietrza z zewnątrz, wszystko leci w obiegu zamkniętym). Fajnie działa wentylator promieniowy z Caro+ do którego zrobi się odpowiednią obudowę z łopatami nakierowującymi na poszczególne kanały zrobione z tej papierowej rury jak w Caro. Wydajność taka, że włosy na głowie urywa. Ja póki co temat porzuciłem bo i tak muszę zrobić cały zespół nagrzewnicy i chłodnicy klimatyzacji w jednej obudowie i klapę przełączającą
Co do samej nagrzewnicy, warto sprawdzić czy się nie jest zakamieniona, w Polonezach po 15 latach używania była tak zarośnięta, że pomagała jedynie soda kaustyczna. Potem znów chodziła jak nowa.

Co do samej nagrzewnicy, warto sprawdzić czy się nie jest zakamieniona, w Polonezach po 15 latach używania była tak zarośnięta, że pomagała jedynie soda kaustyczna. Potem znów chodziła jak nowa.
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
Ja też zabrałem się za nawiew.
Po wymontowaniu wentylatora ukazała się nagrzewnica z bonusem

Wyczyściłem, ale nadal nie byłem zadowolony z nawiewu na przednią szybę. Uznałem, że trzeba ograniczyć ilość powietrza trafiającą do na szyby drzwiowe. Wstawiłem kryzy:

Po tych zabiegach nawiew działa przyzwoicie. Regulator też jest OK.
Po wymontowaniu wentylatora ukazała się nagrzewnica z bonusem

Wyczyściłem, ale nadal nie byłem zadowolony z nawiewu na przednią szybę. Uznałem, że trzeba ograniczyć ilość powietrza trafiającą do na szyby drzwiowe. Wstawiłem kryzy:

Po tych zabiegach nawiew działa przyzwoicie. Regulator też jest OK.
VW T4 syncro, 2.4D, long 

-
-
przy starych typach bocznych dyfuzorów (tych okrągłych) nie trzeba nic zaslepiać. Po zamknięciu, są szczelne.
Dziś przetestowałem nagrzewnicę w warunkach bojowych - auto stało na deszczu całą noc, gdy wsiadłem oczywiście było zaparowane. Po 1 minucie dało się jechać, w miarę jak silnik się nagrzewał było coraz lepiej. Po 5-8 już niemal zupełnie.
Dziś przetestowałem nagrzewnicę w warunkach bojowych - auto stało na deszczu całą noc, gdy wsiadłem oczywiście było zaparowane. Po 1 minucie dało się jechać, w miarę jak silnik się nagrzewał było coraz lepiej. Po 5-8 już niemal zupełnie.
- dario1363
- jestem tu nowy...
do Honkera pasuje nagrzewnica z fiata 132 lub z argenty ma wentylator promieniowy i sam wymiennik jest wydajniejszy

Uploaded with ImageShack.us

Ja miałem problem z marznącą szybą na środku ale zastosowałem dodatkowe nawiewy z łady i grzałkę elektryczna

Ja miałem problem z marznącą szybą na środku ale zastosowałem dodatkowe nawiewy z łady i grzałkę elektryczna