Zawory paliwa

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Halibut
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Zawory paliwa

Post autor: Halibut » sob maja 27, 2006 3:18 pm

Mam następujący problem:
z orginała (czyt. benzyniaka) zostały 2 zawory - przelew i zasilanie.
W tej chwili mam diesla; wiadome, że w momencie przełączenia układ będzie się zapowietrzał, co radzicie zrobić?
Wywalić jeden zbiornik czy co?

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn maja 29, 2006 5:45 am

Nie powinien się zapowietrzać – w pompce paliwa masz zaworek zwrotny zapobiegający cofaniu się paliwa. Niewielkie ilości powietrza powstałe w momencie przełączenia zostaną „przepchane” bo w pompie wtryskowej i przewodach jest pewna ilość ON, która zapewni przez chwilę pracę silnika. W honkerze dieslu też oryginalnie jest zawór przełączający baki, z tym że akurat u mnie jeden (jest podwójny, przełącza zasilanie i nadmiar) – ale wynika to raczej z ewolucji niż wymaganego do diesla typu.
Jeśli masz uszkodzone zawory, możesz je wywalić, a baki połączyć przewodem wychodzącym z dolnych ich części – poziom paliwa będzie się wyrównywał, co zachowa oryginalną pojemność obu baków i możliwość tankowania z dowolnej strony. Wady – przewód jest dość nisko i dość łatwo będzie czymś o niego zahaczyć i go urwać, no i przebicie lub przegnicie któregokolwiek z baków, również spowoduje utratę całości paliwa.

Awatar użytkownika
Michał...G

Post autor: Michał...G » pn maja 29, 2006 2:21 pm

Racja nic sie nei zapowietrzy mam diesla miałem dwa baki i przełączałem bez jakich kolwiek problemów. Także zostaw albo możesz wywalić i w to miejsce poprowadzić tłumik(zawsze będzie wyżej)
gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
Halibut
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Halibut » pn maja 29, 2006 11:38 pm

no dobra, skoro tak twierdzicie to je uszczenie i zobaczymy.
Wolę ich nie łączyć ale zaworki jeśli będą działać to spoko.
Jutro w podkład :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”