uszczelka hardtop'u
Moderator: Marcin-Kraków
uszczelka hardtop'u
Witam,
Prowadzę odbudowę Honkera rocznik 1999, poszukuje oryginalnej lub podobnej do oryginału uszczelki hardtop-nadwozie, w kształcie litery T. Może ktoś przerabiał temat i pomoże. Temat w Motorpolu i Iwetmocie przerobiony, nie pomogli, z góry dzięki za podpowiedzi.
Prowadzę odbudowę Honkera rocznik 1999, poszukuje oryginalnej lub podobnej do oryginału uszczelki hardtop-nadwozie, w kształcie litery T. Może ktoś przerabiał temat i pomoże. Temat w Motorpolu i Iwetmocie przerobiony, nie pomogli, z góry dzięki za podpowiedzi.
-
-
Re: uszczelka hardtop'u
a zakładasz że będziesz ściągał hardtop? Ta oryginalna uszczelka najszczęśliwsza też nie jest. Ja zastosowałem uszczelkę z tubki.
Na wierzch umocowałem szeroką na 5 cm gumową listwę ozdobną.

Ja mialem taka miedzy nadbudowka a szyba przednia (chyba o taka chodzi) jako ze popekala, zalozylem taka sama jaka montowali w drzwiach od malucha, pasuje i nawet wieksze platki sniegu do srodka mi nie wpadaja 

Nie jeździj szybciej niż Twój Anioł Stróż potrafi latać.
GALERIA HONKERA
GALERIA HONKERA
-
-
to zupełnie inna uszczelkaChochol pisze:Ja mialem taka miedzy nadbudowka a szyba przednia (chyba o taka chodzi) jako ze popekala, zalozylem taka sama jaka montowali w drzwiach od malucha, pasuje i nawet wieksze platki sniegu do srodka mi nie wpadaja
http://www.allegro.pl/item893067850_kedra.htmldariuszek pisze:Witam,
http://www.allegro.pl/item879576966_gaz ... zarna.html
Tylko że to rozwiązanie jest bez sensu, bo utrudnia spływ wody.
Ja swoją już dawno wywaliłem, upchałem tam silikon, a tą szeroką listwę ozdobną obniżyłem tak, żeby przykrywała łączenie budy i blach.
Pod listwę też dałem silikon.
Przecieki zmniejszyły się o 90 %

VW T4 syncro, 2.4D, long 

Prawda, zbyt szczęśliwa nie jest. Nie udało jej się uratować, była na silikon i prawdopodobnie butapren. Nie planuję ściągać budy, dlatego chyba skorzystam z pomysłu na silikon ( lub pasy taśmy gumowej), a z zewnątrz taśma maskująca. Myślałem jeszcze o uszczelce jaka występuje w drzwiach izoterm, ale nie miałem możliwości przyjrzeć im się z bliska.
-
- jestem tu nowy...
jeśli nie ma być ddejmowany to proponuję pastę uszczelniającą. taką samą co używają w lakiernictwie by maskować spawy, łączenie etc.
Ale dzięki bardzo za pomoc i podpowiedzi. Póki co temat nadal aktualny, montaż dopiero w przyszłym tygodniu.
ja swoją z 97 roku miałem fabrycznie wklejoną. łączenia były na gładko wiec woda nie stała.