Poszukuę poduszek pomiędzy ramę a budą, z czego dopasować?

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

Dziuba
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Dziuba » śr lut 20, 2008 10:52 pm

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » czw lut 21, 2008 6:44 am

Z lublina. Boczne otwory mocujące (fi 10) będą minimalnie (ok 0,5 mm) nie pasować. Tak minimalnie że wydawać się będzie że pasują, tylko jedna śruba coś wleźć nie chce. :wink: Rozpiłować lub rozwiercić fi11 (chyba wystarczy nawet jeden).
Ew zamówić w motorpolu do honka. Kiedyś płaciłem taniej, niż za te lublinowskie.

Dziuba
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Wielkie dzięki za radę....

Post autor: Dziuba » pn mar 10, 2008 11:08 pm

... kupiliśmy w Motorpolu oryginalne. Nie mały wydatek, ale wszystkie pasowały idealnie i teraz jest git. Dzięki za radę.

Awatar użytkownika
Qbosh

Post autor: Qbosh » czw kwie 17, 2008 8:57 am

odgrzewam temat - do honka podchodzą poduszki lublinowskie bez żadnych przeróbek. Otwory pasują idealnie - poduszka mocowana jest na śruby m10x20 twardośc 8.8 a karoseria jest przykręcona na m12x80 twardośc 8.8 ale drobnozwojowa - u mnie zastąpiona m12x90 8.8 ale o gwincie normalnym.
Aha - należy pamiętac ze poduszek jest po 4 na strone i jedna z przodu. do tych z boku z jednym wyjątkiem dostęp jest dobry - ten wyjątek to poduszka schowana pod bakiem ( własciwie to nad bakiem ) i bez opuszczenia obydwu zbiorników nic się nie da zrobic. przy oryginalnym orurowaniu z przodu - przynajmniej u mnie trzeba sie nagimnastykowac żeby je odkręcic. 4 sruby przechodzące przez orurowanie i zderzak skrecone sa z dwóch stron - tzn od srodka jest luzna nakrętka. z racji na to ze miejsca jest znikoma ilosc trzeba miec smukłe łapki i klucz 17 płaski i bardzo chudy - tzn wszystko co powyzej 3 mm nie chce wejsc.
HONKER '03

Awatar użytkownika
Darek...
Kontaktowanie:

Post autor: Darek... » czw maja 15, 2008 9:56 pm

Jeżeli wszystkie poduszki są takie same to wygląda ,że dwie przednie u mnie się kończą :-? odstęp między ramą a karoserią z tyłu to jakieś 6mm a z przodu … minimalny :)3 da się zmienić tylko te dwie , bez ruszania reszty ?? jak to zrobić ?? gdzie podeprzeć karoserie ??
Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
Qbosh

Post autor: Qbosh » pt maja 16, 2008 7:17 am

hmmm jak by tu w skrócie opisac...po pierwsze da sie zmienic 2 acz trzeba poluzowac pozostałe - tak żeby dało się je wyją z gniazda. Wątpliwości mam tylko czy to ma sens - tzn. czy jak sie założy nowe poduszki do kompletu ze starymi to wszystko bedzie grało - ja u siebie zakładałem wszystkie nowe więc się nie wypowieadam.
Jeśli chodzi o technologie wykonania:
są po 4 poduszki na stronę + jedna z przodu. do zmiany przednich (tych pod nogami kierowcy) wypadałoby poluzować przednią i przynajmniej te które znajdują sie za fotelami przednimi. Dostęp do nich jest bardzo trudny - tzn jak odkręcisz fotele to spokojnie mozesz poluzowac od góry śrubę przechodzącą przez poduszkę ( jest otwór w karoserii ). Gdyby chciec ją wymienic - cóż trzeba sciągac baki niestety. do tylnych poduszek dostęp jest od strony wnęki koła.
Jeśli chodzi o podnoszenie budy ja stosowałem dwa lewarki hydrauliczne - jeden wspierany na ziemi i podpierający profil z przodu - ten do którego jest mocowana poduszka - oczywiscie przez podkładkę z kawałka płyty stalowej 5 mm zeby go nie wygiąc. Z tyłu ten sam patent tylko lewarek opierałem na resorze.
Robota jest dośc upiorna bo śruby są pozapiekane i skorodowane - czasami sie nie dają odkręcic. Zwróc uwagę na stan przedniego profilu - czy przypadkiem siadnięta poducha nie zrobiła ci w nim dziur.
tyle i powodzenia zyczę
HONKER '03

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”