Tarpan 239D 4x4 ?

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

wowkow
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Tarpan 239D 4x4 ?

Post autor: wowkow » wt kwie 15, 2008 7:30 pm

Witam mam tarpana 239d wiadomo silnik perkins 3p. Chce założyć do niego 4x4. Jest tu może ktoś kto robił już coś takiego? Od czego nadawał by sie najlepiej?? i czy bardzo trzeba by było coś przerabiać, dorabiać??

Awatar użytkownika
CrOOchy

Post autor: CrOOchy » wt kwie 15, 2008 7:52 pm

kupujesz mosty od uaza, skrzynie biegów z reduktorem od powyzszego, przerabiasz waly napędowe, i zaiwiesznie z porzodu i masz tarpana 4x4
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem

Jeep
Chevy Suburban

wowkow
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: wowkow » wt kwie 15, 2008 8:30 pm

CrOOchy pisze:kupujesz mosty od uaza, skrzynie biegów z reduktorem od powyzszego, przerabiasz waly napędowe, i zaiwiesznie z porzodu i masz tarpana 4x4
Aha dzięki. A rozstaw przednich kół w uazie jest taki sam jak w tarpanie 239d, czy szerszy czy węższy???

Awatar użytkownika
CrOOchy

Post autor: CrOOchy » wt kwie 15, 2008 8:53 pm

tego nie pamiętam, ale most tylny jest taki sam jak w zuku = to samo co uaz

te rozsawy kół musisz sobie wygooglać
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem

Jeep
Chevy Suburban

kita

Post autor: kita » wt kwie 15, 2008 8:57 pm

Witam
miałem okazje widzieć kiedyś takie "cudo 4x4"
napewno miska oleju silnika 3P jest za nisko i w dodatku z prawej strony kabiny akurat nad "gruszką" przedniego mostu uaza , więc silnik w tamtym samochodzie "poleciał" w lewo do kierowcy,
można zastosować mosty i reduktor z honkera - gruszka mostu z lewej strony i szerszy rozstaw kół od tarpana i uaza, oczywiście musisz zmienić przełożenia mostów na 10/41 jeśli prędkość twojego traktorka ma zostać taka sama jak oryginalnego 239D

Awatar użytkownika
Gollioo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

rolnik 4x4

Post autor: Gollioo » czw kwie 17, 2008 11:16 pm

Witam
Ja też nie należę do częstych gości na tym forum. Tak się składa że od półtora roku przerabiam rolnika na 4x4 z tym że S237 S.

Zastosowałem przedni most od UAZ-a. Rozstaw kół jest szerszy od tylnego mostu Rolnika i to o parę centymetrów.
W twoim przypadku dojdzie jeszcze różnica w przełożeniu przekładni głównej mostu, ale za to nie musisz przedłużać ramy aby zamocować resory choć nie jestem pewny czy rozstaw ich, pasuje do rozstawu mocowań mostu UAZ-a.
Gollioo
Tarpan 237 2.0 DOHC 4X4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”