Chcę kupić Honkera. Może ktoś pomorze z okolic Krakowa..

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Chochol

Kontaktowanie:

Re: Chcę kupić Honkera. Może ktoś pomorze z okolic Krakowa..

Post autor: Chochol » wt gru 04, 2012 11:39 pm

Co do Honków z wojska to nie ma czego szukać, z reguły trupy albo z kilku poskładane tak, żeby tylko wypchnąć za bramę.
Honker w dobrym stanie to napewno nie z woja ani nie energetyk, najładniejsze (zdrowa blacha, motor i napędy w miarę) są po strażakach.

Sporo na rynku energetyków udających wojskowe, wojskowe w 90% miały schowki po bokach otwierane z zewnątrz (4 klapki zamykane na klucz), energetyki mają tylko przetłoczenie w blasze.

Jeśli bym szukał samochodu do dłuższych podróży i miałby to być Honker to raczej z serii 2000. Jeśli budżet to 10tyś to raczej VW Transporter Syncro, albo coś tego pokroju. W takim jest miejsce na spanie i na wszystkie bambetle, prędkość podróżna wtedy to jakieś 90-100 i da się jechać, rozmawiać słuchać radia.
W Honku zaś 80-90km/h to już nie pogadasz ze względu na wyjący reduktor (produkcji ZF jak sie nie myle) a radio to możesz se posłuchać na postoju.

Jeśli jednak ma to być autko do zabawy, lekkiego terenu to jak najbardziej Honker, naprawde fajne auto i tanie w utrzymaniu.
Nie jeździj szybciej niż Twój Anioł Stróż potrafi latać.
GALERIA HONKERA

lala m
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lala m » ndz lut 03, 2013 7:15 pm

Lama
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lama » pn mar 18, 2013 2:07 pm

a może ktoś oglądał ten egzemplarz?
http://otomoto.pl/tarpan-honker-4x4-ive ... 11806.html

Lama
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lama » sob mar 30, 2013 8:38 am

odświeżam zapytanie

Awatar użytkownika
kudi11

Post autor: kudi11 » wt sie 13, 2013 1:04 pm

Cześć! Jak tam sprawa zakupu Honkera? Ja kupiłem w kwietniu tego roku:) Iveco 2,5 td. Tego czerwonego w libertowie oglądałem kiedyś. To jak długo jest sprzedawany tlumaczy jego faktyczny stan:)
FSR Tarpan Honker 4012 95' 2.5 TD IVECO!

mkzibi

Post autor: mkzibi » wt sie 13, 2013 5:29 pm

kudi11 pisze:Cześć! Jak tam sprawa zakupu Honkera? Ja kupiłem w kwietniu tego roku:) Iveco 2,5 td. Tego czerwonego w libertowie oglądałem kiedyś. To jak długo jest sprzedawany tlumaczy jego faktyczny stan:)

Witam. No niestety póki co nie kupiłem samochodu. Znowu rozglądam się za Honkiem. Skąd kupiłeś tego swojego? w jakim stanie był jak silnik ten iveco się sprawuje? Dużo musiałeś dołożyć. pewnie już dużo wiesz o aucie a więc na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Ja aktualnie przymierzam się do obejrzenia tych z AMW:

http://www.amw.com.pl/pl/r/przetargi-rsm/860

Awatar użytkownika
kudi11

Post autor: kudi11 » śr sie 14, 2013 6:57 am

Hej! Mój heniek jest z energetyki. Oprócz naprawy mostu tylnego nie dołożyłem nic. dołożyłem sporo, ale tylko w ramach moich fanaberii:) typu 3 komplety kół na różne okazje itp. Uważaj na honkery z wojska. Mam z tym dużo do czynienia:) i wiem, że mogą ładnie wyglądać z wierzchu, w środku są wypatroszone ze wszystkiego:) Jak honker idzie do agencji, to technicy z pododdziałów rzucają się na niego jak stado sępów:) Silnik iveco 2,5 td to wg. mnie najlepsze co może być do honkera - mój chodzi jak brzytwa, na ulicy zostawiam z tyłu wiele samochodów: nie jest zrywny, ale na 3, jak załączy się turbina wielu mnie nie dogania:) I mało pali! W mieszanym cyklu nie przekroczyłem 10 l/100 km! Dla mnie to wynik rewelacyjny, z tym że silnik u mnie był prawie nowy:)
FSR Tarpan Honker 4012 95' 2.5 TD IVECO!

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » śr sie 14, 2013 8:21 am

kudi11 pisze:Uważaj na honkery z wojska. Mam z tym dużo do czynienia:) i wiem, że mogą ładnie wyglądać z wierzchu, w środku są wypatroszone ze wszystkiego:) Jak honker idzie do agencji, to technicy z pododdziałów rzucają się na niego jak stado sępów:)

Nie no bez jaj, honkery wojskowe są bez porównania lepsze od tych energetycznych. Owszem mają braki wyposażenia, ale są w większości w znacznie lepszym stanie technicznym i blacharskim a to najważniejsze by mieć dobrą bazę do odbudowy. My mieliśmy jednego z AMW z 91roku teraz mamy energetyka z 2002r, ponadto widzieliśmy od groma innych honków z wojska i z energetyk i wniosek jest jeden -> honki po energetyczne nawet młodsze są dużo bardziej zakatowane niż starsze wojskowe.
kudi11 pisze: Silnik iveco 2,5 td to wg. mnie najlepsze co może być do honkera...
To prawda. To chyba najlepszy silnik jaki pakowali do tych aut. Jedynym minusem są ewentualne koszty naprawy, które idą w tysiące na nowych częściach... kolega kiedyś szukał hydraulicznego napinacza łańcucha rozrządu - w sklepie na M kosztowało to 2,5 tysiaka... pocieszające, że te silniki się rzadko psują :)
http://honkerteam.pl - strona o autach Honker

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr sie 14, 2013 4:45 pm

jakby ktoś chciał honkera...

zaprzyjazniona firma chce sprzedać. rocznika nie pamiętam, auta mają zadbane w miarę. w tym jest do zrobienia blacha a jakimś tam ograniczonym zakresie.
wersja z andorią.
cały czas serwisowany bez ściemy. przez ostatnie kilka lat u rajmunda szombary w trachach. tam też teraz jest do pooglądania.
zainteresowanym mogę podać numer do szefa transportu.
sprzedaż z ręki, nie żaden przetarg.
mówi się o kwocie około 6tys.
rocznik z tego co pamiętam około 2000 lub młodszy.
#noichuj

Awatar użytkownika
Darek...
Kontaktowanie:

Post autor: Darek... » czw sie 15, 2013 10:25 am

jeśli jeszcze jest ... to poproszę ten numer na PW :wink:
Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw sie 15, 2013 11:18 am

wczoraj wieczorem jeszcze był :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
Darek...
Kontaktowanie:

Post autor: Darek... » pt sie 16, 2013 11:35 am

prowadzę rozmowy... oprócz blachy doszedł padnięty silnik ( wstępnie turbina ... ), wały napędowe itd
Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt sie 16, 2013 11:40 am

nie ma co dramatyzować. tera jezdzą sprzętami młode wilki i wymyślają takie historie żeby im forma nowe wozy kupiła.
gdyby ich słuchać to w całkiem dobrego defendera wpakowałbym jakieś 40tysi w ostatnich dwóch kwartałach.
#noichuj

Awatar użytkownika
Gamon

Kontaktowanie:

Post autor: Gamon » czw wrz 19, 2013 11:34 pm

ja uzywam dwuch tarpanow. honkera z iveko strazackiego oraz tarpana 4x4 ( nie honkera) z 2.9 v6 forda. i powiem tak.. niebo a ziemia... moze tarpan jest mniej przytulny w srodku... ale .. trakcjia, a zwlaszcza przechyly boczne sa bez porownania... naedy mam z honkera tzn mosty. skrzynia rozdzielcza niestety bez mechanizmu roznicowego tylko dopinany na sztywno przod. mysle nad taka zeby byl staly 4x4 z blokadą i reduktorem.

z iveko predkosc podruzna rozsądna wynosi okolo 70km.h ... coprawda da sie nim poleciec te 120... ale to jest juz dla kamikadze... natomiast z fordem sppokojnie mozna leciec 120 - 130, max jaki byl to 180, i zucalo nim mniej jak honkerem przy 100...

niestety nie jezdzilem andorią w honkerze wiec do tego porownac niemoge.
spalanie iveko u mnie wynosi srednio okolo 8l/100 z fordem niestety kolo16...
Obrazek
Tarpan 4x4 v6 2.9
Polonez 2.0Turbo
Syrena 1.0 pyr pyr
wigry 2
MB CLK K
punto1 (4x4 in progress)

mkzibi

Post autor: mkzibi » sob lis 14, 2015 5:49 pm

Panowie. Od jakiegoś czasu mi chodzi Honker po głowie. Jak można prześledzić tematy to czasu już minęło a ja go nie mogę kupić.

Większość pojawia się na południu Polski a ja niestety nie mogę wyrwać się aby co kupić,.

W między czasie już miałem inne samochody ale do tego pomysłu wciąż wracam. Miałem SuVy był na tapecie też MUSUO.

Przeglądając sieć wygląda to tak ze modeli i rodzajów jest mnóstwo i nie potrafię wyciągnąć informacji gdzie co montowano.

Najlepiej bym wolał już nowe wersje napędów, hamulce tarczowe i silnik andorię.

Od jakiego roku montowali już nowe napędy? W Honker 2000 już na pewno ale wcześniej od którego roku?

Widział ktoś może te egzemplarze:

http://olx.pl/oferta/tarpan-honker-2003 ... 9e118fb5da

http://olx.pl/oferta/tarpan-honker-4x4- ... 9e118fb5da

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » sob lis 14, 2015 7:15 pm

Wieprzowina gdzieś w którymś wątku wspominał że będzie swojego sprzedawał. Uderz do niego.
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » ndz lis 15, 2015 4:50 pm

Andoria i nowe mosty sa już w autach po 96r.
http://honkerteam.pl - strona o autach Honker

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”