Opony do Honka
Moderator: Marcin-Kraków
Opony do Honka
Witam
Był juz taki temat ale nie do końca zaspokoił moją ciekawość. Mam Honka z 15 calowymi felgami honkowymi i założone kapcie od UAZ-a w stanie bylejakim. Potrzebuję poważnych rad co nowego załozyć na zimę. Nie stać mnie na kupowanie 16' felg ani na inne wyskoki. W zimie jazda 90% asfalt/10% offroad.
Był juz taki temat ale nie do końca zaspokoił moją ciekawość. Mam Honka z 15 calowymi felgami honkowymi i założone kapcie od UAZ-a w stanie bylejakim. Potrzebuję poważnych rad co nowego załozyć na zimę. Nie stać mnie na kupowanie 16' felg ani na inne wyskoki. W zimie jazda 90% asfalt/10% offroad.
Przy okazji tematu o oponkach do honka, to mi powiedzcie co to za papucie ma wdziane ten http://www.intrall.pl/?page=products&category=2?
Jakiś takiś ślaczek jak do wałka na ściane.. robi to to dobrze w terenie?

major
samurai SJ700
samurai SJ700
good year G90 7,50/16 o własnościach nic nie wiemmajor pisze:Przy okazji tematu o oponkach do honka, to mi powiedzcie co to za papucie ma wdziane ten http://www.intrall.pl/?page=products&category=2?
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
zalezy od zasobnosci twojego portfela
ale jak cos to wchodza w gre nalewki:D http://www.pphjanpol.pl/start/ zobacz pod tym adresem moze cos ciekawego znajdziesz 

-
-
O właściwościach wiem bo mam - w terenie niezłe, na asfalt wyjątkowo niespecjalneDidymos pisze:good year G90 7,50/16 o własnościach nic nie wiemmajor pisze:Przy okazji tematu o oponkach do honka, to mi powiedzcie co to za papucie ma wdziane ten http://www.intrall.pl/?page=products&category=2?
- nie_mientki
-
-
Re: Opony do Honka
Coby nowego wątku nie zakładać podpinam się do starego.
Po ostatnim wycieczkach okazało się że moje siedmioletnie opony wyjątkowo szybko się zużyły i trzeba będzie rozglądać się za czymś nowym. Nie biorę pod uwagę zakupu opon bieżnikowanych czy nalewek jak je zwał to zwał, zależy mi na nowych gumach, mam nadzieję że posłużą mi kilka lat. Swoją uwagę skierowałem na trzy oponki, oto i one:
1. Goodyear WRANGLER AT/SA

2. Yokoama Geolandar AT-S

3. BFGoodrich All Terrain T/A

4. Nokian Rottiva_AT

Felgi mam R16 opony mają być o rozmiarze 235/85, dotychczas jeździłem na Goodyerach G90 ale tego cuda juz nie pragnę.
Skłaniam się do zakupu wranglerów, bo jak na razie to udaje mi się je wyszukiwać w najlepszej cenie. Jest
tylko jedno ale opony te oferowane są z rocznika 2009 a to mi sie zdaje że juz trochę jest.
Geolanadry podobają mi się i mają nawet literkę S, co ona oznacza to za bardzo nie wiem (mam nadzieje że śnieg choć to opona letnia).
BFGoodrich te są fajne ale dość drogie, za bardzo nie chcę się rozpędzać z kosztami.
Ta ostatnio opona nokiana to opona całoroczna, pozostałe letnie. Trochę się obawiam że jakiś nawiedzony polityk przeforsuje, pomysł jazdy w zimie na zimówkach i trzeba będzie kupować opony zimowe a tak taka całoroczna problem by rozwiązała ale nie mam pojęcia czy taka opona cos warta i czy wogóle ktoś na niej jeździ.
Może ktoś z was coś więcej wie na temat obowiązkowego jeżdżenia w zimie tylko na zimówkach, może opona typu AT to już zimówka?
Nie wzbraniam się przed oponami typu MT ale raczej takich nie potrzebuję bo jeżdżę głównie po czarnym. Opony Honkiego mają być głównie ukierunkowane pod kątem dalekich wypraw wakacyjnych. W teren wjeżdżam od czasu do czasu. Sporo jeżdże nim dookoła komina czyli do pracy.
Pozdrawiam za jakiekolwiek info będę wdzięczny.
Po ostatnim wycieczkach okazało się że moje siedmioletnie opony wyjątkowo szybko się zużyły i trzeba będzie rozglądać się za czymś nowym. Nie biorę pod uwagę zakupu opon bieżnikowanych czy nalewek jak je zwał to zwał, zależy mi na nowych gumach, mam nadzieję że posłużą mi kilka lat. Swoją uwagę skierowałem na trzy oponki, oto i one:
1. Goodyear WRANGLER AT/SA

2. Yokoama Geolandar AT-S

3. BFGoodrich All Terrain T/A

4. Nokian Rottiva_AT

Felgi mam R16 opony mają być o rozmiarze 235/85, dotychczas jeździłem na Goodyerach G90 ale tego cuda juz nie pragnę.
Skłaniam się do zakupu wranglerów, bo jak na razie to udaje mi się je wyszukiwać w najlepszej cenie. Jest
tylko jedno ale opony te oferowane są z rocznika 2009 a to mi sie zdaje że juz trochę jest.
Geolanadry podobają mi się i mają nawet literkę S, co ona oznacza to za bardzo nie wiem (mam nadzieje że śnieg choć to opona letnia).
BFGoodrich te są fajne ale dość drogie, za bardzo nie chcę się rozpędzać z kosztami.
Ta ostatnio opona nokiana to opona całoroczna, pozostałe letnie. Trochę się obawiam że jakiś nawiedzony polityk przeforsuje, pomysł jazdy w zimie na zimówkach i trzeba będzie kupować opony zimowe a tak taka całoroczna problem by rozwiązała ale nie mam pojęcia czy taka opona cos warta i czy wogóle ktoś na niej jeździ.
Może ktoś z was coś więcej wie na temat obowiązkowego jeżdżenia w zimie tylko na zimówkach, może opona typu AT to już zimówka?
Nie wzbraniam się przed oponami typu MT ale raczej takich nie potrzebuję bo jeżdżę głównie po czarnym. Opony Honkiego mają być głównie ukierunkowane pod kątem dalekich wypraw wakacyjnych. W teren wjeżdżam od czasu do czasu. Sporo jeżdże nim dookoła komina czyli do pracy.
Pozdrawiam za jakiekolwiek info będę wdzięczny.
Ostatnio zmieniony sob wrz 22, 2012 10:23 pm przez Wrzos, łącznie zmieniany 1 raz.
Jesli chodzi o opony to : nigdy nie kupuj opony starszej niz 2 lata .
Wszystko zależy ile masz kasy ja kupiłem sobie opony Michelin xzl te co wojsko używa i bardzo je polecam .Honker nie wygląda jak wrotka bo opona jest wysoka a i na asfalcie bardzo dobrze się prowadzi Ma tez oznaczenie M+S co w przybliżeniu jest brane jako opona zimowa .
Mialem jeszcze przez jakiś czas Yokohamy chyba nie pamiętam rozmiaru ale szerokie dość i jak w teren no jeszcze dawał rade tak asfalcie było ciężko.
Wiem ze BF oponki ludzie używają i ponoć dobra jakość za kasę
Wszystko zależy ile masz kasy ja kupiłem sobie opony Michelin xzl te co wojsko używa i bardzo je polecam .Honker nie wygląda jak wrotka bo opona jest wysoka a i na asfalcie bardzo dobrze się prowadzi Ma tez oznaczenie M+S co w przybliżeniu jest brane jako opona zimowa .
Mialem jeszcze przez jakiś czas Yokohamy chyba nie pamiętam rozmiaru ale szerokie dość i jak w teren no jeszcze dawał rade tak asfalcie było ciężko.
Wiem ze BF oponki ludzie używają i ponoć dobra jakość za kasę
Niedaleko Ciebie jest złom militarny DURAJ, pozyskują sprzęt bezpośrednio od wojska, kolega tam do Honka kupił komplet opon w stanie można rzec bardzo dobrym. Ceny jak na złomowiec przystało 
z tego co wygooglowałem: http://www.firmy.net/surowce-wtorne/demobil,Q33X2.html

z tego co wygooglowałem: http://www.firmy.net/surowce-wtorne/demobil,Q33X2.html
Nie jeździj szybciej niż Twój Anioł Stróż potrafi latać.
GALERIA HONKERA
GALERIA HONKERA
BFGoodrich All Terrain T/A
na tym jeździłem - teraz MT tej firmy i tak zostanie

na tym jeździłem - teraz MT tej firmy i tak zostanie

Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl
http://www.4x4.szczecin.pl
Micheliny xzl może i są niczego sobie, ale jak dla mnie odpadają z racji na kosmiczną cenę. Gdzieś tam doczytałem że tobie udało sie kupic okazyjnie ale coś nie zakładam że mi uda sie taką okazję dopaść.
Dzięki za info o tym demobilu, ale coś nie tak z tym linkiem. Kieruje mnie on w województwo opolskie a jak mieszkam pod Toruniem, raczej nie jestem zainteresowany oponami używanymi, takie co maja kilka latek to pewno juz za bardzo nie będą nadawać się do jazdy w zimie, choćby bierznik miały niczego sobie.
No nic pewno pozostaje mi skupić się na Wranglerach i BFGoodrich.
Dzięki za info o tym demobilu, ale coś nie tak z tym linkiem. Kieruje mnie on w województwo opolskie a jak mieszkam pod Toruniem, raczej nie jestem zainteresowany oponami używanymi, takie co maja kilka latek to pewno juz za bardzo nie będą nadawać się do jazdy w zimie, choćby bierznik miały niczego sobie.
No nic pewno pozostaje mi skupić się na Wranglerach i BFGoodrich.
-
-
Miałem kilka różnych opon - dawniej głównie przypadkowych - bo tanie były. Wyleczyłem się z używek i nawet nowych nalewek.

MT-ki nie mają sensu w aucie na wyprawy - szkoda paliwa, mostów i uszu.
BFG AT 235/85R16 całkiem przyjemnie się zachowywały, ale jakoś nierówno się scierały i auto ściągało.
Najprzyjemniej przy rachitycznym napędzie honka zachowują się jak najwęższe gumy, czyli 7.5R16 - rozmiarówka taka jak przy nieszczęsnych G90
Używam od 3 lat Goodyear Wrangler Radial 7.5R16 108N i chwale sobie bardzo. Sa one chyba też M+S
Najbardziej syfiaste z tych które miałem, były jakieś Dębice 4x4 i G90

MT-ki nie mają sensu w aucie na wyprawy - szkoda paliwa, mostów i uszu.
BFG AT 235/85R16 całkiem przyjemnie się zachowywały, ale jakoś nierówno się scierały i auto ściągało.
Najprzyjemniej przy rachitycznym napędzie honka zachowują się jak najwęższe gumy, czyli 7.5R16 - rozmiarówka taka jak przy nieszczęsnych G90
Używam od 3 lat Goodyear Wrangler Radial 7.5R16 108N i chwale sobie bardzo. Sa one chyba też M+S
Najbardziej syfiaste z tych które miałem, były jakieś Dębice 4x4 i G90
Dzięki ostatni wybór wydaje się optymalny. Wcześniej jakoś poczytałem o oponach i założyłem że rozmiar 235/85R16 będzie najlepszy i że na takim jeżdżą prawie wszyscy zrzucający orginalnie gumy. Miałem lekkie wątpliwości czy aby Honker potrzebuje grubszej opony. W tych całych swoich analizach zapomniałem o orginalnych gumach, niejako spisałem je na straty.
Opona całoroczna pasuje mi idealnie a jak jeszcze dość dobrze jeździ to super, teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko liczyć kasę i wziąć się za poszukiwania.
Kolego wieprzowina może byłbyś tak dobry i wskazał mi jakąś fotkę z Honkerem na tych gumach, chodzi mi o wygląd z boku.
Opona całoroczna pasuje mi idealnie a jak jeszcze dość dobrze jeździ to super, teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko liczyć kasę i wziąć się za poszukiwania.
Kolego wieprzowina może byłbyś tak dobry i wskazał mi jakąś fotkę z Honkerem na tych gumach, chodzi mi o wygląd z boku.
-
-
Do tego gumy wąskie gumy 7,5 mają jeszcze jedną przewagę - przy zerowym offsecie oryginalnych felg, chowają się całe w błotnikach i nie zarzucają nań błota. Przy 235/85 już wystają, zwłaszcza tylne. Oczywiście można założyć poszerzenia - ale technologia wykonania oryginalnych jest dość gówniana- łuszczą się i pękają, a do tego zwykle pod nimi gnije blacha.
W robocie jestem i mam jakieś przypadkowe zdjęcia, ale wygląda to mniej więcej tak.
Przy 7,5R16 w zasadzie jak na G90 które mają ten sam rozmiar.

na BFG AT 235/85R16

Najbardziej bojowo na BFG MT 235/85R16 ale zjadają sporo mocy silnika, a do tego padają łożyska w tylnym moście.

W robocie jestem i mam jakieś przypadkowe zdjęcia, ale wygląda to mniej więcej tak.
Przy 7,5R16 w zasadzie jak na G90 które mają ten sam rozmiar.

na BFG AT 235/85R16

Najbardziej bojowo na BFG MT 235/85R16 ale zjadają sporo mocy silnika, a do tego padają łożyska w tylnym moście.

Dzięki serdeczne za fotki, najbardziej podoba mi się ta na tle gór. Oczywiście biorę pod uwagę wygląd opon, bo widoczek zwykły sporo takich w centralnej Polsce mogę uświadczyć - prawie.
Witam,podepnę się do tematu. W moim aucie są zamontowane opony stomil U-42 w rozmiarze 8.40R15 i w związku z tym mam pytanie. Nasze autko będzie użytkowane 50% w terenie i tyle samo na utwardzonych drogach, Jak te opony sprawują się w terenie? Pytam ponieważ są prawie nowe i nie wiem czy męczyć wójta o kupno opon bardziej terenowych czy pozostać przy tych a ewentualne pieniądze wydać na coś innego...